miercuri, 9 iulie, 2025

Special Arad Logo

    TVA 21%, niște accize în plus și destul de mult AUR

    de Valer Mărginean | 8 iulie 2025, 8:36 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    17

    Așteptând, ca orice pasager, îmbarcarea, nu pare a fi Bolojan cel necruțător (mi-aș fi făcut și eu un selfie, că n-a refuzat pe nimeni, dar văzând cât de aprig comentează cu un primar, am renunțat)

    Deși putea fi sigur că va trece prin Parlament orice lege, chiar de creștere a TVA și accizelor la carburanți sau de tăiere a sporurilor, premierul Bolojan a preferat angajarea răspunderii guvernului.

    Aparent a riscat, dat fiind că toate măsurile luate sunt nepopulare. Totuși n-a fost așa, angajarea răspunderii Guvernului Bolojan – sau asumarea, cum se mai spune – nu a fost un test pentru actuala putere. Totul fusese negociat și tranșat în timpul multelor întâlniri pentru formarea guvernului și, ulterior, pentru negocierea măsurilor de redresare.

    TVA sondaj AUR

    Și-apoi, chiar dacă recentul sondaj de opinie ne asigură că AUR a prins puteri cum doar calul lui Harap Alb a prins după ce-a mâncat jăratec, aritmetica parlamentară asigură o victorie lejeră pentru coaliția de guvernământ.

    AUR mai trebuie să aștepte până va conta în Parlament măcar cât TVA-ul la pâine.

    Evident, principalul vinovat pentru această situație este tocmai liderul AUR. George Simion era, în noiembrie 2024, călare pe o situație electorală extrem de favorabilă, cum nu va mai mai avea prea curând. Sătui de struțo-cămila pesedist-liberală, cu minciunile, aroganța și foamea lor nepotolită după privilegii, românii au îmbrățișat AUR, pe negândite, ca pe o posibilă salvare, trecând peste unele sincope ideologice greu de acceptat în condiții normale.

    Luat de val, Simion a neglijat campania pentru parlamentare, punând accentul mai mult pe prezidențiale – foarte repede l-a prins visul de mărire, semn că nici cultura politică, dar nici maturitatea nu l-au dat afară din „căsuța” aia cu scară interioară care duce doar spre un tablou electric. E drept, a venit cu două „idei de marketing” despre case, dar s-a demascat singur așa că n-a servit partidului.

    Apoi, după scoaterea din joc a lui Călin Georgescu, Simion s-a umilit public doar pentru a intra în grațiile electoratului acestuia, cu speranța că se va reabilita după ce va ajunge președinte. Practic nu a mai avut nimic de-a face cu partidul său, doar cu visul său de a ajunge „rege”.

    A rămas cu umilința publică și cu mult prea desele vizite la Viena, pentru care va da cândva socoteală. Acum încă este pe cai ce par mari, dar nu prea sunt așa. Deocamdată, cel care este pe cei mai mari cai este Bolojan, cel încărcat cu TVA mărit, tăieri de sporuri și burse și altele asemenea. Iar Simion se luptă ca un naiv cu el și își erodează imaginea nu tocmai clară, în timp ce milioanele de voturi de la prezidențiale se cam duc.

    De partea cealaltă, Bolojan face fix ce n-ar avea curajul să facă niciun alt politician, și cu atât mai puțin Simion: instituie măsuri dure, poate cele mai dure din 1990 încoace, cu intenția declarată de a „face ordine în finanțele țării”, după cum spunea în discursul din Parlament ocazionat de angajarea răspunderii guvernului.

    Iar curajul de a lua aceste măsuri îi aduce încrederea unei mari părți a populației – eu am curajul să afirm că a majorității populației, chiar dacă mi se va răspunde că oamenii protestează, că rețelele de socializare sunt pline de critici și de „dezvăluiri zdrobitoare”.

    Deși partidul pe care-l conduce este cotat în sondajul recent dat publicității cu puțin peste 40%, este foarte posibil ca AUR să intre curând pe un trend descendent, care cu greu va putea fi oprit până va coborî sub cota de TVA. Iar asta s-ar putea întâmpla chiar în acest an, dacă, desigur, nu se va întâmpla nimic ieșit din comun în următoarele luni.

