sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Enola Day – Presa arădeană în anul electoral care e pe vine (1)

    de Lajos Notaros | 26 ianuarie 2024, 7:37 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    25

    Încep cu problema cea mai generală și gravă a presei din România. Se referă la faptul arhicunoscut că presa cea nouă, în mare online, nu este susținută de beneficiarii ei, de cititori, de cei care „consumă” această presă.

    Am folosit în ghilimele termenul tocmai pentru a indica faptul mai mult decât pervers că în România presa online, adică 90% din presă, a ajuns singurul „produs” care nu are preț. E pe „gratis”, vorba vine, știut fiind faptul că altfel până și brânza e pe bani.

    În această situație este oarecum peste mână să vorbești, tu, consumator de presă, despre independența acesteia. O redacție, ca orice întreprindere, de fapt, are cheltuieli, iar aceste cheltuieli nu pot fi acoperite acum, nici măcar parțial, cu banii primiți de la consumator, de la cititori mai precis. Rămân încasările din publicitate și cele așa mai „indirecte”, vestitele sponzorizări sau „comenzi” de la instituții, de la politic, adică.

    2 1

    În Arad există cel puțin două publicații care ar putea trăi fără probleme din banii cititorilor, e vorba de abonamente lunare de cel mult zece lei – două beri sau o pâine și jumătate, adică -, având în vedere că au cel puțin între 20 și 30 de mii cititori constanți. Dar probabil că încă două-trei mai mici, având în vedere cheltuielile scăzute ale unei redacții de două-trei persoane, s-ar putea descurca, nemaivorbind de faptul că în aceste condiții – cu venit de la cititori – interesul publicității ar fi pe bune și nu jucate așa ca între amici.

    Și ca să închei: în UE suntem singura țară în care nu există nicio publicație de presă care să condiționeze cititul online de plata unui astfel de „abonament” minimal. Un abonament, desigur, gândit ca lumea, care, de exemplu, nu se referă la cei fără venit sau cu un venit microscopic, oferind gratuități în funcție de situația fiecăruia. Lucru practicat peste tot în lumea occidentală, minus România, cu toate că, cel puțin în vorbe, susținem că ne dorim din suflet „occidentalizarea” rapidă a țării.

    3 1

    Și ca să dau un exemplu: sunt abonat de ani buni de zile publicației online The Guardian, una dintre publicațiile cele mai profesioniste din presa lumii. Am acces nelimitat pe gratis, fiindcă sunt coleg, jurnalist adică, într-o țară în care veniturile jurnaliștilor tind spre ajutorul de șomaj, iar „colegii” de la The Guardian știu asta.

    V-am spus toate acestea acum, cu puțin înainte să izbucnească plenar campania electorală pentru alegerile din acest an. Nu că nu ar fi început, dar deocamdată e la foc mic, actorii se orientează, repetă pentru scena finală. Ca să știm pe ce ne bazăm, cum se exprimă de când îi lumea liderii politici care vor să rămână lideri. Și am mai avut un motiv: am observat în ultima vreme niște mișcări în presa arădeană care trădează „pregătirea” pentru campanie.

    La publicația cea mai importantă pe deasupra. Importantă pentru că este continuatoarea ziarului tradițional încă din vremuri comuniste al Aradului, lider de piață din vremuri imemoriale și care, chiar dacă este într-un trust de presă din Ungaria, trăiește, nu-i așa, vorba vine, de pe piața arădeană. E vorba de Jurnal arădean, aradon, publicația care anul trecut și-a schimbat conducerea, aducând la „cârmă” de fapt o firmă care lucrează de mult cu administrația arădeană la împărțirea cheltuielilor de publicitate și promovare.

    4

    Dar faptul că „băieții” nu lasă nimic la întâmplare este dovedit de ultima mutare: aducerea cu surle și trompete a personajului numit Andrei Ando la aradon-Jurnal național. Director la CJ, șef la Zona Liberă Arad-Curtici, cadru la UAV, dar dincolo de toate astea unul dintre cei mai rafinați – nu neapărat în sensul cel bun – politicieni din gașca lui Ghiță Falcă.

