luni, 29 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Înălțător și solemn. Prima seară concertistică a Festivalului de Muzică Religioasă – ediția a IV-a, la Biserica Romano-Catolică | Foto • Video

    de Tomck@t | 12 aprilie 2024, 12:55 PM | Cultură

    0

    O putem numi muzică religioasă, muzică cultă sau muzică clasică… când vorbim de clasicismul vienez, o temelie sonoră a culturii europene, practic, este una și aceeași. Primul concert, cel de joi seara, din cadrul celei de-a patra ediții a Festivalului de Muzică Religioasă, ne-a demonstrat încă o dată acest lucru.

    Într-o ambianță sacrosanctă, în generoasa și impunătoarea Biserică Romano-Catolică „Sfântul Anton de Padova”, o sală cu o acustică excepțională, superioară chiar și sălii Filarmonicii, Corul Eutherpe și Orchestra Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi” au interpretat Recviemul în re minor (KV 626) de Wolfgang Amadeus Mozart, alături de soliștii Maria Nicoleta Brola (soprană), Maria Oniță (mezzosoprană) Daniel Zah (tenor), Lucian Oniță (bas), dirijorul Corului Eutherpe fiind profesoara Cristina Cameniță, iar dirijorul orchestrei profesorul Jean Filip Preotesoiu.

    Despre Recviemul în re minor (KV 626) e de știut că este ultima compoziție a lui Mozart, din anul 1791. Deși doar aproximativ două treimi din lucrare au fost scrise de el, pentru că a murit în timpul compunerii (lucrarea fiind completată de către doi elevi ai marelui compozitor austriac, Joseph Eybler și Franz Xaver Süßmayr) și în pofida faptului că nu este singurul recviem compus de Mozart, Recviemul în re minor, cu numărul KV 626 în catalogul Köchel, este una din operele sale cele mai cunoscute și apreciate. Părți ale compoziției au fost interpretate în premieră pe 10 decembrie 1791, în Biserica Sfântul Mihail din Viena, la slujba de pomenire a compozitorului, potrivit Wikipedia.

    Festivalul de Muzică Religioasă continuă în sala Palatului Cultural și în spații publice din Arad

    Cea de-a patra ediție a Festivalului de Muzică Religioasă a început, de fapt, ieri dimineață, la ora 10, în sala Ferdinand a Primăriei Arad, cu o dezbatere pe tema „Rolul Muzicii Religioase în Mileniul al Treilea”, moderatorul fiind pr. dr. Ioan Tulcan, iar conferențiarii: Barbosu Cristian – de la Biserica Harvest, Tiberiu Ardelean – reprezentantul Bisericii Ortodoxe, Iulia Toma – reprezentanta Bisericii Adventiste și Gregoria Holhoș Vaida – reprezentanta Bisericii Baptiste.

    Astăzi (vineri, 12 aprilie), de la ora 17:00, în sala Filarmonicii Arad (Palatul Cultural) va avea loc un concert religios susținut de Corul Catedralei Ortodoxe Arhiepiscopale „Sfânta Treime” (dirijor: Laviniu Morariu), Corul Psaltic „Sfântul Ioan Gură de Aur” (dirijor: pr. prof. Gabriel Streulea), Corul Seminarului Teologic (dirijor: diac. prof. Marius Lăscoiu-Martin), Corul Bisericii Greco-Catolice (dirijor: preot Sorin Seviciu), Corul Bisericii Reformate (dirijor: Csilla Szabo), grupul vocal-instrumental al Bisericii Harvest (dirijor: Admin Bocșa) și grup vocal bărbătesc al Bisericii Adventiste (dirijor: Cătălin Tulcan).

    De asemenea, în spații publice din municipiu, vor avea loc recitaluri instrumentale ale fanfarelor cultelor religioase din Arad: de la ora 17:00 în Parcul Eminescu și de la ora 18:00 pe platoul din fața Gării CFR.

    Evenimentul este organizat de Asociația Europeanul în parteneriat cu Filarmonica Arad, Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi”, Ordinul Suveran al Templierilor Sf. Martin (OSTSM) și Primăria Arad, prin Centrul Municipal de Cultură.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.