    Nu sunt semnale că George Simion va renunța la atitudinea lui de veșnic revoluționar, de critic a „tot și toate”. Or, pe acest fond, dacă măsurile lui Bolojan vor da măcar un pic din rezultatele scontate, premierul va intra în conștiința românilor ca „salvatorul nației”, ca omul care a readus România pe linia de plutire după dezastrul Ciolacu. Se va adeveri încă o dată că românilor le plac oamenii puternici, capabili să impună cu fermitate măsuri nepopulare, nicidecum molâii cei șmecherași sau chiar mincinoși uneori.

    Iar dacă va reuși să taie din pensiile speciale și să destructureze  toate clanurile partinice din centrale, agenții, societăți și Dumnezeu mai știe ce institute, nimeni nu-i va putea sta în cale. Și-i vor fi uitate și creșterea TVA, accizele și sporurile tăiate.

    Dar până acolo mai este o cale, dacă nu lungă, cu siguranță, grea. Prea mult nu se va putea lungi „boala”, piețele financiare vor rezultate imediate, la fel și temutele agenții de rating financiar (mai ales Standard and Poor’s, Moody’s și Fitch), care stabilesc ratingul de țară.

    Iar românii așteaptă cu nerăbdare, promisele tăieri de pensii speciale și, în general, de privilegii.

    Pentru că, deși premierul a promis că va „face ordine în finanțele țării”, românii așteaptă să facă „ordine în țară”, nu doar în finanțe.

    Nu sunt înscris în corul celor care-i laudă premierului toate măsurile. Unele mi se par nedrepte, în condițiile date, adică, ușor deviate de la cursul firesc. Sau, poate nu a reușit premierul să le explice suficient de bine – o problemă reală pe care doar un profesionist în comunicare o va putea rezolva.

    Bunăoară, chiar dacă înțeleg nevoia de a cotiza cât mai mulți asigurați la „sănătatae”, îmi este greu să înțeleg cât și cum vor contribui asigurații pensionari la CASAOPSNAJ (adică, Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești). Sigur, ei plătesc 5,5% din pensia netă, dar nu s-a spus dacă dumnealor vor fi solidari cu ceilalți pensionari. Adică, dacă li se va mări contribuția. Nu de alta, dar ei au beneficii adevărate de asigurat, nu ca amărâții de asigurați obișnuiți…

    Apoi, chiar este de neînțeles de ce nu spune nimic premierul despre autoritățile locale. Până acum, prim-miniștrii erau foarte grijulii cu aleșii locali, pe motiv că ei, mai ales primarii, sunt motorul electoral al partidului – un fost primar chiar le spunea de la obraz câte unui ministru mai neatent: „vezi că noi te-am făcut ministru”.

    Cândva a fost adevărat, dar acum a devenit un mit, primarii abia reușind să-și câștige mandatele, darămite să lupte pentru parlamentare. Acum au ajuns „purtători de TVA” și producători de pagube sau de prejudicii, cum se spune în administrație. Așa că ar fi cazul ca premierul să pună piciorul în prag și în ce privește risipa pe care o practică autoritățile locale.

    A venit vara și Aradul este într-o sărbătoare continuă. Deocamdată, e drept, doar cu mici festivaluri, care să asigure o anumită „liniște organizatorică” anumitor persoane din administrație. Dar va veni adevărata sărbătoare, Săptămânile Aradului, fosta Zilele Aradului – cu un pic de ambiție, s-ar putea uni cu Târgul de Crăciun care va începe, probabil, după Sfânta Mărie și prima brumă.

    Podurile se pot prăbuși, rondurile se pot amâna, doar sărbătorile trebuie să continue. Că banul trebuie să circule, nu-i așa?

    O, dar sunt lucrări care de mai bine de 10 ani sunt recepționate dar încă nu sunt finalizate și, oricum, nu au fost date în folosință. Nici nu se mai știe dacă sunt purtătoare de TVA…

    TVA ANL Pecica

    Case contruite prin ANL, pentru romii din Pecica, dar în veci nepredate beneficiarilor. Bani publici aruncați de administrația Pecica

    Da, făcute din bani publici, prin ANL, sub îndrumarea „celei mai performante administrații” din Universul cunoscut, după cum zicea domnul președinte al Consiliului județean Arad, Iustin Cionca. Sigur, tot domnia sa – care știe despre investiția asta ratată, dar nu zice nimic – îl ajută pe prietenul său să iasă din încurcături.

    Dacă-i nevoie, chiar cu bani (tot publici, desigur), așa cum a mai făcut-o chiar și când a fost aproape de a intra în incapacitate de plată. Nu primarul, ci orașul pe care-l primărește, Pecica.

