sâmbãtã, 2 noiembrie, 2024

Special Arad Logo

    Mamaia, un litoral ieftin la care îți trebuie mulți bani

    de Andreea Daniela B. | 3 august 2021, 12:33 PM | Reportaj | Topic special

    15

    Anul trecut, cam tot pe vremea aceasta, concediul meu a însemnat o mare plină de alge, mirosuri insuportabile și o săptămână în care am stat la distanță de tot ce înseamnă apa mării, n-am intrat în ea, nu m-am apropiat de ea. Având în vedere experiențele din trecut am decis că acesta va fi ultimul an în care îmi mai petrec vacanța pe litoralul românesc. Și totuși, uite-mă din nou, întoarsă dintr-o vacanță de pe malul Mării, însă în altă stațiune de data aceasta. Și bine că am mers, acum, după mulți ani de Costinești, pentru că în sfârșit am înțeles cu adevărat că n-am nimic de pierdut dacă nu mai ajung niciodată la marea noastră. E frumoasă, am prins-o chiar și curată de data aceasta, dar am cheltuit de parcă eram pe undeva prin Maldive.

    Să începem cu începutul. După ani întregi în care am fost prin cantonamente în Costinești, am făcut prostia să mai merg și în concedii, asta după ce „am crescut mare”. Anul trecut am realizat că nu mai e de mine și că, în sfârșit, e momentul ca vara să călătoresc acolo unde îmi doresc încă de mică. Ne-am făcut o gașcă în urmă cu câteva luni și am început să „pun pe masă” ideile mele. Grecia, Egipt, Turcia… Din păcate, pentru că nu toți au alergat spre centrele de vaccinare, am căzut de acord să facem un compromis și să mergem și anul acesta în țară, în speranța că la anul o să se schimbe ceva. N-am vrut să stăm o săptămână la mare, așa că a fost ocazia perfectă să vedem Delta Dunării. În mintea noastră și din pozele văzute pe internet era ca un paradis, un colț de natură în care ești rupt de realitate. Nu a fost așa. Într-adevăr, rupți de realitate am fost pentru că, după o călătorie de 20 de minute cu barca, am ajuns la cazare. Un teren uriaș pe care erau amplasate mai multe cabane, un restaurant, un bar și o piscină. Din păcate, prețurile erau exagerat de ridicate, călătoriile cu barca te costau cam cât două zile de cazare și de pescuit nici nu s-a putut vorbi pentru că, aparent, nu se mai prind pești în Deltă de câțiva ani. În concluzie, am condus cam 900 km ca să facem baie în piscină.

    dunare1

    Am ajuns pe litoral cu o zi mai devreme față de data stabilită și ne-am căutat cazare pentru o noapte, undeva, oriunde. Am găsit la un hotel unde am plătit nu mai puțin de 450 de lei pentru un pat, lucru care m-a dat din start peste cap. Am înțeles că am ajuns în Mamaia și că în vacanță nu te duci dacă ai de gând să îți numeri banii zilnic, dar nu eram deloc pregătită pentru prețurile pe care urma să le descopăr. Oricum, prima zi, mai exact după-masa, a fost ocazia perfectă să mergem la Aqua Magic. Patru persoane, 320 de lei lăsați la intrare. Am cheltuit și acolo o sumă destul de mare pentru că ne-a fost foame și sete, dar trecem peste pentru că ne-am simțit bine.

    Următoarea zi am înțeles ce înseamnă când lumea spune că Mamaia e scumpă. Ne-am mutat acolo unde aveam rezervare, într-o cazare frumoasă, un bloc plin cu apartamente care nu ne-a făcut deloc să ne pară rău. Curat, pus la punct, cu balcon și o priveliște care dădea direct spre un lac. Recunosc, aici a fost momentul în care mi-a revenit speranța, însă am plecat la plajă și mi-am pierdut-o. Dimineața am mâncat împreună cu prietenul meu și am comandat două ciorbe, o chiflă, un ardei iute și o apă, iar totul ne-a costat undeva la 70 de lei. La amiază ne-am comandat niște crispy cu cartofi prăjiți, eventual și o salată, două ape și am depășit de fiecare dată suma de 120 de lei. Seara mâncam la restaurant, pentru că în timpul zilei acele prețuri erau la „împinge tava” și ajungeam la pragul de 200 de lei pentru două persoane. Deci, aproximativ 400 de lei se duceau zilnic doar pe mâncare, o mâncare prin care nici măcar nu pot spune că ne-a satisfăcut poftele, noi doi nefiind fanii peștelui, așa că ne-am rezumat la salate și mâncărurile clasice pe care le consumi și acasă.

