Fantoma din centrul Aradului

Toți oamenii care se încumetă să treacă pe trotuarul lipit de Palatul CFR din Arad, pășesc cu privirea în sus, spre clădirea istorică din care se desprind bucăți și se împrăștie pe pământ. E lesne de înțeles astfel că ei, cu ochii lor, o văd că e acolo. La fel o văd și cadrele didactice și elevii care învață în ea, clădirea fiind unitate de învățământ. Actele însă ne arată o fantomă. Ne spun că acolo nu e nimic. Doar teren viran.
Nu ne mirăm astfel că ani de-a rândul, nenumăratele solicitări în scris ale conducerii Colegiului Tehnologic „Caius Iacob” au rămas fără răspuns. Singurele intervenții asupra clădirii au fost făcute din restrânsul buget al școlii, pentru diferite reparații. În interior, școala arată chiar bine. E îngrijită, are mobilier modern. Afară însă, e exact o fantomă. O nălucă a ceea ce a fost cândva maiestosul Palat CFR.
După cum îi spune și numele, imobilul a aparținut – și încă aparține, teoretic cel puțin, veți vedea imediat de ce – Companiei Naționale de Căi Ferate „CFR” SA, care l-a dobândit de la Statul Român, în 2002, prin concesiune, pe o perioadă de 49 ani. În 2021, partea nouă, construită sub formă de bloc, alipită de clădirea veche, a fost preluată însă de Municipiul Arad.
Clădirea fantomă
Dar nimeni nu a observat, nici înainte de această „mutare”, nici în timpul acestei „mutări”, nici după… inexistența clădirii istorice în CF? Nimănui nu i-a părut cel puțin curios că aceste acte descriu „peisajul” ca fiind format dintr-o clădire de 8 niveluri (P+7 etaje), de 6203 mp, care „e lipită de aer”, de un „teren neîmprejmuit”, care are în total 4594 mp? E cel puțin ciudat, ca să nu spunem altfel.
(* Observați că în CF există menționată doar o clădire, cea cu 8 niveluri, adică P+7E)
(situația prezentată pe site-ul Geoportal e identică. Clădirile construite în zonă sunt notate cu roșu. Observați că doar clădirea de 8 niveluri figurează ca fiind existentă, în rest, precum în cartea funciară, vedem doar teren gol în cadranul albastru)
O astfel de greșeală însă putea fi corectată oricând în Cartea Funciară. Vorbim de incompetență? Sau de ceva mai mult? Folosește cuiva această scăpare?
Dacă o clădire nu există… nu poți investi în ea, nu poți aplica proiecte pentru ea, poți să uiți complet de ea.
Mulți ani la rând, chiar asta au făcut. Au ignorat-o complet. Până acum
Am aflat de la directoarea Colegiului Tehnologic „Caius Iacob” că au fost trimise solicitări pe bandă rulantă către CFR pentru reabilitarea clădirii. De fiecare dată, au rămas fără vreun răspuns. Fără vreo reacție. Ne-a spus și că este contrariată că o clădire atât de impozantă, aflată chiar în centrul orașului, nu este nici măcar înregistrată ca imobil istoric.
Cum ar putea fi? Din moment ce „ea nu există”?
Totuși, după ce a văzut publicat pe Special Arad, în octombrie anul acesta, un articol în care atrăgeam atenția asupra gradului avansat de deteriorare a clădirii, directoarea a redirecționat articolul către Regionala Timișoara a Companiei Naționale de Căi Ferate „CFR” SA, despre care aflăm că este adevăratul „proprietar”, deși în cartea funciară este menționată Regionala Cluj Napoca (*care deține terenul, deoarece clădirea „nu există”). De această dată, a existat o reacție.
O echipă de la CFR Timișoara s-a deplasat la Arad, în urmă cu aproximativ două săptămâni, pentru a face o evaluare. Dacă în mare parte a clădirii istorice funcționează unitatea de învățământ (care are peste 300 de elevi), unele părți sunt încuiate, fiind acum complet părăsite. Unele geamuri sunt sparte, astfel că porumbeii au făcut mizerie, evaluatorilor fiindu-le oferite măști chirurgicale pe față pentru a putea respira aerul de acolo. Pereții sunt infiltrați de la scurgerile de pe acoperiș, ușile sunt cu vopsea scorojită.