    Ei, dacă premierul Bolojan va reuși să facă ordine și în administrațiile locale, eventual să aplice legea și să impute vinovaților toate prejudiciile create, atunci va fi cu adevărat eroul nostru, indiferent câte se vor scrie despre domnia sa.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Da, din păcate AUR are acest lider la care se pot face tot felul de alegații/perorații peiorative pe bună dreptate, dar asta nu schimbă cu nimic realitatea cruntă pe care se pare că dvs și alți adulatori ai sistemului defect o trăiți parcă intr-o lume paralelă în care această guvernare + prezidentul ”onest” au să distrugă și ce a mai rămas din această țară. De vreo 35 de ani trăim intr-un paradox intermediar, adică anul în curs e mai rău decât cel care a trecut dar mai bun decât cel care vine. Vâzând ”performanțele” prezidențiale și guvernamentale chiar regret că nu a intervenit acea schimbare prezumtiv apocaliptică și sunt convins că nu era mai rău, peste 4 ani va fi deja târziu, vom fi intr-o stare irecuperabilâ. Eu personal âl cred pe d-l Petrișor Peiu care poate fi discreditat doar din cauză ca AUR are un lider controversat, dar nici e departe atât de defect ca cei de la putere.

      +4 voturi
      +1
      -1
      • Dacă eu v-aș spune că trăiți într-o lume paralelă, pentru simplul motiv că aveți altă părere decât a mea, ce ați spune? Cum v-ați simți?
        Sistemul este defect, iar eu îl susțin… În schimb, ceea ce susțineți dvs. (P. Peiu) este perfecțiunea întruchipată. Totuși, uitați să precizați în ce constă această perfecțiune.
        Chiar așa, care ar fi măsurile economice și financiare propuse de Peiu pentru ieșirea din criză? Casele alea cu 35.000 de euro despre care, măritul geniu al economiei n-a spus nimic?
        Îmi pare rău, dar nici măcar n-ați avut bunăvoința de a citi până la capăt și nici să înțelegeți… Ați vrea să fiți susținut în viață așa cum am susținut și susțin eu sistemul?

        --5 voturi
        +1
        -1
    2. == BALIVERNE SI SONDAJ DE KKT == RALUCA MEDELEAN TZI DA CLASA LA JURNALISM == DACA CITEAI PUTZIN VEDEAI CA INSCOPUL E CASA DE SONDARE A CIROZEI GALBENE – DETZINUTA DE UN CALDARAR DIN FERENTARI UNUL DUMITRU NICOLAE PRIETEN BUN CU DORIN COCOS SLUGA DE CASA A FANARIOTULUI CHIORU CARCIUMA . – AUR ARE PESTE 50 /100 IAR CIROZA GALBENA E UNDEVA LA NIVELUL USR . == SPER SA NU STERGI COMENTARIUL == PE ZI CE TRECE FACI ARTICOLE TAT MAI SLABE . – BUNE PT ARADON SAU GLASUL ARADULUI.

      +27 voturi
      +1
      -1
      • Raluca dă clasă multora în materie de jurnalism, așa că nu mă supăr deloc să primesc lecții de la ea.
        Dar tot Raluca dă clasă unora ca tine în materie de bună creștere, de eleganță în exprimare și de respect față de interlocutor.
        Raluca nu jignește persoane pe care nu le cunoaște și nici nu ar face-o din spatele unui pseudonim.
        Nu-ți răspund la prostiile pe care le-ai debitat aici pentru că nu meriți. Dincolo de faptul că scrii cu majuscule ca un semianalfabet, vorbești cu mine de parcă am fi păscut caprele împreună. Nu, le-ai păscut singur și până nu vei învăța să comunici civilizat cu mine, nu vei avea alt răspuns.

        --14 voturi
        +1
        -1
    3. Bolojan salvatorul natiei?? Întrebați la Oradea sau la CJ Bihor de apucaturile lui dictatoriale si de impresia de stăpân absolut. In afara de taieri mai știe ceva? sa stimuleze economía. Va pleca cu coada între picioare. Nu il prinde iarna. Trebuia sa înceapă cu pensiile speciale si cu sinecurile politice.

      +21 voturi
      +1
      -1
      • De ce să întreb? Se vede cu ochiul liber ce a făcut. Că o fi fost dur, asta e. Ați condus mulți oameni și ați fost un șef blând? Dați rețeta succesului mai departe…
        Este posibil să nu reușească – PSD deja bate în retragere. Dar dacă îi va reuși încercarea de a tăia pensiile speciale și salariile șefilor din companii și agenții, da, va fi eroul nației.
        Dar, ce ziceți, facem un pariu că îl va prinde paltonul?