    De fapt, reintroducerea – acolo, la predecesorul numit încă Adevărul și-a început „cariera” – lui Ando la aradon este chiar o „lovitură” a acestei găști pentru a preveni fenomenul nedorit ca publicația în campanie să fie fără control și condiții în slujba lui Bibi, cel care a realizat schimbarea de anul trecut a conducerii. Cu alte cuvinte, Andrei Ando, personaj politic important al orașului, revine la meseria sa de bază ca să o poată influența direct, nu prin interpuși.

    5

    Să ne înțelegem bine: banii de campanie înseamnă sume serioase. Iar anul acestea vor fi cel puțin trei astfel de campanii: pentru alegerile europarlamentare, pentru cele locale și în cele din urmă pentru cele generale, plus prezidențiale. E vorba de sute de mii care vor fi date publicațiilor și nu oricum, ci în funcție de atitudinea acestora.

    Iar Jurnalul-aradon, fiind printre cele mai citite și influente, reprezintă un instrument foarte important în această operațiune. Chiar dacă, prin ARQ, există și o publicație de partid, mai precis de gașcă, însă cu o audiență mult scăzută, în proprietatea directă a parlamentarului lui Falcă.

    Iar dacă vă întrebați, noa, bun, și ce putem face noi, răspunsul este simplu.

    Decurge din analiza de început, de fapt viitorul presei libere, dacă va mai exista sau, mai precis, va mai fi nevoie de ea. Exemplul de la GSP, Libertatea, scandalul care a dus la îndepărtarea unor jurnaliști consacrați și care nu mai corespondeau „cerințelor” este cât se poate de edificator în acest sens.

    Va urma…

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Și cine vă oprește să cereți bani?
      Și vreți să condiționați accesul la cele 1 maxim 2 articole pe săptămână care merită citite sau vreți un abonament de o elasticitate înduioșătoare în care valoarea lui să fie în funcție de venitul per capita sau pe familie sau …..
      Ți dacă veți implementa condiționarea accesului din câți cititori aveți cu câți veâi mai rămâne? Din cei rămași, respectiv din discipinații plătitori de abonamente, ce venituri veți realiza? Mai mari sau mai mici?

      --3 voturi
      +1
      -1
    2. Pentru că ziarele sunt, teoretic – așa cum teoretică este și democrația românescă – a patra putere în stat ați putea să convingeți pe cei câțiva parlamentari din Arad să propună o inițiativă legislativă prin care statul să susțină presa (asta ar fi intenția declarată dar departe de realitate). Formula susținerii ar fi ca la biserici: statul ia de la toți și plătește ziarelor (nu la toate blogurile ci doar la cele care au o cotă de piață per localitate/național de minim 15% conform unor estimări care să ar fi bine să poată fi manipulate de șmecheri) o sumă de bani pentru plata ziariștilor angajați (atenție că va trebui să vă angajați cu carte de muncă și să plătiți impozite mari ca restul proștilor, nu șmecheria fiscală cu drepturile de autor). În felul ăsta ce vrea autorul se realizează. Ce vrea politicul se realizează: ei vor avea un birou de presă la partid care va ține ”legătura” cu redacțiile și vor negocia ce apare și ce nu, așa ca să fie bine să nu fie rău.
      Problema este că banii veniți gratis determină nesriozitate. Ziariștii vor fi la fel de prost plătiți. Vor câștiga cei care sunt la butoanele ziarelor. Seriozitatea și aplecarea spre cititor riscă să scadă sub nivelul absolut jalnic de azi. Va determina cititorii să se îndrepte spre alte bloguri, mai ancorate în realitatea imundă cotidiană . Autorul va fi tot acolo de unde a plecat. Cititorii toit acolo. Bugetul mai subțire. Ziarele mai dodoloațe. Democrația mai slăbită. Economia de piață, o glumă la fel competiția și competitivitatea. Și cel mai important lucru este că politrucii vor fi mai betonați în privilegiile lor și șansa noastră la decență, normalitate, corectitudine, responsabilitate va fi tot mai scăzută.

