marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Părinții aflați în concediu de creștere a copilului vor beneficia de alocări financiare mai generoase

  de - | 10 august 2023, 8:44 AM | Naţional

  0

  În România, Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) nr. 111/2010 oferă posibilitatea părinților aflați în concediul de creștere a copilului să beneficieze de venituri salariale suplimentare, fără a renunța la indemnizația de creștere acordată. Este esențial să subliniem că în această situație există un plafon stabilit, și anume, veniturile nu pot depăși un nivel net anual maxim de 6.570 lei, care în viitorul apropiat va crește la 10.512 lei. Ca urmare, indemnizația va avea o valoare de 547,5 lei net lunar, iar în perspectivă, va ajunge la 876 lei net pe lună.

  Contribuții sociale pentru concediu parental cu normă parțială

  În conformitate cu legislația în vigoare, plata unui venit net salarial similar este posibilă numai atunci când persoanele aflate în concediul de creștere a copilului sunt angajate cu normă parțială. Totuși, trebuie avut în vedere că dezavantajul constă în obligația de a plăti contribuțiile sociale (CAS și CASS) ca și cum salariul ar fi salariul minim brut pe țară, chiar dacă se aplică o reducere datorată muncii cu timp parțial.

  Conform dispozițiilor Ordonanței de Urgență 16/2022, contribuțiile de asigurări sociale (CAS) și contribuțiile de asigurări sociale de sănătate (CASS) trebuie să fie calculate utilizând salariul minim brut pe țară, adică valoarea de 3.000 de lei, în anul 2023.

  sursa AICI

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.