        --2 voturi
        +1
        -1
    4. Din ciclul România Onestă, sau cum aiurează unii că „românilor nu le plac liderii mincinoși”:
      ***N D***
      – „Dacă voi fi președinte, TVA nu va crește în mandatul meu” – minciuna supremă
      – „Nu este normal doar să știm că avem un om de afaceri care a dat un milion de lei. Vicepreședintele SUA a spus că nu e normal ca o democrație să fie dărâmată așa repede” – desecretizare CSAT se lasă în continuare așteptată
      – „Contracandidatul meu minte ca o gazetă rusească. Nu există nici o decizie sau procedură de suspendare a fondurilor europene pentru România, ” – declarație 15 mai 2025. În data de 30 mai UE suspendă o plată de aproape un miliard de euro către România.
      *** BoLo ***
      – „Suntem pregătiți să suferim alături de români” – minciuna supremă
      – „Reducem cheltuielile, dar prima dată le reducem în lumea politică. Eu cred, de exemplu, că reducerea numărului de parlamentari este o chestiune corectă şi cinstită din toate punctele de vedere. În jurul unui număr de 300” – aprilie 2025
      – „Convingerea mea este că, dacă ar fi mai puţini parlamentari, nu s-ar întâmpla nimic” – iulie 2025 (40-50 milioane euro anual economie sunt NIMIC)
      ––––
      Pentru cultura generală a autorului:
      1. AUR a depus un amendament prin care se solicita renunțarea la banii primiți pentru chirie de către toți parlamentarii (1000 euro pe luna per parlamentar). A votat cumva coaliția PUPU acest amendament ?
      2. Alegerile parlamentare s-au terminat anul trecut, AUR e în Opoziție. Nu are treabă cu guvernarea, deși a fost partidul cu numărul doi în preferințele românilor. Dar probabil în „democrație” e normal să conducă partidele de pe locul 3 (premier) și locul 4 (președinte).
      3. În timpul liber, ar putea să-l caute pe Marius Simionică și să se documenteze cam la ce preț ajunge o casă.
      ––––
      Ca fapt divers, pentru cine vrea să bage la cap: actualele „măsuri de austeritate” meschine nu aduc și nu vor aduce nici un beneficiu colectiv. Ele au doar rolul să satisfacă interesele creditorilor României și ale capitalului. Dar probabil cei cu aere de Sorbona încă nu s-au prins de treaba asta și nici nu se vor prinde prea curând.
      Spor pe mai departe cu deformarea / coruperea realității și neafișarea comentariilor !

      +23 voturi
      +1
      -1
      • Cetățene dragă, dacă tot mă citezi, fă-o cum se cuvine: „românor nu le plac „molâii șmecherași și mincinoși uneori”.
        Cetățene dragă, voi ați primit ordin de zi pe unitate să repetați o placă? Unde ai văzut dumneata vreo referire la președintele României în acest articol? Și-atunci, de ce îl tot invocați? Chiar nu puteți fi atât de bărbați încât să acceptați că l-a bătut pe molâul vostru?
        Am înțeles, voi faceți totul perfect. Mai rămâne să ajungeți la putere – se retrage PSD și puteți să vă aliați așa, nesistemic…
        Cetățene, n-am să-ți răspund la „programul politic aur”, pentru că nu sunt chestiuni serioase și, în plus, sunt scrise obraznic – să-i spui șefului tău de partid sau de cuib că aiurează sau măcar nesimțitului care te încalță dimineața. Am să-ți spun doar că problema chiriilor a fost tranșată în Parlament, chiar dacă vacanța mare era unul dintre beneficiarii mincinoși ai acestor chirii (e de la voi, nu?, de la AUR). Faceți-vă prima dată ordine în partid, mai eliminați lichelele și mincinoșii, abia după aceea (dacă mai rămâne cineva în partid) comentați, criticați și acuzați.

