marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Update „Studenții” arădeni Florea și Coman au câștigat aurul la Internaționalele de atletism ale României! La feminin, concursul a purtat numele unei sportive care a alergat pentru Arad, regretata Maria Cioncan

  de Dan Lazăr | 4 iunie 2023, 9:08 AM | Sport | Știri Arad

  0

  Atletismul arădean a obţinut patru medalii, sâmbătă, în prima zi a celei de-a 68-a ediţii a Campionatelor Internaţionale de atletism ale României „Iolanda Balaş Soter”, găzduită de stadionul cu acelaşi nume din Capitală.

  Două medalii de aur și una de argint au venit în proba de 1.500 de metri, iar un bronz a fost cucerit la aruncarea suliței. Astfel, Memorialul „Maria Cioncan” (1.500 m feminin) a adus victoria atletei Maria Claudia Florea (FOTO – prima din dreapta; SCM Deva/CSU Arad), în 4 min 22 sec 98/100. În proba masculină s-a impus un alt reprezentat 50% al CS Universitatea Arad, Nicolae Coman, urmat de alt atlet legitimat la cluburi din Arad și Craiova, pentru ca a patra medalie arădeană să vină în urma suliței aruncate de Denis Both (CS Municipal Arad).

  PODIUM 1500 M

  FEMININ
  1. Maria Claudia Florea (SCM Deva/CSU Arad) 4:22.98
  2. Maria Talida Sfarghiu (CSM Rarăul Câmpulung Moldovenesc/CSM Ploieşti) 4:29.60
  3. Florina Ştefana (CSM Craiova) 4:37.93

  MASCULIN
  1. Nicolae Marian Coman (CSU Arad/CSM Craiova) 3:48.05
  2. Răzvan-Gabriel Vidrea (CSU Arad/CSM Craiova) 3:52.61
  3. Ivan Siuris (Republica Moldova) 3:53.34

  PODIUM ARUNCAREA SULIȚEI MASCULIN
  1. Alexandru Mihăiţă Novac (CSM Bucureşti) 72,75 m
  2. George Cătălin Zaharia (CS Rapid Bucureşti/CSM Craiova) 71,03 m
  3. Denis Adrian Both (CSM Arad/CS Atleţii Arădeni) 67,45 m

  Cine a fost Maria Cioncan?

  Maria Cioncan (n. 19 iunie 1977, Maieru, județul Bistrița-Năsăud, România – d. 21 ianuarie 2007, Plevna, Bulgaria) a fost o atletă câștigătoare a medaliei de bronz la proba de 1500 m de la Jocurile Olimpice de vară din 2004 de la Atena, la puțin timp de la această performanță devenind sportivă a CS Municipal PAB Arad. La aceeași „Olimpiadă”, „Uca” Maria s-a clasat pe locul 7 la proba de 800 m feminin (cu un timp de 1:59,44). De remarcat că a fost de șase ori campioană a României, dar și campioană balcanică.

  A murit în urma unui accident de mașină, când se întorcea dintr-un catonament din Grecia.

  «Puteţi să mă faceţi campioană?!»

  „Zece ani, două luni şi optsprezece zile” este titlu cărții pe care antrenorul ei Ștefan Beregszaszi a publicat-o în toamna anului 2016, în semn de omagiu adus celei care „aleargă pe marele stadion al eternităţii”. „Fiecare om moare, dar nu fiecare om trăieşte cu adevărat. Cât a fost în viaţă, Maria a trăit cu adevărat!”, a scris autorul despre cea pe care toți o știau de „Uca”.

  Nimic nu îl emoţionează însă mai mult pe antrenor decât amintirea clipelor când a cunoscut-o pe Maria: «Puteţi să mă faceţi campioană?!». Scurt, la obiect! Am cugetat puţin şi i-am răspuns: «Vorbim după ce vei face o sută de antrenamente cu mine!». Nu m-a întrebat nimic despre cazare, masă sau salariu! Dorea să devină campioană!”, scria Replica Hunedoara, la lansarea volumului.

  A visat să scape de sărăcie…

  …Încă de mică, Maria era pasionată de mișcare, alergând tot timpul pe ulițele satului, când desculță, când în opinci, dar mai mult desculță, fiind un copil sărac, dintr-o familie numeroasă. În anul 1991 se înscrie la LPS Bistrița, scopul ei fiind, pe lângă plăcerea de practica sportul, să scape de sărăcie…

  La Atena, visul Mariei se împlinește, putând să-și câștige singură o pâine, să-i ajute pe cei de acasă și să alerge în teniși de sport și nu în opinci. Imaginea atletei cu ochi albaștri, prăbușită pe pista de atletism a stadionului din Atena va rămâne veșnic în amintirea celor care au cunoscut-o, au îndrăgit-o, au urmărit-o și i-au respectat performanța extraordinară…

  UPDATE. Aradul a cucerit și a patra medalie, duminică, în proba de 800 m:

  800 metri
  1. Mark Daniel Fandly (CS Atletico Slănic) 1:51.02
  2. Adrian Iordan (CSM Oneşti) 1:51.47
  3. Răzvan-Gabriel Vidrea (CSU Arad/CSM Craiova) 1:51.74

  Citește și: „Studentul” Marian Coman a câștigat Internaționalele României la atletism. Alți trei sportivi legitmați la Arad au urcat pe podium

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.