duminicã, 21 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Pola Zilei de Paști: Cum să fie, o dată sau de două ori?

  de E. Nola | 15 aprilie 2023, 9:46 AM | Pola Zilei | Recomandările editorilor

  0

  Nu e atât de simplu cum pare la prima aruncare de privire.

  Ideea revine aproape periodic: oare ce ar fi dacă sărbătoarea Învierii s-ar sărbători în România, așa cum se întâmplă de Crăciun și Anul Nou, o dată și nu de două ori, în funcție de diferențele datorate celor două calendare: cel iulian și cel gregorian.

  S-a întâmplat și în acest an, Biserica Ortodoxă Română s-a și manifestat, spunând în mare că nu există diferențe dogmatice, în consecință nu ar fi un sacrilegiu ca și sărbătoarea de Paști să se serbeze după calendarul gregorian, astfel să nu fie de două ori Paști în România.

  E o chestiune specială, mai ales în vestul țării, acolo unde pe lângă majoritarii ortodocși trăiesc și foarte mulți catolici și protestanți, nemaivorbind de biserica greco-catolică, prinsă cumva între vest și est. Sau nemaivorbind de căsniciile mixte, în care, în funcție de înțelegerea dintre soți, se alege Paștele care se sărbătorește sau se sărbătoresc amândouă.

  Fără să intrăm mai mult în amănunte calendaristice – Biserica Ortodoxă Finlandeză sărbătorește și Paști după calendar gregorian –, vă întrebăm pe Dumneavoastră, cititorii noștri mult mai deschiși decât ai lor, ce părere aveți despre această nepotrivire potrivită.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Sondaj: Cum să fie, o dată sau de două ori?

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.