vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Două expoziții la muzeu: „Cum vrei să arate muzeul tău?” și „Restituiri. O galerie de altădată”

    de Special Arad | 13 martie 2019, 12:06 PM | Cultură

    0

    Complexul Muzeal Arad vernisează joi, 14 martie, două expoziții diferite: expoziția de pictură pe sticlă a elevilor Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi”: „Cum vrei să arate muzeul tău?” și expoziția de pictură din colecția de artă și istorie a muzeului: „Restituiri. O galerie de altădată”. Cele două evenimente vor avea loc la Palatul Cultural – secția Științele Naturii (intrarea dinspre Parcul Copiilor), respectiv la Muzeul de Artă Arad, în sala „Ovidiu Maitec” (str. Gh. Popa de Teiuș 2-4, etaj 2).

    Expoziția de pictură pe sticlă „Cum vrei să arate muzeul tău?” va fi vernisată joi, 14 martie, la ora 14, la secția Științele Naturii din incinta Palatului Cultural. Organizatori / curatori: Dr. Camelia Patko (Complexul Muzeal Arad), Prof. Iuliana Rotaru (Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” Arad) și Prof. Bianca Hociung (Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” Arad). Expoziția va fi deschisă între 14 martie și 14 aprilie.

    Expoziția este rezultatul atelierului de pictură pe sticlă „Cum vrei să arate muzeul din localitatea ta?”, care s-a derulat la Complexul Muzeal Arad. Participanţii la acest proiect au fost elevii claselor a IX-a, a X-a și a XI-a, de la Colegiul de Arte ”Sabin Drăgoi” Arad.

    „Prin acest atelier ne-am propus să descoperim ce doresc liceeeni să vadă în muzeul din Arad, mai precis în cadrul expoziției Științele Naturii. Sub îndrumarea doamnelor profesoare Iulia Rotaru şi Bianca Hociung, tineriii artiști au transpus, cu ajutorul pensulelor şi culorilor, pe bucăţi de sticlă, gândurile şi ideile lor, rezultând un ansamblu de vitralii false, care au fost montate în ferestrele muzeului, alcătuind asfel o expoziţie fascinantă ce poartă numele atelierului «Cum vrei să arate muzeul din localitatea ta?». Acum, ferestrele muzeului, au prins viaţă datorită gândurilor şi dorinţelor tinerilor arădeni, transformându-se în orizonturi deschise către viitor”, spune dr. Camelia Patko, muzeograf (Complexul Muzeal Arad).

    Expoziția de pictură „Restituiri. O galerie de altădată” de la Muzeul de Artă Arad (sala „Ovidiu Maitec”) va fi vernisată joi, 14 martie, la ora 18 și va rămâne deschisă până în data de 2 mai. Curator: Dr. Adriana Pantazi, istoric (Complexul Muzeal Arad). Prezintă Dr. Adriana Pantazi, istoric (Complexul Muzeal Arad) și Fekete Károly (Asociația Kőlcsey Arad).

    „O selecție asupra picturii expuse în galeria de artă a Palatului Cultural din Arad, deschisă odată cu inaugurarea acestuia, în 26 octombrie 1913, reunește astăzi, în spațiul de expoziții temporare a Muzeului de Artă, scene de gen, peisaje, portrete, naturi moarte, pictate în a doua jumătate a secolului XIX și primul sfert de secol XX, caracteristice pentru școala de pictură maghiară. Lucrări întâlnite în pinacotecile publice alături de pictură destinată mai degrabă interioarelor patriarhale, încadrate stilistic academismului central-est europen cu accente realiste, vin să completeze un segment din expunerea  permanentă de artă, a muzeului arădean, unde sunt puse în valoare o parte din cele mai reprezentative lucrări din vechea pinacotecă”, spune dr. Adriana Pantazi, istoric (Complexul Muzeal Arad).

    Expoziția propune și o micro-galerie de portrete ale unor personalități arădene, personaje care au ocupat funcții administrative (primar, prefect), bancheri, comercianți, medici, din secolul XIX și prima jumătate a secolului următor: primarul Salacz Gyula, prefectul Urbán István, prefectul Gheorghe Popa de Teiuș, baronul Antoniu Mocioni, finanțistul Sava Raicu, familia evreiască Goldschmidt-Arnstein.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.