vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Enola Day – Adevărul, războiul și ar…ădenii

    de Lajos Notaros | 24 martie 2022, 7:30 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    4

    (foto: ДСНС України / Serviciul de Urgență al Ucrainei, Facebook)

    Nu merg mai departe, îmi cunosc lungul nasului, oricum, acum, cu explozia primăverii, nici măcar arădenii nu insistă prea mult pe cititul presei, fie ea concretă, pe hârtie, adică sau virtuală, pe telefon, deci.

    Mă gândesc că nu sunt prea mulți nici aceia care pricep unde bat cu titlul, tocmai de aceea mă abțin cu alte trimiteri. După ce lansez, normal, citatul care mi-a trezit ideea.

    E vorba de vestita vorbă după care prima victimă a războiului este adevărul. Cine a spus-o prima oară nu prea contează, chiar dacă mulți pariază pe anticul și de demultul Eschil, cert este că a devenit un loc comun printre politicieni și oamenii preocupați de mersul treburilor comune odată cu primul război mondial.

    274597482 335069701994259 3202857099605046044 n
    Foto: ДСНС України / Serviciul de Urgență al Ucrainei, Facebook

    Și deloc întâmplător. Războaiele de dinaintea secolului XX îi implicau doar pe cei care participau la conflict, numărul lor fiind de ordinul zecilor de mii, oamenii n-aveau ziare și telefoane mobile, aflau de câte o bătălie dintr-asta poate cu luni după ce a avut loc undeva departe de ei. Au existat și cazuri excepționale când un conflict implica o comunitate întreagă, dar acestea erau într-adevăr excepții. Războiul era ceva oarecum colateral și firesc, treaba unora care cu asta se ocupă și de care puteai face abstracție dacă nu erai direct interesat sau implicat.

    Odată însă cu Primul Război Mondial lucrurile s-au schimbat fundamental. Înainte de toate datorită armatelor și armelor moderne, din ce în ce mai mari, mai multe și atât de eficiente încât puneau în pericol și viața civililor aflați la distanțe din ce în ce mai mari. Mai mult decât atât, în cel de al Doilea Război Mondial, civilii au devenit ținta adevărată și decisivă a milităriei. Nu mai intrăm în amănunte, ajunge să amintim bombardarea orașelor, bombele aruncate pe Hiroșima și Nagasaki. Și atunci încă nu am pomenit de Holocaust.

    275812540 335091165325446 7661914706960406550 n
    Foto: ДСНС України / Serviciul de Urgență al Ucrainei, Facebook

    Războiul a devenit o realitate de zi cu zi prin presa care s-a modernizat continuu, ajungând astăzi să fie prezent în fiecare clipă de viață al omului „conectat”. Dar deja și în copilăria mea, prin radio și televiziune, auzeam zilnic de război, de numărul de victime de-o parte și alta, fără să mai vorbim de propaganda adiacentă. Telejurnalul se deschidea cu ultimele știri din războiul din Vietnam, cu atrocitățile pe care le comiteau americanii împotriva pașnicilor vietnamezi înarmați de sovietici. De ruși, adică. Ca norocul, a început relativ repede cultul personalității lui Ceaușescu, ceea ce a schimbat datele problemei, primele știri referindu-se la ce vrăji a mai făcut geniul Carpaților și nevastă-sa, academiciana cu trei clase.

    Ceea ce vreau să spun este că adevărul are viață grea și pe timp de pace. În război măcar știm o treabă: adevărul este sacrificat cu zâmbetul pe buze, minciuna este cumva la vedere, în fond în situații excepționale orice devine posibil. Everything goes, cum spune englezul, minciuna fiind cea mai mică problemă din moment ce războiul contravine tuturor celor zece porunci despre care, în momentele noastre mimate de mare înălțare spirituală, susținem tăios și ipocrit că ne clădim viața, din moment ce cu toții ne considerăm creștini, cum ar veni.

    274819326 336418568526039 4379515302957857052 n
    Foto: ДСНС України / Serviciul de Urgență al Ucrainei, Facebook

    Problema cea mare cu războiul este că împarte lumea în două. Lumea aceea care, o știm cu toții, este, ca și adevărul de altfel, una. Ca la un meci de fotbal – în fond, jocurile sportive reprezintă sublimarea războiului, vezi tradiția Olimpiadelor –, adevărul contează mai puțin sau deloc, important este cu cine ții. Iar asta este ceva ce ține de viața fiecăruia, de experiențele și mediul său, de influențele de care, de cele mai multe ori, individul nici nu este conștient.

    Eram întâmplător cu un tânăr școlit, chiar rafinat din multe puncte de vedere. Venise vorba, în asemenea vremuri până la urmă vine vorba și despre evenimentul cel mai important al momentului, în cazul nostru de războiul din Ucraina. Eram aproape convins că tânărul cu interese occidentalizate evidente, un as al calculatorului, dar interesat și de artă și alte cele, se va arăta revoltat de agresiunea putinistă.

    Și totuși nu am fost foarte surprins să aflu că, da, agresorul este în mod evident Rusia, dar nici ceilalți nu sunt cu mult mai breji. Și da, Putin și ai lui mint cum respiră, dar nici ceilalți nu spun adevărul până la capăt. Ba, mai mult, mint și ei de îngheață apele. Și uite așa am ajuns la vechea înțelepciune despre care am vorbit mai sus, încercând să nu ajungem nici noi la război, în fond, a conchis tânărul, nu este războiul nostru.

