sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Experiențe unice pentru elevii de la Liceul cu Program Sportiv din Arad, prin programul Erasmus+: „A fost una dintre cele mai dificile, dar și mai bune decizii din viețile noastre”

    de Andreea Daniela B. | 18 ianuarie 2022, 3:26 PM | Educaţie | Știri Arad

    0

    (foto: Alina Moțiu)

    Programul Erasmus este un program al Uniunii Europene, program de schimb studențesc înființat în 1987. Prin acesta, elevii fac schimb de experiență, pe o perioadă mai lungă sau mai scurtă. Ei sunt lăsați să aleagă țara în care vor să ajungă și mulți rămân la studii câte un semestru, luni în care reușesc să învețe alături de studenții străini, dar și să cunoască obiceiurile și cultura țării alese.

    Chiar de aceea, pentru că un astfel de program îți poate deschide drumuri noi, câțiva elevi de la Liceul cu Program Sportiv Arad au profitat de ocazie și au plecat, alături de profesorii coordonatori, în Portugalia.  Desigur, ei nu sunt singurii, fiind acolo împreună cu cei de la Liceul cu Program Sportiv Cetate Deva şi Liceul cu Program Sportiv Tg. Jiu.

    13 elevi din clasele a XI-a și a XII-a de la Liceul cu Program Sportiv din Arad, împreună cu doi profesori însoțitori, dna dir prof. Moțiu Alina și dl prof. Spânul Decebal, dar și alți  și 18 elevi de la LPS Cetate Deva și doi prof însoțitori, cu monitorizare Dna dir adj Demeter Claudia de la LPS Cetate Deva, au plecat sâmbătă, 8 ianuarie 2022, pentru 21 de zile în Lisabona, Portugalia, în proiectul “ERASMUS+ VISE ÎMPLINITE ÎN ŞI PRIN SPORT! Acesta este al doilea an de proiect, partenerul de primire fiind CASA DA EDUCACAO”, a povestit dir. prof. Alina Moțiu de la Liceul cu Program Sportiv Arad.

    Erasmus în plină pandemie de coronavirus

    „Deși o parte sunt vaccinați, atât elevii, cât și profesorii însoțitori au făcut în ziua zborului un test antigen, urmând să fie testați și la plecarea din Portugalia. Să plecăm în proiectul Erasmus în plină pandemie globală, aproape 4000 de km, poate că a fost una dintre cele mai dificile, dar și mai bune decizii din viețile noastre. Deși la început am fost sceptici, ni s-a dovedit cât de mult ne înșelam. Experiența Erasmus este o experiență de neegalat. Am întâlnit oameni calzi, mai calzi decât vremea de afară. Totul este extrem de bine organizat. Încă din prima zi am primit programul pentru toate cele 21 de zile”, spune Alina Moțiu.

    Elevii, puși la antrenamente

    „Fiind grup de sportivi, principala activitate este antrenamentul de handbal, respectiv cel de atletism. Elevii dobândesc cunoștințe legate de teoria și metodica antrenamentului sportiv, procedee tehnice și tactice de bază specifice, amenajarea, organizarea și securizarea locului de instruire – regulamente competiționale, abilități legate de execuția procedeelor tehnice și tactice pe parcursul antrenamentului și în competiții și nu în ultimul rând, atitudini legate de îndeplinirea unor sarcini specifice activităţii de pregătire, prin coordonare cu ceilalţi membri implicaţi. Antrenamentele de handbal și de atletism sunt completate armonios de cursul de limbă portugheză și de vizitele culturale”, a mai spus directorul liceului.

    271440758 1055129925219669 397407060860614527 n

    Au cunoscut o parte din frumusețile țării cu ajutorul ghizilor

    „Cu ajutorul ghizilor noștri am vizitat Mănăstirea Jeronimos, Turnul Belem, Monumentul Descoperirilor, Monumentul Cristo Rei, Palatul de la Sintra, Grădina Zoologică, Arcul de Triumf, Piața Comerțului, Cabo di Roca, Gura Infernului și vom vizita: Castelul S. Jorge, Centrul vechi, Mănăstirile Fatima și Batalha, Stadionul Benfica, Museu Nacional Fado, Oceanarium, orașul medieval Obidos și minunatele plaje din Nazare, Santo Amaro, Cascais și Guincho. Cu siguranță ne vom întoarce mai bogați…mai bogați sufletește, din punct de vedere sportiv, cultural, istoric, geografic și lingvistic.

    Ne bucurăm că odată ce am devenit deschiși la nou, reușim să absorbim atât de mult din cultura portugheză. Să nu uităm de bucătăria portugheză care este variată și urmează în linii mari tradiția iberică. Deserturile dețin în Portugalia un loc foarte important. Am avut ocazia să ne delectăm papilele gustative cu celebrul Pastéis de nata (Pastéis de Belém), o specialitate de Belém. Unele dintre multe alte deserturi gustate și savurate sunt: Pastéis de Tentúgal, Ovos moles de Aveiro, sau chiar prăjitura specială de Crăciun, Bolo Rei. Am fost norocoși și datorită anotimpului, când sunt vândute castane prăjite la mici standuri pe toate străzile”, a adăugat Alina Moțiu.

    270966530 1183114269111523 4982626122451142074 n 1

    Cazarea, una peste așteptări

    „În ceea ce privește locul unde suntem cazați, doar cuvinte de laudă. Cazarea este în zona Cruz Quebrada, pe maulul râului Teju. Stația de tren este la 10 minute distanță iar cea de autobuz la 5 minute, având astfel acces spre orice zonă a Lisabonei. Elevii de la atletism se antrenează zilnic aproape de cazare, la FEDERAÇÃO PORTUGUESA DE ATLETISMO cu Paulo Bernardo. Elevii de la Handbal se antrenează la FEDERAÇÃO DE ANDEBOL DE PORTUGAL cu Pedro Sequeira.

    Femeile care se ocupă de curățenie sunt prezente de la 7 dimineața până la ora 9 seara. Sunt mereu atente la detalii, dezinfectează fiecare colțișor din vilă, spală, calcă și veșnic poartă echipament de protecție. Cei de la Casa de Educacao sunt niște oameni extrem de bine organizați și de drăguți, mereu la dispoziția noastră dacă avem nevoie”, încheie Alina Moțiu.

    Experiența acestora va lua sfârșit în data de 29 ianuarie, însă va rămâne întipărită în inimile elevilor, dar și a profesorilor, probabil toată viața.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.