Firesc pentru un doctor, dar neașteptat pentru un senator, Adrian Wiener lucrează de două săptămâni la Spitalul Județean Arad
Pe doctorul Adrian Wiener nu-l știu de azi, de ieri. Îl știu de ani bun și nu neapărat ca medic, nici ca politician, ci ca un tânăr interesat de cele intelectuale, de filozofie chiar. L-am cunoscut de fapt printr-un coleg mai tânăr, profesor de filozofie, abia mai târziu realizând că este medic și implicat profund în problemele sociale.
I-am urmărit evoluția politică ca jurnalist, considerând… dar ce să mai continui? Să lăsăm faptele să vorbească.
Acum câteva ore am aflat că senatorul Wiener este din nou la datorie, adică lucrează la fostul său loc de muncă, la secția Interne de la Spitalul Județean, secție aflată în clădirea din Piața Mihai Viteazul. Am căutat înfrigurat printre numerele de telefon și am avut noroc: deși nu am mai vorbit cu doctorul Wiener de ani buni, numărul exista încă, mai mult era activ, iar după câteva țârâituri, cineva mi-a spus „Bună seara”. După prezentările de rigoare, strict formale, am trecut direct la subiect.
– Domnule senator, este adevărat că lucrați la spital?
– Da, de ce?
– Păi, nu știu, tocmai acum când se vorbește de medicii care fug, Dumneavoastră fiind senator, cum de v-ați gândit să reveniți la vechiul loc de muncă?
– Mi s-a părut absolut firesc. Mi-am păstrat un sfert de normă aici, de altfel și în cei patru ani de când sunt la Parlament petreceam cel puțin două zile pe săptămână, în funcție de timp, la spital, iar acum este ceva normal să revin și să ajut cât pot colegii.
– De când ați revenit? La Parlament nu mai aveți treabă?
– Cam de două săptămâni. La Parlament lucrăm online, chiar acum câteva zile am avut o astfel de sesiune unde am votat noile legi legate de starea în care ne aflăm.
– Lucrați și cu bolnavi de coronavirus?
– Nu se poate altfel. Din păcate la ora actuală nucleul infecțiilor au devenit spitalele. Nu avem cum să izolăm pacienții, nimeni nu poate face asta, nicăieri, din păcate sistemul sanitar, și nu doar al nostru, nu a fost pregătit pentru așa ceva. Avem cea mai mare rată de cadre medicale infectate, peste 12%, în timp ce spaniolii au cam 4%, nici chinezii nu au trecut de această cifră.
– Cum se explică asta?
– Sunt două cauze, după cum cred eu. Prima ar fi sistemul de testare până în 23 Martie. Până atunci se testau doar cei care veneau din zona roșie, din Italia sau Spania. Medicii veneau în contact cu pacienți care nu prezentau simptome, dar erau purtători. A doua cauză ar fi trimiterea rezidenților la punctele de frontieră. Aceștia revenind în spitale, i-au infectat, desigur, pe ceilalți.
– Și cum vedeți evoluția epidemiei la noi în Arad? Și în țară, desigur?
– Va urma, în mod evident, o creștere semnificativă a celor infectați. Zilnic vin din ce în ce mai mulți, asta este, nu avem cum să sperăm într-o rezolvare prea rapidă a situației. Spitalele se vor umple de bolnavi, după care, încet-încet vom reveni la normalitate. Desigur, nu una de dinainte de această epidemie.
– Stați la hotel sau acasă?
– Hotelurile sunt cam pline, am înțeles, la Marem au fost ocupate 17 camere de către colegi, eu mă duc acasă după tură. Încerc să mă izolez de familie cât pot, încerc să previn infectarea mea și a celorlalți.
Ne-am luat rămas bun cu promisiunea să ne auzim cât mai des în această perioadă de cruntă încercare pentru noi toți.
Și nu, nu am discutat politică…
Sursa foto: Facebook – fotografie postată de colegii medicului Wiener
Comentariile portalului
Nu le-a scăpat, ca dovada că tocmai despre asta e articolul. Ție însă ți-a scăpat un ,,amănunt" despre Georgescu. Nu e cu toate țiglele pe casa. Decâ (...)
Are dreptate vecinul sa fie deranjat. Locuiesc langa noul pod. Noaptea este teroare, un fel de tortura cu lumini. Nu poți dormi te gândești că ești (...)
Ăsta le-a scăpat celor de la Special. Aşa se întâmplă când eşti preocupat de ruşi, legionari, tiktok şi Georgescu ... ți-o iau alții înainte (...)