Ignorând lipsa de igienă din aceste încăperi, trebuie spus că acea parte din imobil e cea mai impresionantă din punct de vedere arhitectural. Impozanta scară principală de acces, pe care acum nu o mai folosește nimeni, este chiar formidabilă și e trist că tocmai această parte a fost dată uitării. Cândva, aici erau birouri ale CFR, până prin anii 2000. De atunci însă, totul a stat sub cheie. Nu a mai folosit nimănui.
Directoarea a fost informată de echipa sosită să evalueze încăperile că va fi nevoie și să se „regleze actele”, însă nu a primit detalii despre ce este vorba mai exact, doar că ar fi nevoie să se actualizeze inclusiv releveul.
Releveu pentru o clădire inexistentă
Este chiar ironic: pe de o parte clădirea este inexistentă în cartea funciară, pe de altă parte are totuși întocmite releveuri (schițele realizate la scară, care reprezintă planul construcției). Unele sunt realizate în anii 1960, altele în anii 1970. Dar ele ar trebui actualizate pentru o intervenție.
Despre reabilitare însă tot nu se pune încă problema. Regionala CFR Timișoara nu dispune de astfel de fonduri. Pe moment, ar intenționa să igienizeze încăperile încuiate, respectiv să izoleze geamurile sparte, pentru a preveni porumbeii să mai facă mizerie. De asemenea, ar urma – pe viitor – să se repare și acoperișul. Până acum, au fost făcute doar mici reparații, din banii școlii, pentru a opri scurgerile în sălile de clasă.
Mici reparații nu sunt însă de ajuns. Anumite porțiuni din imobil sunt grav afectate. Pe partea dinspre Colegiul de Arte cad adesea bucăți din fațadă, iar în curte, direcțiunea s-a văzut nevoită să izoleze un perimetru din cauza unui horn care a fost grav avariat în urma cutremurului din această vară. Atunci, au fost chemați cei de la ISU, însă nu au putut interveni pentru punerea în siguranță, întrucât utilajul lor nu a încăput pe poarta de acces în curte, astfel că au acționat doar dinspre biserică, fără mare succes însă. Acum, mai multe cărămizi au rămas deplasate, existând pericolul ca oricând să cadă.
Pe viitor, ar exista și planuri de a ceda clădirea Ministerului Educației, ceea ce ar deschide noi posibilități pentru investiții aici. Cu toate acestea, pentru astfel de „mișcări” trebuie rezolvate toate lipsurile din acte.
Ordonanța guvernamentală care blochează orice demers pentru reabilitări
Cu toate că în ceasul al doisprezecelea cei de la Regionala CFR Timișoara și-au arătat interesul de a încerca să repare clădirea, momentul în care s-au pus să acționeze nu este unul propice. Acum, reabilitarea Palatului CFR este blocată din cauza unei Ordonanțe guvernamentale, dată chiar în perioada în care directoarea trimitea ultima solicitare pentru intervenție.
Ordonanța interzice, pe o perioadă nedeterminată, inclusiv realizarea expertizelor, documente esențiale antemergătoare oricărei acțiune de reabilitare a unei clădiri.
Până atunci însă, orice reparație minoră e binevenită… Și timp suficient este și pentru ca Regionala CFR să-și pună actele în regulă.
Poate își amintește și de CF!
Comentariile portalului
Potabilă pe hârtie defapt se livrează o apă slab calitativă cu mult clor. La Craiova se laudă că alimentează orașul cu apă de izvor de munte adusă printr-o (...)
Întreb pentru un verișor. Domnul Meszar a fost la meci?
Groaznică încercarcare pt. părinți, dar... Există un imens "dar...": - nu ne ajută cu nimic dacă "băgăm capul în pământ ca struțul" și (...)