luni, 29 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Despre educația prin metode non formale: Erasmus+

    de - | 11 aprilie 2018, 7:57 PM | Contributors

    0

    Am descoperit existența programului Erasmus+ implementat și finanțat de Uniunea Europeană, acum câțiva ani, prin niște prieteni care activau într-o organizație non-profit din Arad. Așa am ajuns să merg în două proiecte extraordinare în Plovdiv, Bulgaria, respectiv Struga, Macedonia și să prind „gustul” acestor experiențe ce creează dependență.

    După o perioadă de pauză de câțiva ani, în 2016 am redescoperit plăcerea și posibilitatea de a participa în proiecte Erasmus+, datorită Asociației Tinerilor cu Inițiativă Civică Galați, o organizație non-profit ce lucrează cu tineri și pentru tineri și care este parteneră în numeroase proiecte din afara țării. Erasmus+ este programul prin care UE sprijină educația, formarea, tineretul și sportul în Europa. Prin acest program, Uniunea Europeană speră să educe tinerii (și nu numai) care lucrează cu generația tânără, pentru a fi capabili sa dea direcții pozitive în vederea construirii unei societăți sănătoase, multiculturale, cu valori europene. Accentul se pune pe crearea unor legături interculturale între participanți, pe incluziune socială, pe toleranță, pe eliminarea prejudecăților existente referitoare la anumite națiuni, pe conștientizarea importanței unui stil de viață sănătos, pe rememoralizarea evenimentelor nefericite majore ce au avut loc de-a lungul istoriei, pentru a nu mai permite repetarea lor etc.

    De asemenea, se dorește stimularea tinerilor talentați care sunt devaforizați dintr-un motiv sau altul. Temele proiectelor sunt variate. Practic, se reunesc tineri din cinci, șase sau mai multe țări, membre și non-membre UE, care sunt voluntari, care activează într-un ONG, sau care vor pur si simplu să se implice în viața comunității lor și care, timp de câteva zile învață, descoperă prin metode non-formale, în ce fel pot ajuta adolescenții, persoanele cu dizabilități, societatea în general.

    Unul din proiectele la care am participat anul acesta în ianuarie s-a numit „#Intercultural summer school” și a avut loc în apropiere de Berlin, Germania. Prin acest proiect s-a dorit educarea tinerilor în ceea ce privește conștientizarea importanței diversității culturale și a respectului pentru alte culturi, recunoașterea formelor de discriminare și rasism, descoperirea de metode antidiscriminare, promovarea ideilor si valorilor interculturale și nu în ultimul rând, promovarea programului Erasmus + ca o unealta, platformă pentru a lucra cu tinerii dezavantajați (diferiți d.p.d.v. cultural, obstacole financiare, sociale). De organizarea proiectului s-a ocupat organizația #Zentralrat der Serben in Deutschland, o organizație care apără interesele cetățenilor de etnie sârbă ce trăiesc în Germania.

    Timp de o săptamână, 42 de tineri din Bulgaria, Serbia, Germania, Slovacia, România și Turcia, au învățat, s-au distrat, au discutat și au organizat împreună workshopuri pe diferite teme cum ar fi: „Ce reprezintă cultura?”, „Cum pot lupta tinerii împotriva discriminării?” Prejudecăți și stereotipuri” etc. Sunt mereu încântată când umează să particip într-un proiect Erasmus+.

    Îmi place să întâlnesc oameni de diferite naționalități, să învăț lucruri noi, să îmi fac prieteni în toată lumea, să cunosc alte culturi, să călătoresc. Consider că aceste experiențe sunt cele mai folositoare, durabile și distractive modalități de formare personală.

    Pentru a afla mai multe despre lumea Erasmus+ vă puteți înscrie în grupurile Facebook Youth in action, Erasmus plus projects, Exchanges network, Erasmus + A.T.I.C. sau contactați-mă la adresa de mail [email protected].

    Ceea ce trăiești cu Erasmus+, nu ai cum sa trăiești altundeva!

    Romina Tolan

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.