joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    The Guardian își cere scuze pentru rolul pe care fondatorii ziarului, din secolul al XIX-lea, l-au avut în sclavia transatlantică

    de - | 29 martie 2023, 9:09 AM | Internaţional

    0

    Proprietarul cotidianului The Guardian și-a cerut scuze pentru rolul pe care fondatorii ziarului l-au avut în sclavia transatlantică și a anunțat un program de zece ani de justiție reparatorie, scrie G4Media.

    Scott Trust a declarat că se așteaptă să investească peste 10 milioane de lire sterline, milioane fiind dedicate în mod special comunităților de descendenți legate de fondatorii din secolul al XIX-lea ai Guardian.

    Aceasta urmează unei cercetări academice independente comandate în 2020 pentru a investiga dacă există vreo legătură istorică între sclavia mobiliară și John Edward Taylor, jurnalistul și negustorul de bumbac care a fondat ziarul în 1821, și ceilalți oameni de afaceri din Manchester care au finanțat crearea acestuia.

    Raportul Scott Trust Legacies of Enslavement, publicat marți, a dezvăluit că Taylor și cel puțin nouă dintre cei 11 finanțatori ai săi au avut legături cu sclavia, în principal prin intermediul industriei textile. Taylor a avut legături multiple prin parteneriate în cadrul firmei de producție de bumbac Oakden & Taylor și al companiei de comerț cu bumbac Shuttleworth, Taylor & Co, care a importat cantități mari de bumbac brut produs de persoane înrobite în America.

    Cercetătorii de la universitățile din Nottingham și Hull au reușit să identifice legăturile lui Taylor cu plantațiile din Insulele Mării, de-a lungul coastei Carolinei de Sud și Georgiei, după ce au analizat un registru de facturi care arată că Shuttleworth, Taylor & Co a primit bumbac din regiune, care includea inițialele și numele proprietarilor de plantații și ale sclavilor.

    Un alt finanțator timpuriu al Guardian, negustorul din Indiile de Vest Sir George Philips, a fost coproprietar al plantației de zahăr Success din Hanover, Jamaica.

    Pe lângă scuzele „față de comunitățile afectate identificate în cadrul cercetării și față de descendenții supraviețuitori ai celor înrobiți pentru rolul pe care Guardian și fondatorii săi l-au avut în această crimă împotriva umanității”, trustul și-a cerut scuze și pentru primele poziții editoriale care au servit la susținerea industriei bumbacului și, prin urmare, a exploatării oamenilor înrobiți.

    Sursa: G4Media

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.