      --1 voturi
      +1
      -1
      • Nu e vorba aici de texte cu cea de a patra putere în stat, ci de crunta realitate că un produs, un ceva realizat prin muncă și oferit spre vanzare – ca o roșie, de exemplu – nu este cumpărat datorită condițiilor noi prin care se face și care crează impresia că nu ai ce plăti. În fond nimeni nu te plătește pentru că scrii pe contul tău de FB, nu-i așa, atunci de ce i-ar plăti pe ăia care scriu pe o suprafață care se chemă publicație de presă. Și cu asta v-am răspuns la întrebărule pe care le puneți retoric, având în vedere atitudinea DVS spre textele mele, cunoscută și explicabilă. Ziarele online din România nu cer contracost tocmai pt că știu că românul mediu jpacă la cacialma, se folosește de orice oportunitate ca să iasă bine. NUmai că, încă odată, așa doar vorbim de presă, dar o confundăm cu postările pe FB ale vecinului sau vecinei. Nu e mare lucru, dar se înțelege greu…sau nu se vrea să se înțeleagă. E mai bine așa, nu-i așa…Pentru toți, inclusiv politicieni…Minus presa în sine…

        +2 voturi
        +1
        -1
    3. Pentru 100 de puncte!
      Ziariștii dintr-un ziar cum vor fi plătiți din veniturile obținute din abonamentele cititorilor?
      – după număr de vizualizări? Vor exista ziariști privilegiați și neprivilegiați. De ex: secțiunea opinii este deținută de doar 2 ziariști, foarte, foarte rar apare un al treilea. Durata articolului la această secțiune este mai mare decât la restul și asta înseamnă că ziariștii privilegiați la rubrica opinii vor fi privilegiați și financiar. Dacă sunteți de acord, privilegiile sunt pentru incompetenți.
      – toți la fel? Păi unul pune osul, este competent și altul nu. Cam seamănă cu socialismul comunism ceaușist.
      – după numărul de articole?
      – după numărul de cuvinte? Ambele sunt plătite per cantitate. Se va crea o presiune pe mult fără legătura cu calitatea.
      – o formulă combinată și dacă da, care?

      0 voturi
      +1
      -1
    4. @ E Nola.
      Eu sunt de acord să plătesc. Vreau să plătesc pentru că specialarad are articole mai interesante decât concurența, are un anumit grad de echidistanță dar în primul și în primul rând oferă acces la comentarii anonim (oarecum relativă povestea asta în condițiile în care dvs. știți cine sunt) la care autorul se coboară și răspunde.
      Dacă numărul de vizitatori va scădea drastic, eu nu mai simt că mă întâlnesc cu cititorii, fiindcă cititorii au plecat spre alte alternative mai ieftine și voi înceta să mai plătesc.
      Mie mi se pare simplu și clar.
      Pe de altă parte, dacă cereți abonament mai încasați venituri din publicitate și sponsorizări de tot felul (bani publici sau publici-deghizați, bani de la partide prin firme dependente și prin societăți publice cu capital de stat)? Întreb fiindcă este important!?
      Dacă treceți pe abonament și plătiți jurnaliștii din abonament – nu se știe care este fiormula de distribuire a veniturilor către ziariști – nu ar trebui, în interesul cititorilor (care vor mai mulți sau mai puțini în funcție de valoarea articolelor – va fi interesul ziarelor să cuate peste tot și oricum articole valoroase), să depuneți eforturi să identificați și alți ziariști, și alte articole, eventual prin colaboratori (dar ca articol al ziarului și nu ca distribuțire într-o secțiune în care faceți referire că este un artiol care nu vă aparține)? Mie mi se pare că se cheamă una pe alta și că abordarea asta ar duce la desființarea rubricilor cu ziariști privilegiați.

      0 voturi
      +1
      -1
      • Da, înțeleg unde bateți, dar nu vă faceți probleme. Jurnalismul este o meserie, modul în care sunt plătiți jurnaliștii ține de regulile acestei meserii. Veniturile din publicitate ale unui ziar independent financiar – adică fără să depindă doar de aceste venituri din publicitate și promovare – sunt controlate tocmai prin această independență asigurată de beneficiarii adevărați ai muncii jurnaliștilor, cititorii adică. Iar în ceea ce privește Specialul, vă pot garanta cu mâna pe inimă că aici, deja și de la început, nu se acceptă șantajul bănesc al politicului. Dar o susținere financiară din partea celor care ne citesc ar fi o garanție fără rest pentru această independență. Și da, ați observat bine, răspunsul la comentarii ține de o politică conștientă a Specialului, tocmai pentru a arăta că ”stăpânul” nostru nu este politicul sau lumea afacerilor, ci acel cititor despre care vorbim.

