duminicã, 21 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Traficanții de droguri, acord de recunoaștere a vinovăției cu DIICOT Arad

  de Ioana Costaș | 13 aprilie 2023, 1:21 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  0

  Traficanții de droguri reținuți în 12 octombrie 2022 – de DIICOT Arad – în urma celor 40 de percheziții domiciliare  efectuate împreună cu SCCO Arad, au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției. Perchezițiile oamenilor legii au venit ca urmare a seriei de crime și de tentative de omor săvârșite anul trecut, dar și în 2021 în Arad, de persoane aflate sub influența drogurilor (cristal sau șoricioaică).

  Și amintim aici unul dintre cele mai mediatitare cazuri din ultimii ani, în Arad, cel al Antoniei, fetița omorâtă de concubinului mamei sale. Bărbatul se afla sub influența drogurilor (n.r. cristal) atunci când a comis crima. Anul trecut, în luna august, un minor de 15 ani și-a înjunghiat fratele în vârstă de 17 ani, agresorul recunoscând că se afla sub influența drogurilor în momentul comiterii faptei. Viața adolescentului înjunghiat a fost salvată de medicii Spitalului Clinic Județean Arad.

  Revenind însă la percheziții, în urma acestora, DIICOT Arad și SCCO Arad au găsit și confiscat 1,63 kilograme de cannabis, 400 de grame de cocaină, 100 de grame de drog de mare risc, peste 250 de grame de substanţă psihoactivă cristalină, 30 de grame de ciuperci halucinogene, 8 kituri pentru cultivarea ciupercilor halucinogene, 15 grindere, 15 cântare, 44 de telefoane mobile, un pistol airsoft supus autorizării, un pistol cu bile supus autorizării, 119.190 de lei, 23.885 de euro, 400 de dolari, 30.000 de forinţi, precum și 30 de grame de aur. Drogurile erau vândute consumatorilor din Arad.

  14 persoane au fost arestate preventiv în urma descinderilor din luna octombrie 2022. Dintre cele 14 persoane, trei au încheiat deja un acord de recunoaștere a vinovăției cu DIICOT Arad.

  Acordul de vinovăție a fost admis de Tribunalul Arad în 23 martie. Trebuie menționat că toți cei trei inculpați au fost condamnați la 2 ani și 6 luni închisoare, 3 ani închisoare și 2 ani și 10 luni închisoare, instanța dispunând în toate cazurile suspendarea executării pedepselor sub supraveghere stabilind un termen de supraveghere de 4 ani. De asemenea, celor trei li s-a impus să presteze muncă în folosul comunității și să respecte măsurile de supraveghere, adică să nu părăsească teritoriul țării fără acordul instanței (n.r. în cazul unuia dintre cei trei inculpați) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Arad, la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, să comunice schimbarea locului de muncă și să comunice informaţii şi documente care să permită controlul mijloacelor de existenţă.

  Pedepsele traficanților de droguri

  Iată soluția pe scurt a Tribunalului Arad, postată pe portal.just.ro: „Admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat între procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Arad şi inculpaţii Gligor Radu, Cernischi Darius Gabriel şi Moţ Daniel-Beniamin. Condamnă pe inculpatul Gligor Radu, zis „Buba”, la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc în formă continuată. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 4 ani. Condamnă pe inculpatul Cernischi Darius Gabriel, la pedeapsa de 2 ani şi 8 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc în formă continuată. Condamnă pe acelaşi inculpat, la pedeapsa de 1 an închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni cu substanţe susceptibile să producă efecte psihoactive. Contopeşte pedepsele principale şi aplică inculpatului Cernischi Darius Gabriel pedeapsa cea mai grea, şi anume aceea de 2 ani şi 8 luni închisoare, la care adaugă sporul de 4 luni închisoare (1/3 din cealaltă pedeapsă aplicată), rezultând pedeapsa finală de 3 ani închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 4 ani. Condamnă pe inculpatul Moț Daniel-Beniamin, la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc în formă continuată. Condamnă pe acelaşi inculpat, la pedeapsa de 1 an închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni cu substanţe susceptibile să producă efecte psihoactive în formă continuată. Aplică inculpatului Moţ Daniel-Beniamin pedeapsa cea mai grea, şi anume aceea de 2 ani şi 6 luni închisoare, la care adaugă sporul de 4 luni închisoare (1/3 din cealaltă pedeapsă aplicată), rezultând pedeapsa finală de 2 ani şi 10 luni închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 4 ani”.

  Hotărârea Tribunalului Arad nu este definitivă.

   

  Citește și: 14 persoane au fost arestate în urma perchezițiilor din Arad

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.