miercuri, 17 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Experiențe extraordinare pentru elevii de la „Csiky Gergely” în Spania și în Cipru, prin programul Erasmus

  de Lucian Dănilă | 29 iunie 2023, 5:05 PM | Educaţie | Știri Arad

  0

  Mai mulți elevi de la Colegiul „Csiky Gergely” au trăit experiența vieții lor în anul școlar care s-a încheiat. Prin programul Erasmus KA122 VET, „Oportunități de învățare prin experiențe de lucru”, aceștia au avut ocazia să participe în Cipru, respectiv în Spania, la activități de turism sau economice, o experiență pe care cu siguranță nu o vor uita niciodată.

  Ne-a povestit despre acest proiect profesorul Paul Hasas, cel care predă turism la Colegiul „Csiky Gergely”, și am începe prin a face cunoscut cum sunt aleși acești elevi care participă la aceste experiențe, spunem noi, extraordinare.

  „Acești elevi văd un model pe care pot să vină să-l implementeze și aici. Este o ocazie foarte bună de a-și deschide orizonturile. Au fost unii elevi care până la această ocazie nu au fost niciodată cu avionul sau nu au părăsit niciodată țara. Sunt selectați în funcție de rezultatele pe care le au la disciplinele de specialitate, dar și cunoștința lor de limba engleză, scris și conversație. Bineînțeles, contează și comportamentul lor. Noi, Colegiul Csiky Gergely, am reușit să câștigăm o acreditare foarte importantă care ne permite să avem proiect Erasmus în următorii cinci ani în fiecare an”, spune Paul Hasas.

  Un flux cu zece elevi de la profilul turism, cinci din clasa a X-a și cinci din a XI-a care au fost în Cipru, în Larnaca. Un alt flux de la profilul economic, tot așa cinci din clasa a X-a și cinci din clasa a XI-a au fost în Granada, în sudul Spaniei.

  Perioada de derulare a proiectului este 1 septembrie 2022 – 31 august 2023. Cei din Granada au fost în luna aprilie și au stat două săptămâni, iar cei din Cipru au fost în luna mai și au stat, la fel, tot două săptămâni.

  „Scopul proiectului este să oferim oportunitate de practică în alte condiții, în alte țări, iar proiectul Erasmus încurajează asta. Am ales Cipru pentru că este o țară care trăiește din turism. Au fost cazați la un hotel de patru stele, la acel hotel au făcut practica cei de clasa a X-a, iar cei din a XI-a au făcut practică la agenții de turism din Larnaca, un oraș puțin mai mic decât Aradul. S-a lucrat la recepție, la rezervări, la bucătărie, la servire, la ospătărie, dat și house-keeping, întreținere camere și etaj.

  Am văzut acolo cam tot ce se poate vedea, Larnaca, Nicosia, capitala, sau Pafos. Am vizitat și o fermă tradițională de măgari, animalul lor național. Cipru este o țară foarte interesantă, împărțită în trei. Ciprioții greci, cam 70 la sută din teritoriu, ciprioții turci, și englezii care nu au părăsit insula și și-au păstrat două baze militare unde sunt legi britanice. Ei asigură pacea între cele două părți”, a povestit Paul Hasas.

  Coordonatorul proiectului a fost Tothpal Renata, directorul adjunct al Colegiului „Csiky Gergely”. A participat câte un profesor însoțitor în ambele cursuri.

  Înainte de fluxul de elevi care au fost în Cipru, un alt flux a vizitat Granada, în sudul Spaniei. „Au fost cei zece elevi de la economic, iar procesul de selecție la acest proiect este unul foarte obiectiv și serios pentru că acești elevi câștigă o experiență uriașă, două săptămâni gratis, li se asigură toate condițiile, mâncare, cazare, bani de buzunar, excursii opționale, oportunități extraordinare. Sunt selectați în funcție de rezultatele pe care le au la disciplinele de specialitate, dar și cunoștința lor de limba engleză, scris și conversație. Bineînțeles, contează și comportamentul lor.

  Au făcut practică în supermarketuri și la firme locale, șase ore pe zi, apoi au avut program liber. Au vizitat zona, au vizitat Granada și stațiunile de litoral care sunt acolo. Toți au spus că a fost o oportunitate foarte bună”, a continuat Paul Hasas.

  Așa cum scriam mai sus, Colegiul „Csiky Gergely” va mai beneficia cel puțin cinci ani de oportunitatea de a face parte din proiectele Erasmus și în tot acest timp alți elevi vor avea și ei ocazia să experimenteze practica în țări în care turismul și economia sunt foarte bine puse la punct.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.