vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    A încercat să introducă droguri în Penitenciarul Arad. Substanțele interzise erau ascunse în pachetul cu alimente și erau destinate unui deținut

    de Ioana Costaș | 10 mai 2023, 1:05 PM | Știri Arad | Topic special

    0

    Tribunalul Arad a condamnat un bărbat după ce acesta a fost prins la sfârșitul anului trecut, încercând să introducă droguri în Penitenciarul Arad. Sentința a venit la sfârșitul lunii februarie 2023, în baza acordului de recunoaștere a vinovăției încheiat cu DIICOT Arad, inculpatul, R.F.D. primind o pedeapsă de 1 an și 11 luni cu suspendare.

    Substanțele interzise erau ascunse în pachetul cu alimente – în mai multe batoane de ciocolată – ce trebuia să ajungă la un deținut. Pachetul nu a ajuns la persoana încarcerată, drogurile fiind găsite cu ocazia controlului efectuat de angajații penitenciarului.

    Drogurile – de mare risc – au fost găsite în 5 octombrie la intrarea în Penitenciarul Arad

    Acestea au fost depistate la efectuarea controlului cu ocazia distribuirii pachetelor destinate deținuților. Angajații penitenciarului au descoperit, disimulate într-un pachet, în batoane de ciocolată, 22 de pacheţele rotunde din folie de pungă care conțineau 13,03 grame substanță vegetală în care s-au pus în evidență compușii JWH-210, ADB-5Br-INACA, ADB-P-5Br-INACA şi 8 pacheţele dreptunghiulare din foițe de hârtie impregnate cu substanțele psihoactive ADB-5Br-INACA, ADB-P-5Br-INACA. Compusul JWH-210 este drog de mare risc, în timp ce compușii ADB-5Br-INACA și ADB-P-5Br-INACA au fost notificați în sistemul european de alertă timpurie EMCDDA în clasa cannabinoizilor sintetici, ca și substanță psihoactivă nouă începând cu anul 2022.

    Drogurile de mare risc şi substanţele psihoactive au fost preparate şi deţinute la locuinţa unui bărbat, altul decât cel prins încercând să introducă drogurile în penitenciar.

    În fapt, bărbatul care a preparat drogurile i le-a înmânat lui R.F.D. care avea să le introducă în penitenciar, transportându-le împreună, cu un taximetru, până pe Calea 6 Vânători, în fața unității de detenție, pentru a se asigura că cel care trebuia să le introducă în penitenciar nu le consumă.

    În cursul urmăririi penale, R.F.D. l-a denunţat pe cel care a preparat drogurile şi a facilitat tragerea la răspunderea penală a acestuia pentru infracţiuni la regimul drogurilor şi substanţelor psihoactive.

    Astfel, s-a reținut că la încheierea acordului de recunoaştere a vinovăţiei, R.F.D. a beneficiat de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul închisorii, respectiv cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute în cazul amenzii, limitele de pedeapsă devenind: închisoare de la 1 an şi 8 luni la 4 ani, pentru infracţiunea de trafic de droguri de mare risc, respectiv închisoare de la 2 luni la 1 an şi 6 luni, pentru infracţiunea de de efectuarea de operațiuni cu substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive, fără drept, fără a deţine autorizaţiile necesare.

    Așadar, „prin acordul recunoaşterii vinovăţiei s-a convenit ca inculpatul să fie condamnat la pedeapsa de 1 an şi 10 luni închisoare, cu aplicarea pedepsei accesorii, respectiv complementare a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a şi b Cod penal, pe o perioadă de 2 ani, pentru infracţiunea de trafic de droguri de mare risc, respectiv la pedeapsa de 3 luni închisoare, pentru infracţiunea de efectuarea de operațiuni cu substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive, fără drept, fără a deţine autorizaţiile necesare, în urma contopirii rezultând pedeapsa finală de 1 an şi 11 luni închisoare, care să fie suspendată sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani”.

    Pe durata pe durata termenului de supraveghere, R.F.D. trebuie să respecte măsurile de supraveghere impuse de instanță, aceasta obligându-l pe inculpat ca pe durata termenului de supraveghere stabilit să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probațiune Arad sau organizat în colaborare cu alte instituții și să presteze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul Consiliului Local Arad sau în cadrul unei alte unităţi stabilite de Serviciul de Probaţiune Arad.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.