    mamaia

    Scoicile… După cum citisem în ultima perioadă, există o problemă foarte mare legată de plajele din Mamaia după ce acestea au fost lărgite. Se spunea că erau pline cu scoici și că în unele locuri îți lua chiar două minute să traversezi plaja de la șezlong până la apă. Când am ajuns acolo, am avut surpriza de a fi aproape de mare, șezlongurile erau trase foarte aproape de apă, aveai de parcurs cam 50 de metri, deci problema era aproape rezolvată. Și totuși, dacă încercai să pui picioarele pe jos fără să ai papuci, riscai pur și simplu să te trezești cu zgârieturi și răni în talpă. Apa era curată, însă până să ajungi în ea erai obligat să circuli „pe unghii”.

    mamaia1

    Viața de noapte nu există dacă nu ai mulți bani. Ani întregi am auzit de câteva cluburi renumite de prin Mamaia, acestea fiind frecventate de tinerii „de bani gata” din toată țara. N-am avut curajul să mergem acolo, însă am încercat să ne distrăm noaptea, să ieșim pe faleză și să căutăm cluburi în aer liber, unde puteam să ascultăm muzică bună. Am găsit, ne-am bucurat, ne-a plăcut, însă putem spune că la final am realizat că viața de noapte din Mamaia este pe cale de dispariție. Comparând-o cu celelalte stațiuni, poți să îți dai seama foarte ușor de ce Mamaia este cunoscută ca fiind o stațiune de familiști. Tinerii erau aproape absenți de pe faleză, majoritatea oamenilor de acolo au venit cu copilul, lumea vrea liniște și asta primesc. De asemenea, dacă seara nu vrei să mănânci la restaurant, n-ai decât să îți cumperi ceva de la magazin pentru că nu o să găsești un fast-food pe o rază de mulți kilometri, majoritatea fiind închise și mutate în Costinești, după cum spuneau șoferii de taxi. Și că tot am ajuns la șoferi, mai puțin de trei kilometri ne-au costat 30 de lei, un singur șofer pornind ceasul, restul fiind concentrați pe banii de buzunar pe care urmau să-i facă de pe urma unor turiști pierduți în spațiu.

    În încheiere vreau să amintesc vorba unui prieten cu care am împărțit toate experiențele: „Mamaia, fă-ți poză cu mine că nu o să mă mai vezi niciodată!”.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

      • Nu cred că este vorba despre asta absolut deloc. Nu am mers acolo cu gândul să nu cheltuim, însă este foarte scump pentru un litoral care nu îți oferă nimic. Pe lângă mâncare și băutură, unii dintre prieteni s-au interesat de o plimbare cu skijet-ul, 10 minute costau între 100 și 150 de euro. Mă gândesc la Mamaia și compar cu poveștile celor care au ajuns anul acesta în Grecia sau Turcia, e jenant ce se întâmplă la noi pentru că nu suntem cu nimic mai buni, dar cerem triplu.

        +17 voturi
        +1
        -1
      • Alimentara jos la bloc (Mamaia nord, capat lg Navodari): breezer 18 ron, bake rolls 10 ron, 2 banane 6.5 ron.
        Toata plaja cioburi ….
        Sezlong simplu (nu fitze si baldachine) 50 ron
        Ski-jet 200 ron / 10 min (ne negociabil la nici un comerciant, luni spre seara, nici dreacu)

        +2 voturi
        +1
        -1
    1. …cine nu are bani de Mamaia Nord, nu se duce acolo. Atât de simplu. Plus de asta Mamaia Nord este o stațiune ce se vrea de lux. De ce te-ai duce acolo și apoi ai plânge că e scump? Incredibil. De exemplu în Veneția poți bea cafea cu 20 de euro și poți bea și cu 2-3 sau 5. Depinde de ce buzunar ai.

      In fine există plaje decente in Constanța. 3 papuci sau Modern…unde prețurile sunt ok și lumea cât de cât. De ce naiba ai alege Mamaia când toată lumea știe că Mamaia Nord e super scumpă? De ce? Să te plângi după?

