sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Infograficul zilei: Statistica în care România „stă bine” – consumul de bere pe cap de locuitor (litri pe an) în lume

    de Tomck@t | 1 iulie 2023, 12:57 PM | Infograficul zilei | Recomandările editorilor

    1

    (foto: imagine de fundal - Engin Akyurt / Pexels.com)

    Berea este cea mai populară și cea mai consumată băutură alcoolică din lume. Este și una dintre cele mai vechi, alături (bineînțeles) de vin. Cum „stă” România când vine vorba de consumul de bere pe cap de locuitor într-un an de zile? Depinde ce statistică privim și depinde cum interpretăm datele… căci dacă e competiție, suntem campioni: România e în Top 5! Ne vine sau nu să credem, suntem chiar peste Germania, potrivit celui mai celebru sondaj.

    La nivel mondial, cel mai citat studiu anual în domeniu este realizat de compania japoneză producătoare de bere Kirin Holdings, iar ultimul studiu publicat, la finalul anului trecut, analizează datele obținute din 2021.

    România se află pe locul 4, cu 95.6 litri pe cap de locuitor, în creștere față de 2020, anul de debut al pandemiei COVID, deci – am putea spune – de o relevanță deosebită în consumația de alcool pe considerentele #stămacasă și #csfncsf. Însă iată și o surpriză: consumul de bere pe cap de locuitor în România a scăzut, de fapt, în 2020 față de anul precedent. În 2020, România s-a aflat pe locul 5, cu 95.2 litri de bere pe cap de locuitor, iar în 2019 ne-am situat pe locul 3 în lume, cu 100.3 litri.

    Republica Cehă este campionul absolut la „halbere”, fiind pe primul loc pentru al 29-lea an consecutiv.

    Lituania este în creștere rapidă, ocupând locul 19 în 2019, locul 6 în 2020 și locul 3 în 2021. În schimb, printre primele 35 de țări clasate, în opt țări a scăzut nivelul de consum din 2020 până în 2021.

    Raportul Kirin Holdings se bazează pe chestionarele trimise de companie diferitelor asociații de bere din întreaga lume, precum și pe cele mai recente statistici din industrie disponibile. Datele pentru consumul global de bere sunt urmărite de Kirin Holdings încă din 1975.

    Este studiul care a fost citat și de Visual Capitalist anul trecut (statistică aferentă anului 2020, vezi infograficul mai jos), de thedrinksbusiness.com, de worldpopulationreview.com, dar și de Wikipedia, ultimele statistici menționate aici pentru România fiind însă doar din 2019.

    Beer-Consumption - Visual Capitalist
    Sursa: Visual Capitalist

    Un clasament diferit, „tot o apă și-un pământ” pentru România

    Dacă cantitatea de bere pe cap de locuitor vi se pare exagerat de mare în aceste statistici, mai există un alt clasament, pe site-ul wisevoter.com, care citează ca sursă Our World in Data și Organizația Mondială a Sănătății. În acest clasament nu se precizează însă din ce an au fost adunate datele statistice și nici sursele nu au un link activ.

    România figurează, în clasamentul alcătuit de wisevoter.com, doar cu 5.33 litri de bere pe cap de locuitor, dar cu toate acestea, România se află pe locul 5 în lume și cu această cantitate. Practic, pe wisevoter.com, cifrele sunt mult mai reduse, dar topul este similar cu cel realizat de Kirin Holdings, Cehia fiind tot pe primul loc, Austria pe locul 2, Polonia pe locul 3 și – de data aceasta – Germania pe locul 4, deasupra României.

    Beer Consumption by Country - Top 10 - WiseVoter
    Sursa: wisevoter.com

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Am să vă spun eu „secretele” (cel puțin două din ele, dar , mai ales „CUPLAJUL” AMBELOR:
      – preț relativ scăzut (comparativ cu PREȚURIL „ASTRONOMICE” ale restului produselor alimentare, dar nu numai…!!!);
      – calitatea destul de ridicată (ca și gust, mă refer), poate și datorită resurselor excepționale de apă, pe care le avem în România.😀
      .
      Ia modificați acești parametrii, invers (creșteți prețul și scădeți calitatea), și veți vedea O PRĂBUȘIRE „ÎN CAP” a consumului de bere…
      N.A. : Doamne ferește s-o faceți ! 😫
      .
      Vedeți ce s-a întâmplat cu cu scumpirile nesimțit de mari a produselor alimentare (mai ales cele de bază, de care se știe că OMUL ESTE NEVOIT SĂ LE CUMPERE 😡) și, parțial, a celor nealimentare, (dar de care, oamenii se mai pot lipsi…).
      Așa câ, de aici se și trage și pericolul uriaș, actual, de recesiune, din DORINȚA MARILOR LANȚURI DE RETAIL și a FURNIZORILOR DE ENERGIE, DE A-ȘI MENȚINE PROFITURILE la cote astronomic de mari, în condițiile unde prâbușiri a vânzărilor și a Puterii de Cumpărare a omului de rânď.
      Iar acest FIIND NEVOIT SĂ RENUNȚE la orice nu îi este absolut necesar… 😣

      Aviz producărorilor de bere (dacă mai vreți să vă mențineți această cotă)…
      .
      PS: s-a ajuns ca, – din cauza creșterii absurde a prețului sucurilor – , o mulțime de adulți să „migreze” la consumul de bere (cu sau fără alcool), pt a-și astâmpăra setea pe timpul verii.
      Recunosc, și eu sunt unul dintre aceștia… 😎😁

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.