duminicã, 19 mai, 2024

Special Arad Logo

  E de porc la Fântânele… Olandezii vor o fermă de 10 mii de porci. Au terenul, au avizele, dar nimeni nu îi vrea. Săgeți spre fostul primar

  de Andreea Daniela B. | 6 noiembrie 2020, 9:49 AM | Știri Arad | Topic special

  5

  În timpul mandatului trecut, primarul comunei Fântânele, Nicolae Otlăcan, declara faptul că nu va accepta construirea unei ferme de porci pe un teren extravilan din proximitatea comunei atât timp cât locuitorii comunei nu vor fi de acord. Lunile au trecut și cetățenii comunei l-au crezut pe cuvânt pe cel care se presupunea că face totul pentru binele comunității, însă planurile pentru construcția care trebuia să adăpostească aproximativ 10.000 de porci au continuat să evolueze în acte.

  Cum stau lucrurile mai exact? Șirul întâmplărilor și cetățenii nemulțumiți.

  Totul a început în urmă cu câteva luni când locuitorii comunei au dat drumul la o adevărată luptă pentru menținerea calității vieții, aceasta fiind transpusă printr-o dezbatere publică ce părea că s-a și terminat în favoarea celor prezenți. Mai exact, în luna august oamenii din comună s-au confruntat cu firma S.C.THIROM PIGS S.R.L., un investitor olandez care își dorea să construiască o fermă de creștere a 10.000 de porci, în imediata vecinătate a comunei, aproape de un cartier nou construit. Conform celor spuse de actualul primar, Nicolae Dolha, terenul se află la o distanță de 1,8-1,9 km de comună și la aproximativ aceeași distanță de satul Tisa Nouă.

  Finalul dezbaterii se arăta promițător și părea că a fost luată o decizie clară: „În urma dezbaterii publice de azi, 05.08.2020, de la Primăria Comunei Fântânele, au avut de câștigat cetățenii comunei Fântânele deoarece toți cei prezenți au declarat că se opun proiectului prin care s-a dorit construirea unei ferme de creștere a porcilor în apropierea localităților Fântânele și Tisa Nouă. Vrem să le mulțumim pe această cale atât persoanelor care au participat la această dezbatere, cât și celor care au vrut să participe, dar din cauza orei la care a fost programată întâlnirea nu au putut participa”.

  Noul primar, Nicolae Dolha, și-a preluat de curând mandatul și avea să afle că olandezii sunt la un pas de a începe construcția fermei. Se pare că negocierile au început în anul 2018 și patronul olandez chiar a beneficiat de ajutorul primarului ce era în funcție, altfel cum se ajungea aici…

  Ferma a fost un subiect ce a circulat pe buzele localnicilor, dar și a celor care concurau pentru funcția de primar. Mergând pe străzi și discutând cu cei din zona, Nicolae Dolha și-a dat seama că această crescătorie de porci afectează foarte mulți oameni din Fântânele, Tisa Nouă și nu numai pentru că există o serie de dezavantaje considerabile.

  Ajuns pe scaunul de primar a trebuit să se uite peste actele fermei respective și să le analizeze. Odată analizate acestea dezvăluiau faptul că cei din Olanda au ajuns la un stadiu avansat, proprietarii având deja suficiente avize și sunt la un pas de a începe construcția. Primarul Dolha crede că fostul primar, Nicolae Otlăcan, i-ar fi ajutat pe olandezi în anul 2018 să găsească terenul cu pricina, urmând mai apoi să își pună semnătura pe mai multe acte care le oferea acestora cale liberă. Olandezii au luat legătura cu toți proprietarii pe o suprafață de 650 hectare unde ulterior urmau să fie depozitate și dejecțiile provenite de la porci și au cumpărat de la fiecare partea lui de pământ, reușind astfel să își asigure locul pentru proiectul ce urma să apară.

  Să ne punem puțin în pielea celor care locuiesc în zonă. Ferma ar urma să fie amplasată în apropierea unui cartier nou construit în Fântânele, la nici 2 kilometri distanță, undeva aproape de terenul pe care se vorbea că se construiește un complex cu terenuri de golf, despre care se spune în continuare că ar urma să apară, dar și aproape de ceea ce se dorește viitoarea „zonă industrială”, unde se așteaptă investitori. Pornind de aici vom detalia pe larg efectele adverse produse de această fermă.