      --10 voturi
      +1
      -1
        • Eu nu iau apărarea stațiunii. Nu cred că voi mai călca pe litoralul românesc. Totuși Mamaia Nord este considerata stațiune de lux. Iar Dvs nu specificați unde ați fost cazați. Mamaia Nord și stațiunea Mamaia Nord sunt două locații diferite.

          Dacă ați fost în cea „omenească” și v-au țepuit de bani e altă poveste…dar dacă totuși vă referiți la așa zisa locație luxoasă se pare că erați ultimii care nu știau unde merg.

          --3 voturi
          +1
          -1
    2. Pana la Marea Egee distanta e doar cu foarte putin mai mare decat pana la Marea Neagra si se merge pe autostrada de la Smederevo (aprox 220 km din Arad). Serviciile sunt bune, tarifele sunt decente (chiar umane, si le permite aproape oricine)
      Pana la Rijeka pe litoralul Adriaticii sunt 750 km (mai aproape decat Marea Neagra) pe care ii parcurgi integral pe autostrada (urci la Arad, si cobori la destinatie). Caliatatea este garantata, iar daca iti faci rezervarea din timp nu e mai scump ca la Marea Neagra.
      De ce ai mai merge la Marea Neagra daca nu ti se ofera nimc? E usor sa zici ca provenim dintr-un un oras sarac. Problema e cu oferta. Cei de acolo stiu foarte bine care este nivelul salariilor in Romania.

      +4 voturi
      +1
      -1
      • Singurul motiv pt absurditatea de a te cheltui la noi pe litoral este: ca poti sa vizitezi Transfagarasanul, Casa Poporului, vf Omu cu Sfinxul, Babele si crucea Caraiman, canionul 7 scari, mai te opresti la Arsenal aqua park, poti forta si Transalpina daca te organizezi calumea. Si nu te blochezi la bufetul all inclusive prin Turcia sau Grecia pt 7 zile.

        --3 voturi
        +1
        -1
    3. dragi prieteni, pretul este rezultatul raportului dintre cerere si oferta
      intelegeti ca exista oameni care au acces la mult mai multi bani si care se afla la 2 ore cu masina sau trenul de litoral si pentru care e mult mai usor sa cheltuie nist sume care voua vi se par colosale pentru a sta la mare
      daca pentru voi aceasta excursie e un eveniment major, pentru ei e ceva banal

      e oarecum firesc sa fii nemultumit de servicii atunci cand ai impresia ca platesti prea mult pentru ele dar nu trebuie sa scrii un articol despre asta 🙂
      pana la urma fiecare cu asteptarile sale…

      --3 voturi
      +1
      -1
    4. Sunt acum in Eforie Sud, initial am fost reticent pentru ca n-am mai fost decat in Eforie Nord si din ce am auzit e mai plicticos Eforie Sud, dar depinde ce cauti… cazare super decenta la o pensiune, 80 ron/noapte, foarte curat, mancare daca stii unde sa mananci 35 lei pranz -felul 1, 2 si desert, 25 cina (tot mancare calda), pentru mine e super, plaja curata, fara cioburi, fara manele, apa la fel…
      Nu am cautat fite si bine am facut. O sa revin si la anul tot aici.

      +2 voturi
      +1
      -1
    5. Daca nu va place Mamaia atunci mergeti in Turcia unde-i o caldura insuportabila si ia totul foc, sau in Grecia unde e la fel.
      Ati vrea sa stati pe gratis ?
      Sau sa mancati pe gratis ?
      Sau aveti ceva cu copiii care vin cu parintii la Mamaia, cunoscuta pentru apele mai mici, unde sa se joace si ei.
      Sau ce mai vreti voi pe litoral in afara de mare si soare ?
      Voi nu va cunoasteti tara dar vreti sa plecati afara. Mergeti fratilor, nu va opreste nimeni.

      --3 voturi
      +1
      -1
      • Observ că sunteți foarte nervos, însă aparent n-ați înțeles nimic din text. Scrie clar de ce nu am plecat în străinătate. În plus, se pare că nici dumneavoastră nu ați prea ajuns prin țara pe care o cunoașteți atât de bine, apa nu e deloc mai mică și se adâncește rapid, în puțini metri de la mal.
        Nu a cerut nimeni gratuitate, am cerut condițiile pentru care am plătit.

        +1 voturi
        +1
        -1

    Scrie un comentariu

    5 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.