        +2 voturi
        +1
        -1
    5. Sunt multe variabile pe tema asta. Presa în România a fost făcută anexă la partid vedeți sumele pt propagandă decontate de partide din bugetul de stat.
      Cu credibilitatea pierdută în general e greu să se autosustina, Recorder se susține din banii generați de la youtube și donații.
      Recorderul fiind o publicație națională exclusiv de investigații și tot nu condiționează libera informare prin taxare.
      Comparațiile care le faceți d-voastră dnule Notaros se aplică unor democrații mature unde instituțiile funcționează cât de cât performant din inerție și domnia legii.
      În România o taxare generalizata a presei scrise de calitate ar fi un dezastru, jaful din bugetul de stat ar fi și mai mare știind ca informațiile despre faptele politicienilor nu mai ajung la alegători.
      În presa locală singura publicație cu anchete proprii sunteți voi și tot respectul pt asta, un pas intermediar pot fi donațiile sigur sunt oameni care doresc să facă donații puteți afișa la vedere pe site metodele de donare nu e nici o rușine sunt o mulțime de vloggeri obscuri care nu produc nici o schimbare și primesc donații iar voi ca publicație chiar sunteți îndreptățiți să fiți ajutați.

      +4 voturi
      +1
      -1
      • Nu e vorba de taxare generală, un fel de măsură administrativă centralizată, ci de plata firească a unui serviciu consumat. De fapt o normalitate care nu ține de nivelul democrației, ci de regulile elementare ale pieței. Dacă consumi, plătești. Comparația cu Recorder nu este edificatoare, acolo fiind vorba de un demers specializat, nu de un jurnalism cotidian cu regulile și cerințele zilnice. Un astfel de demers poate trăi – nu am spus că ușor sau bine – din fonduri periodice de suținere ale unor fundații, tot așa, specializate. Încă odată: nu e vorba de ”taxare”, ci de plata unui serviciu consumat.

        0 voturi
        +1
        -1
    6. @E. Nola Nu cred ca în România o publicație se poate autosustine din abonamente citind articole de opinie vedem cum o duc scriitorii cred ca una din cele mai vândute cărți după revoluție a fost autobiografia lui Nuțu Cămătaru scrisă de Codin Maticiuc nivelul de cultură e foarte jos vedem și câți plagiatori sunt în fruntea statului impostura este premiată în România.
      Și cu siguranță ar apărea site-uri clonate care sa preia articolele interesante apărute în presa cu abonament ar fi schimbate câteva fraze și republicare ca și conținut original.

      +8 voturi
      +1
      -1
      • Da, este și asta, fără discuție.
        Numai că toate se pot aranja, rezolva dacă se vrea. Presa de calitate se construiește greu și se susține și mai greu, este adevărat și asta. Dar cel mai ușor e să dăm din mână: merge și așa, nu-i așa. Fără să realizăm că astfel deschidem cale largă celor care se scaldă în ape tulburi. Peste tot, nu doar în presă. Numai că presa are o influență mult mai mare decât pare la prima vedere. Și cu cât e mai proastă, dependentă, influența este cu atât mai nocivă. Inclusiv în modul despre care ați vorbit privind plagierea nereglementată și pedepsită. Iar în ceea ce privește posibilitatea ca o publicație să fie susținută de cititori, nu este deloc absurdă. Presa online este mult mai ieftină decât cea pe hârtie. Cum am arătat e nevoie de o contribuție minimă, derizorie chiar. Problema este nașterea unei convingeri că merită la nivelul cititorilor. Aici e buba…așa cum reiese chiar din comentariile de aici…

        +2 voturi
        +1
        -1
    7. Va salut cu respect Maestre.

      Intrati pe un „teritoriu” cara nu va avantajeaza.Toti triseaza ca sa impresioneze, asa cum fiecare litera corespunde unui numar.Cei care „conduc” astazi sunt aidoma unei prostituate care se crede casta, dar are multi amanti; pe toti ii dezamageste.Traim intr-o lume in care printii tenebrelor sunt considerati gentlemeni.Ei spun : “Suntem cu totii de acord, indiferent de ceea ce spunem” – e greu sa lupti in asemenea conditii!Inca ar mai exista sanse pentru “salvari individuale”, dar cercul se tot miceste.Cand traim intr-o lume fantasmagorica populata de oameni cu minti lenese, rezultatul este de asteptat: sunt generate tot mai des si constant lucruri si atitudini absurd si ridicole, de multe ori incredibile. Apropo de cerc.Imi pare interesanta Teoria Cercului Yuxi.