  Pentru început vorbim despre oamenii care și-au construit sau ar fi vrut să își construiască o casă nouă în cartierul cu pricina. Pe lângă faptul că aceștia ar putea foarte ușor să renunțe la acest vis, cel mai tare sunt afectați cei care deja au început să își facă sau chiar au deja o casă acolo. Ei vor avea de înfruntat mirosul degajat de dejecțiile întinse pe cele 650 de hectare care va veni fix peste curțile lor.

  Mai departe vorbim despre zona industrială care ar deveni total neatractivă tocmai din cauza mirosurilor. Ce investitor ar veni să își deschidă o fabrică dacă în imediata apropiere se găsește o fermă care face aerul insuportabil? Acesta este lucrul care va face comuna Fântânele să stagneze pentru că nu se mai poate dezvolta dacă nu are fabrici, locuri de muncă, producție.

  Ultima, dar nu cea din urmă, „bilă neagră” este legată de piața imobiliară, de prețul caselor din zonă dar și de pe o rază destul de întinsă, care cu siguranță va scădea. Ca oricare dintre noi, dacă lângă casa ce vrem să o cumpărăm există o sursă constantă de duhoare, ori nu o mai cumpărăm, ori negociem la preț până la ultimul cent.

  Ce rezolvare mai există acum dacă actele sunt aproape finalizate? Nu prea există și pare că totul stă în mâinile patronului din Olanda care poate își va face milă de oameni și îi va scuti până la urmă de tot acest „chin”. Dar cum?

  Singura soluție pe care o vede primarul în momentul de față este votul negativ din partea celor din Consiliul Local. Aceștia pot să se opună investiției olandezilor, însă tot nu pare a fi destul cât să le oprească din cauza documentației ajunse într-un stadiu mult prea avansat. Altă soluție ar fi ca patronul olandez să lase de la el și să încerce să construiască în altă parte pentru că deja a ajuns și la urechile lui faptul că nu este dorit absolut deloc acolo. Pe de altă parte s-ar mai putea ajunge la judecată, lucru ce este de evitat pentru că ei ar avea din start câștig de cauză fiindcă au reușit să facă rost de avizele necesare. Dar cine îl va despăgubi pe omul de afaceri olandez după ce a achiziționat terenul la un preț destul de mare? O variantă ar fi ca Primăria Fântânele să cumpere terenul de la patronul olandez la un preț pe care l-ar cere acesta, lucru aproape imposibil de realizat dacă batavul va cere o sumă peste prețul pieței.

  Lumea din comună este revoltată, însă legile nu prea o ajută. Singura persoană care a venit cu argumente suficient de puternice încât să poate să convingă pe cine trebuie că această fermă nu aduce niciun beneficiu a fost o fostă ingineră, Delia Wichtner. 

  Primarul comunei Fântânele, Nicolae Dolha spune că aceasta a venit chiar și cu explicația legată de „roza vântului” care se referă la direcția în care bate vântul pe zona Fântânele-Tisa Nouă și că tot mirosul va fi transportat pe o rază mult prea întinsă, Aradul fiind și el afectat, mai ales vara pentru că este vorba totuși despre 10.000 de porci și de o perioadă de doar câteva luni în care poate fi depozitate dejecțiile. De asemenea, primarul Dolha a spus că el încearcă să oprească investiția olandezilor, însă nu le poate promite nimic localnicilor pentru că proiectul a înaintat mult prea mult înainte ca el să ajungă pe scaunul de primar. Cu toate acestea speră că va avea o conversație cu însuși patronul olandez care poate va înțelege că nu este dorit acolo și care, eventual din bunătate, își va alege un alt loc unde să construiască.

  Pare cam de porc ce se întâmplă la Fântânele… Și la propriu, și la figurat

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Foarte bine ca investeste, creaza locuri de munca! Dejectiile imprastiate pe camp sunt ingrasamant natural, foarte bun! Cu mirosul se va obisnui lumea, nu e tot timpul. Piata imobiliare e supraevaluata in Romania, sufera speculantii? Daca omul are toate avizele legal, e foarte bine! La cati mai multi astfel de investitori!

   --7 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.