    275835683 336565515178011 2109024084766155457 n
    Foto: ДСНС України / Serviciul de Urgență al Ucrainei, Facebook

    Nu am încercat să îl conving, am deja o vârstă, știu cum funcționează ideea fixă.

    Dacă aveam cu cine să discut, aș fi vrut să-i spun că nu, adevărul nu dispare nici cu războiul, ceea ce dispare este interesul pentru el al părților implicate. Nu de alta, dar adevărul, acela care este peste tot și deasupra noastră, este clădit, se naște spontan și natural din concepția vieții ca valoare supremă.

    Indiferent de vremuri, interdicția uciderii este prezentă în toate culturile. Există un singur context când ți se iartă: acela în care viața ta este amenințată.

    E atât de simplu în fond: l-a amenințat cineva pe Putin sau pe Mama Rusia, în numele căreia pretinde că vorbește, cu moartea?

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Ca sa vedeti ca nu intotdeauna sunt in dezacord cu dumneavoastra, iata, apreciez articolul. Din pacate, ma confrunt si eu cu aceeasi situatie, uneori de-a dreptul sideranta; oameni de la care ai pretentii (cum se spune) care te dezamagesc cu incapacitatea de a accepta realitatea acestei agresiuni inumane (dar care agresiune poate fi umana?) si incercarea de a imparti oarecum vinovatia.
      P.S. Mi-ati provocat un zambet cu fraza ”am deja o vârstă, știu cum funcționează ideea fixă”. Am fost ispitit sa va dau cateva exemple ca dovada ca spuneti adevarul, dar ,i-am spus ca e pacat sa stric acest mai rar ”laudatio” 🙂

      0 voturi
      +1
      -1
    2. Asa,printre randuri: ...


      Nu
      pe hârtie
      deci.
      nu
      mulți
      pricep
      adevărul.
      deloc întâmplător
      Hiroșima și Nagasaki
      „conectat”.
      Telejurnalul
      adică.
      viață grea
      cu zâmbetul pe buze
      creștini, cum ar veni.
      în două
      Lumea
      este una.
      cu cine ții.
      conștient.
      intâmplător
      rafinat
      important
      nu
      surprins
      mint
      îngheață apele
      războiul nostru.
      adevărul nu dispare
      ca valoare supremă.
      interdicția uciderii
      amenințată.
      Putin
      vorbește,

      +1 voturi
      +1
      -1
    3. Nu numai că Rusia (populația și teritoriul recunoscut de toate instituțiile internaționale … inclusiv ONU) nu a fost amenințată cu război de cotropire, dar nici nu are un 09.11 pe care ar putea construi o logică a CONTINUĂRII invaziei teroriste a statului Ucrainean. Tot acest RĂZBOI, pornit în 2014 și continuat în aceast sfârșit de iarnă, al unui dement paranoic, un dictator mincinos, este o încălcare flagrantă a tuturor tratatelor internaționale semnate de Rusia. Așa că, să pretinzi că părțile beligerante ascund adevărul și că din această cauză ajungi la concluzia „că nu-i războiul nostru” este atât de laș, idiot, încât să menții un limbaj acceptabil, este extrem de greu. Motivații de genul „da voi nu știți cât de coruptă este Ucraina”, cu tot respectul pentru dreptul la opinie, dar să îți expui o opinie când tu ești un repetent și un submediocru, este o impertinență ce poate fi scuzată doar de prostie și nesimțire, daca acestea ar putea vreodată să fie scuzabile. O chestie ce o numim Tupeu de „mitocan”, o obrăznicie ce nu poate fi acceptată și lăsată neapostrofată după cum merită.
      .
      Indiferent de situația internă a Ucrainei, înainte de această escaladare a războiului de cotropire teritorială a dictatorului de la Kremlin, toată motivarea lui este construită doar pe minciună și nu poate fi trecută cu vederea din nici un stat Europen, oricare ar fi el, fiindcă aceleași minciuni pot sta la baza unei agresiuni viitoare, împortiva oricui.
      .
      După 1990, când marile țări europene și-au planificat politica energetică, AU MINȚIT CU NERUȘINARE și au construit un plan de eliminare a consumului de cărbune, înlocuindu-l cu gaz rusesc, … ieftin la acea oră. Cei ce au avertizat atunci că este inconștient și similar cu „trădarea” o asemenea politică, în care te bazezi pe niște promisiuni ale unui stat ce nu are o tradiție democratică, ce ar putea să garanteze cât de cât o colaborare în termeni de respect reciproc, se adevește că au avut dreptate. Dictatorul a devenit putred de bogat și în același timp sa autoizolat, de frica de a fi eliminat de numeroșii adversari interni ai mafiei cu care sa aliat. A fost acceptat de nevoie de vestici, dar a fost ținut la distanță și asta la înfuriat pe fostul KGB-ist. Doar lingăii, avizi după banii puși la dispoziție de acest criminal au acceptat să joace un rol de marionetă în propaganda cultului personalității, promovat de dictatorul de la Kremlin.

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.