        --9 voturi
        +1
        -1
    5. M-ați întrebat așa că răspund la ”Chiar așa, care ar fi măsurile economice și financiare propuse de Peiu pentru ieșirea din criză? la următoarele măsuri a fost demonstrat cu cifre impactul bugetar si se estimeaza o sumă de 1,8 ori mai mare decât din măsurile de austeritaate propuse de Bolojan cu mențiunea că nu ar suferi nici pensionarii nici ”clasa muncitoare” dimpotrivă, confirmat de mai mulți economiști si lideri sindicali ca fiind aplicabile cu impact minor asupra puterii de cumpărare + indexarea pensiilor conform legii.
      – introducerea unui impozit unic de 10% pentru venituri din activități independente și IMM-uri;
      – TVA de 19% pentru toate livrările prin platforme e-commerce, inclusiv cele sub 150 de euro.
      – Creșterea redevențelor miniere și petroliere la 15% și dublarea taxelor de concesiune pentru serviciile publice comunale , aplicarea taxării inverse pentru TVA, ca măsură de combatere a evaziunii… astea doua ar reprezenta mai mult decat se câștigă din cresterea TVA, CASS la pensii de peste 3000 lei si accize mărite
      – o taxă de solidaritate de 1% din cifra de afaceri pentru companiile din energie și un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri pentru corporațiile mari (peste 100 de milioane de euro).
      o alta propunere dar asta pare irealizabilă: reorganizarea Guvernului: doar 12 ministere, cu maximum 48 de secretari de stat și comasarea agențiilor/autorităților la un număr maxim de 20. Funcțiile de conducere din administrația centrală ar urma să fie reduse cu 50%.

      iar la asta „Ați vrea să fiți susținut în viață așa cum am susținut și susțin eu sistemul?” răspunsul e DA la cum susțineți mai nou în toate articolele dvs această putere nou instalată(de către „sistem”) care e calată doar pe sărăcirea populației și împingerea României în brațele FMI… ceea ce se va și întâmpla

      căt despre lumea paralelă am spus PARCĂ ați trăi pentru că așa mi se pare văzând laudele la adresa d-lui Bolojan iar eu chiar mă simt ca într-o lume paralelă cu cea văzută de dvs și văzând încotro se îndreaptă această țară.

      +7 voturi
      +1
      -1
      • Cu permisiunea dvs. nu le vom analiza punct cu punct. Putem constata că aceste măsuri ar putea aduce venituri pe termen mediu și lung or, după cum probabil știți, acum nu sunt bani pentru pensii și salarii. Iar partea proastă este că în lipsa unor măsuri care să genereze venituri imediat, nu mai putem împrumuta și așa mai departe.
        Apoi, creșterea redevenței la serviciile publice comunale (taxa pentru concesiune se numește redevență) ar lovi în consumatori. Că n-or fi tâmpiți să suporte companiile această creștere. La fel și taxa de solidaritate, creșterea redevenței la produsele miniere și petroliere…
        Pe de aktă parte, ca să poți purta discuții despre măsurile propuse, trebuie să te întâlnești cu partenerii de dialog, or, din câte știu, AUR a refuzat orice întâlnire de acest fel…
        Dacă asta vă doriți, vă doresc și eu la fel. Dar să nu vă pară rau.
        Posibil să trăim în lumi paralele. Să vedem cine va avea dreptate

        --8 voturi
        +1
        -1
      • Foarte pe scurt, realitatea de astăzi ar fi următoarea:
        – SUNTEM într-o situație catastrofală
        – CAUZELE sunt cunoscute
        – VINOVAȚII (autori și complici) sunt și ei cunoscuți, unii fiind în continuare membri ai guvernului
        – CINISMUL rămâne principala trăsătură a politicii românești – uitați-vă la PSD cum se dă acum „fată mare”.
        – oricât ne-am dori o schimbare a configurației parlamentului, ca să avem un alt guvern, practic este imposibil acum. Alegerile anticipate nu sunt o opțiune acum – din perspectivă economică ar fi o catastrofă și nici partidele nu și le doresc (în afară de AUR, deocamdată).
        – AUR încă mai poate crește, dar foarte puțin. Desigur, dacă nu renunță la politica pe care o face acum. Niciodată și nicăieri, populismul nu a învins pentru mult timp.
        – avem o lege a răspunderii ministeriale, dar trebuie aplicată. Din păcate, nu va fi aplicată acum pentru că s-ar rupe coaliția.
        Din păcate, nici partidele nu au curajul răspunderii și defilează cu aceeași oameni (și nu doar PSD și PNL, ci și USR dar mai ales UDMR).

        --3 voturi
        +1
        -1
      • Abia aștept să scrieți un articol, care să fie o adevărată lecție de jurnalism. Măcar unul…
        Uitați, vă propun și tema articolului: „n-am scris în viața mea un articol, dar dau lecții celor care scriu”.

        0 voturi
        +1
        -1

    Scrie un comentariu

    3 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.