sâmbãtã, 24 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Palatul CFR se descompune sub ochii îngrijorați ai trecătorilor

  de Raluca Medeleanu | 21 octombrie 2023, 5:49 PM | Știri Arad | Topic special

  9

  „Se întâmplă prin Arad, RO. La câțiva metri chiar în fața noastră a căzut din fațada acestei clădiri în zona Podgoria… Nu se întâmplă asta pentru prima dată… Ne punem întrebarea cât de sigur este acest oraș… și dacă merită oamenii o astfel de nesiguranță?” – este observația unei arădence care a trecut astăzi pe lângă Palatul CFR, imobil istoric în care funcționează Liceului Tehnologic „Caius Iacob”.

  Unitatea de învățământ se află de ani de zile într-o stare avansată de degradare, direcțiunea zbătându-se să îl întrețină din bugetul pe care îl are disponibil, întrucât autoritățile nu mișcă un deget. Spre deosebire de alte școli din municipiu, acest imobil nu aparține Primăriei Arad, ci Ministerului Transporturilor, care nu pare dispus să facă investițiile necesare.

  Cea mai recentă intervenție asupra clădirii a fost în 2018, când conducerea școlii a investit circa 40.000 lei în reparații la nivelul acoperișului.

  Cea mai afectată parte a imobilului rămâne însă fațada dinspre Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi”, din care se tot desprind bucăți din ornamente și se împrăștie pe trotuar, așa cum este cazul constatat astăzi.

  Din păcate, deși este un imobil emblematic pentru centrul Aradului, Palatul CFR (construit în secolul XIX și devenit școală în anii 1920) rămâne în continuare o clădire pe care nimeni nu o consideră o prioritate pentru a o reabilita și readuce la starea sa de glorie.

   

  Citește și: Clădirea istorică a Liceului CFR, uitată de autorități. Conducerea școlii se zbate să salveze imobilul din fonduri proprii · Special Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Mall-urile apar și-apoi dispar (dacă „nu se cer”…- avem exemple destule!) , conform principiului Economiei de Piață: NU E CERERE (suficientă), DISPARE ȘI OFERTA! 😉
   .
   Dar, oare, ÎNMULȚIREA BISERICILOR / LĂCAȘELOR DE CULT, la o populație în continuâ scădere, CE PRINCIPIU URMEAZĂ ? 🤔
   – câte-o biserică/lăcaș la fiecare credincios…?
   sau
   – câte-o biserică/lăcaș la fiecare cleric/pastor nou-apărut…?
   Iar cum, DOAR NUMĂRUL (urmașii) ACESTORA, s-a înmulțit, iar cei vechi nefiind dispuși „să predea ștafeta”, singur la soluție e, după cum se vede, SĂ-ȘI ÎMPARTĂ „TURMA” și SĂ-ȘI RIDICE NOI LĂCAȘE (că, doar, „… și gura lor ar păpa ceva…!”) 😉
   .
   Vivat națiune!
   .
   PS: apropo, mai e ceva care ar putea fi deschis în (sau în locul) Palatului CFR:
   Jocuri de noroc/ Case de pariuri.
   .
   Doar numărul tuturor acestora de mai sus, e invers -proporțional cu NIVELUL DE TRAI și DE CULTURĂ al unei nații. 😥

   +6 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.