      +2 voturi
      +1
      -1
      • Da, și tocmai de aceea insist pe ceva absolut normal într-o lume cât de cât normală: ca ziarele să fie susținute de cititori, nu de reprezentanți ai puterii, respectiv ai afacerilor. Tocmai pentru că această situație de acum nu avantajează de fel jurnalismul profesionist, autentic și onest.

        +1 voturi
        +1
        -1
    8. Niciodata in aceasta "societate" ...

      … „ziarele să fie susținute de cititori, nu de reprezentanți ai puterii, respectiv ai afacerilor” – nu se va intampla. ” … jurnalismul profesionist, autentic și onest.”, este de domeniul trecutului, de cel putin 20 de ani.Ati fi un exceptional mentor pentru copiii din clasele 5-8 si pentru elevii din clasele 9-12.Cred ca ati putea duce aceasta sarcina cu SUCCES, sa predati pe doua paliere de varsta.Eu asa va vad si imi pare nespus de rau ca oamenii instruiti si educati nu-si mai gasesc astazi locul in aceasta societate decadenta.Vom plange cu lacrimi amare in 2030-2035, si culmea, nimeni nu crede asta!

      +6 voturi
      +1
      -1
    9. E simplu: la nivelul Asociației ziariștilir din Romania ( ca ma gandesc ca există una ca la orice breaslă) veți stabili o sumă modică pentru cititori pentru a deschide un cotidian, așa cum e firesc.
      Eu am avut abonament ani de zile la revista ,,Viața medicală” format fizic, apoi on-line. Acum nu mai am pentru că multe din articole si editoriale le găsesc la liber. Ceea ce nu mai găsesc e publicarea posturilor scoase la concurs. Soțul cumpără consecvent în fiecare miercuri ,,Cațavencii”.

      +1 voturi
      +1
      -1
    10. Buna seara, nu voi fi foarte popular cu opinia mea, insa pentru a obtine ceea ce cereti Dvs., ar trebui sa avem cititori cu anumite calitati, mai elevate sa zicem, oricat de pompos ar suna.
      Momentan avem sub majoritatea articolelor locale comunicare de tip autobaza, radio sant, ocska / obor, unde curg osanale sub „articolele” domnului doctor in istorie locala, cu probleme multiple de identitate, acesta fiind „varful de lance” cultural al puterii locale, el este sursa aerului „proaspat” al culturii pentru miile de aplaudaci penelisti, pe care, cu parere de rau, am convingerea ca nu ii veti putea atrage, asa ca targhetati-va audienta reala, pe noi de aici, puneti-va cumva la proba atat cititorii loiali, cat si pe Dvs, ca redactie, ca brand:
      Consider ca ar fi de bun augur sa fiti prima publicatie din tara care, inspirandu-se din modele occidentale, propun cititorilor o forma, simbolica chiar, de abonare, o sustinere lunara, cat pretul unei beri mai bunicele, unei cafele mai de fite, sau de ce nu, al unui hamburgher.
      Nu va fi usor dar veti obtine o oarecare notorietate nationala, veti fi pionieri cu acest pas si veti avea sansa de a vedea in mod real, care este audienta, numarul celor dispusi sa plateasca un bun, un produs interesant, as zice cel mai OK pe plan local.
      Am PayPal-ul / Revolutul pregatit, si ca mine cred ca se gasesc, cel putin cateva sute de persoane.

      +4 voturi
      +1
      -1
      • Mulțumim de comentariu, da, cam așa se pune problema, să vedem cum se va face, este o măsură riscantă în condițiile date. Dar, evident, nu prea există altă soluție pentru ca presa să rămână presă și să nu se transforme în propagandă, așa cum a fost aproape jumătate de secol. Poate și asta explică multe, obișnuința celor mai în vârstă și lipsa de sensibilitate a celor mai tineri, copleșiți de informația neverificată care le întunecă judecata de pe telefoanele ”deștepte”..

