Lucrările la conducta de canalizare din Livada s-au realizat „contrar proiectului tehnic de execuție” – a stabilit ISC
Început toamna trecută, cu pită și circ, proiectul de introducere a canalizării în Livada și Sânleani a început deja să „scârțâie”. După mai multe experiențe negative resimțite de localnici, a fost trimisă o sesizare la Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), în urma căreia s-a dispus un control. Concluziile transmise într-o adresă indică exact ceea ce se temea lumea: lucrările nu au respectat întru totul proiectul tehnic de execuție, iar pentru anumite nereguli a fost completată documentația tehnică chiar în timpul controlului.
Ploile din februarie și început de martie au scos la iveală execuția defectuoasă a lucrărilor: pământul s-a surpat și a izolat mai mulți localnici care nu au mai reușit să iasă cu mașinile din curți. Unul dintre ei, care locuiește în apropiere de Biserica Sf. Ioan Botezătorul, a chiar rămas cu mașina împotmolită într-un loc unde s-au realizat anterior lucrări de introducere a conductei, fiind nevoit să o tracteze pentru a o urni din loc. El a trimis apoi o sesizare Inspectoratului de Stat în Construcții, incident semnalat și prin intermediul unui articol de pe Special Arad.
Citește și: Noi „victime colaterale” la introducerea canalizării în Livada. A fost sesizat ISC · Special Arad
Conducta de canalizare a fost executată „contrar prevederitor proiectului tehnic de execuţie și ale autorizaţiei de construire”
Inspectorii s-au deplasat la fața locului, iar acum aflăm și verdictul. În urma controlului, ISC notează următoarele:
„Inspectorii în construcţii din cadrul inspectoratutui Judeţean în Construcţii Arad au efectuat un control pentru verificarea respectării prevederitor legale privind execuţia lucrărilor la obiectivul «Construire reţea de canalizare în comuna Livada – tot II tronson C». S-au constatat următoarele:
– conducta de canalizare menajeră a fost executată pe partea opusă a străzitor S6 între căminele CM377 – CM 507, 57 între căminete CM 372 – CM377 şi CM 369 – CM 377, S3 între căminele CM 446 – CM 398, S2 între căminele CM 398 – SPAU 3, S8 între căminele CM 359 – CM 496, S12 între căminele CM269 – CM 272, L2 între căminele CM 70 – CM 197 şi L4 între căminele CM 179 – CM 193, contrar prevederilor proiectului tehnic de execuţie şi ale autorizaţiei de construire, în baza unei dispoziţii de şantier emisă de proiectant şi fără să se solicite o nouă autorizaţie de construire pentru modificările de temă;
– a fost executat un sondaj pentru verificarea adâncimii de montare a tubului de protecţie la subtraversarea drumului judeţean DJ 682C, strada S2 între căminele CM 299 -CM 300 şi s-a constatat că aceasta a fost respectată, ea fiind mai mare de 1,50 m sub cota axului drumului, valoare prevăzută în Norme tehnice privind amplasarea Lucrărilor edilitare, a stâlpilor pentru instaţatii şi a pomilor în localităţile urbane şi rurale, aprobate prin Ordinul Ministrului Transporturilor nr.47/27.01.1998;
– pe strazile S1 (DJ 682C) între căminele CM 299 – CM 300 şi S9 între căminele CM 381 – CM 380 au fost efectuate sondaje pentru verificarea stratutui de nisip şi montarea benzii avertizoare în urma cărora s-a constatat faptul că acestea au fost executate conform proiectului de execuţie;
– pentru subtraversarea străzilor prin săpătură deschisă există o dispoziţie de şantier care prevede ca montarea tuburitor de protecţie din oţel se poate efectua în funcţie de situaţia reală întâlnită în teren atât prin foraj orizontal cât şi în şanţ deschis sau mixt, conform prevederitor STAS 9312-87. Dispoziţia de şantier nu conţinea şi detatii privind modul de refacere a drumurilor la care subtraversarea a fost executată prin săpătură deschisă, însă până la finalizarea controlului documentaţia tehnică a fost completată cu aceste detalii;
– pentru situaţiile în care conductele menajere şi căminele de vizitare sunt amplasate în ampriza drumurilor există autorizaţia de amplasare în zona drumului emisă de Consiliul Judeţean Arad, administratorului drumurilor, prin care se permite ca, în mod exepţional, conductele menajere şi căminele de vizitare să fie amplasate în ampriza şi în zona de siguranţă a drumului judeţean atunci când limita proprietăţitor învecinate drumului sau condiţiile de relief sunt restrictive, precum şi când amplasamentul este condiţionat de existenţa altor instalaţii” notează ISC în răspunsul oficial emis în urma controlului.
Un proiect de peste 6 milioane de euro
Amintim că proiectul de introducere a canalizării în Livada și Sânleani a fost câștigat de Univro SRL a omului de afaceri Florin Pașca, care a mai efectuat în trecut lucrări de extindere a canalizării în municipiul Arad.
Investiția a fost împărțită de Primăria Livada pe cinci tronsoane, din care au fost începute trei dintre acestea: canalizarea de pe raza Sânleanului, alipirea cu partea de canalizare din cartierul arădean Grădiște (dinspre strada Vișinului) și doar o parte din Livada. Costurile pentru un tronson sunt asigurate din fonduri guvernamentale obținute de Primăria Livada prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny (3 milioane euro) și cofinanțat de Consiliul Județean Arad, iar cheltuielile pentru celelalte două tronsoane sunt suportate din bugetul comunei Livada.
Întregul proiect ar urma să se ridice la aproximativ 6,6 milioane de euro.
Comentariile portalului
„Perfecțiunea este pe toate drumurile însă nu se poate afirma pentru că dă cu oiștea-n gard când trebuie să se exprime”. Am să vă trimit un desen (...)
Rareș Bogdan o invenție a lui Iohannis. Și desigur o ratare! Marele politician.. Nu ai ce să îi ceri... Păcălici zarzavagiu, un papagal frumos colorat cu Rolex (...)
Normal ca după alegeri să vadă lumea că "muncești!" De 40 de ani au aceeași tactică... Și noi picăm în plasa ca proștii! E mare putreziciune într-o (...)