        +2 voturi
        +1
        -1
    11. Multumesc pentru raspuns.
      Am omis un lucru si anume ca cei de la cotidianul local in limba maghiara Nyugati Jelen au de ceva vreme implementat un astfel de sistem de abonament, poate ati putea sa va consultati cu ei despre cum merge pana acum d.p.d.v. al „cifrelor”, chiar daca situatia lor e putin diferita datorita specificului lingvistic si cultural.
      https://nyugatijelen.com/elofizetes-ajanlatok
      Din ce vad, abonamentul lunar online este de 34.90lei iar pentru cel in care se primeste ziarul in forma tiparita e aproape acelasi pret, 35 de lei.

      +3 voturi
      +1
      -1
      • Da, cunoaștem situația, cum ați observat și Dumneavoastră, este o situație mai specială și diferită de a noastră din mai multe puncte de vedere. N-am pomenit de ea tocmai de asta. Oricum abonamentul online egal cu cel pe hârtie spune multe despre concepția de acolo. Cum am spus în text, o publicație online citită regulat de peste 20-30 de mii de oameni, ar putea trăi binișor cu un abonament care să meargă cel mult la 10 lei pe lună…

        +3 voturi
        +1
        -1
    12. D-le Enola dvs știți cât castiga pupincuriștii ce fac ziare locale unor primari loviți de mania grandorii?nu o sa va vina sa credeți. Sunt specimene ce au la mina zeci de primarii la care le baga un sfert de pagina lunar,pe hârtie din aia lucioasa, de calendar ortodox

      +1 voturi
      +1
      -1
    13. Flămânzeala asta de neoprit a stricat și strică orice bună intenție. Tipii ăștia care nu se mai pot sătura devenind slugile libidinoase ale BANULUI vor dispărea brusc, așa cum au apărut – în reflectorul cețos și mizerabil al unui de-alde dinu păturică. În spatele acestor mizerabili ai CUVÂNTULYUI UNUSUROS și MÂNJIT așteaptă foarte APROAPE – linia de FRONT a celor care vor scoate CUVÂNTUL din GLODUL corupției și slugărniciei în fața BANULUI! PRESA TREBUIE SĂ FIE LIBERĂ și CURATĂ ! De aici va veni și PUTEREA! Nimic nu se schimbă cu bani! Conștiința nu funcționează cu astfel de gunoaie vremelnice! Exemplul unei prese libere și nesupuse unor escroci cu interese murdare de înavuțire prin orice mijloace, mai ales prin mass-media – va ridica ștacheta morală în societate sub toate aspectele. Nu dau nume din respect pentru munca de presă, nicidecum din respect pt flămânzii anului electoral. Minciuna, corupția, colcăiala mașinațiilor murdare în favoarea unora și în detrimentul altora, prosteala asupra alegătorului și mai ales asupra celui care își așteaptă votul – va lua sfârșit în momentul în care TOȚI ne-am săturat de GUNOI! Acel moment în care ne facem curat în suflet și conștiință, sancționând drastic tarele acestor piranya ai banilor obținuți MURDAR! Scrisul e o activitate NOBILĂ , da? Împroșcările cu rahat din acest an se vor întoarce DEFINITIV peste uneltitorii scârboși ai momentului – care moment durează de ceva ani buni. E cazul să strivim acești viermi în pușcăria uitării. În concluzie, ”viața” acestor eterni oportuniști care caută furibund orice mijloc de îngrășare a buzunarului – se va sfârși brusc și urât! Generațiile de acum, vorbesc doar de acei SERIOȘI – vor face un arc peste mizeriile presei de azi , știind să distingă aurul de noroi. App, vă obligă cineva să cumpărați un ziar sau altul?! Știind cine ”scrie” acolo, mai bine îl ignor definitiv. Cel mai dureros lucru care se poate întâmpla unei publicații este să rămână cu teancul de ziare nevândut. Cât despre varianta on-line, eject fără nicio lecturare. Rămâne o pătură extrem de subțire ( în curs de dispariție) a seniorilor obișnuiți cu abonamente la ziarul local. Cerințele zilei de AZI sunt cu totul altele, lumea, bună/rea se schimbă la minut. Un an bun, Special Arad!

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    3 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.