joi, 9 mai, 2024

Special Arad Logo

    Colaborări spectaculoase între artiști locali și artiști internaționali la deschiderea „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”

    de Special Arad | 13 februarie 2023, 8:30 PM | Cultură | Regional

    0

    Deschiderea oficială a programului „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, care va avea loc pe 17-19 februarie 2023, intră cu pași repezi în atmosfera de sărbătoare culturală alături de nume remarcabile ale scenei de teatru, film și muzică din Timișoara și întreaga țară.

    Regia spectacolului de deschidere este realizată de Bobi Pricop, unul dintre cei mai în vogă regizori, colaborator al celor mai importante teatre din România. Propune formule artistice inovatoare la festivaluri internaționale, spectacolele sale sunt multipremiate, iar în 2017 a figurat pe lista candidaților la Premiul „Europa pentru Teatru – Realități teatrale”.

    Gazdele așteptatului eveniment sunt actrițele timișorence Christine Cizmaş și Ioana Bugarin. Christine Cizmaş, membră fondatoare a teatrului „Auăleu – Teatru de Garaj şi Curte”,  a participat în repetate rânduri la turnee și festivaluri de mare însemnătate alături de trupa Teatrului German din Timișoara, iar Ioana Bugarin este actriță în echipa Teatrului Odeon și a avut roluri notabile în mai multe filme, precum „Scara” (2020) și serialul HBO „Ruxx”.

    Unul dintre cele mai importante momente ale serii va fi susținut de formația Implant Pentru Refuz. Cu peste 26 de ani de existență și sunet mereu proaspăt, vor continua să scrie povestea complexă a muzicii contemporane la marea deschidere alături de invitații speciali Adrian Despot și Dan Byron. Adrian Despot este un respectat și iubit artist muzical autohton, vocal al trupei Vița de Vie, iar Dan Byron, cu peste 20 de ani de activitate în muzica alternativă din România, a compus împreună cu byron, trupa în care activează din 2009, soundtrack-ul unui serial original HBO România, a filmat concertul „Live Underground” din Salina Turda și este una dintre trupele fanion ale rock-ului românesc contemporan.

    O premieră absolută va fi colaborarea pe scenă dintre Implant Pentru refuz și Alyona Alyona, o artistă din Ucraina care a devenit,  în mai puțin de un an, o senzație a scenei hip-hop. În anul de debut al carierei sale, în 2019, a devenit câștigătoarea premiului ANCHOR Award (Premiul internațional de muzică al Festivalului Reeperbahn pentru cel mai promițător talent muzical emergent), iar în 2021 a primit Premiul Music Moves Europe Talent și Premiul Publicului la ESNS, Olanda. În 2022, Alyona era deja membră a juriului la Music Moves Europe Awards, iar revista Forbes Magazine a menționat-o în categoria „30 de muzicieni sub 30 de ani”.

    Sărbătoarea din Unirii va continua cu Muaré Experience, un spectacol excepțional care îmbină concertul rock al celor de la Duchamp Pilot, acompaniați de cunoscutul chitarist timișorean Horea Silvio Crișovan, cu un show de acrobații aeriene al companiei spaniole Voalá Project.

    De asemenea, Taraf de Caliu vor concerta alături de clarinetistul bulgar Filip Simeonov, țambalistul Alexei Ciobanu de la Ansamblul Folcloric „Timișul” și formația IMPEX.

    Cunoscutul compozitor suedezo-britanic Jay-Jay Johanson va susține un concert în sala Palatului Culturii pe data de 18 februarie și o va avea în deschidere pe EMAA, tânără artistă originară din Lugoj care a scris muzică alături de artiști precum The Motans și a avut difuzări pentru show-uri TV precum „Hackerville” difuzat pe HBO Europa și TNT Series.

    Nu în ultimul rând, compozitorul și pianistul român Andrei Irimia va încânta publicul cu muzica sa specifică, neoclasică hipnotică, fiind acompaniat de Abel Chircă, violonist în cadrul Orchestrei  Filarmonicii Banatul Timișoara.

    Din programul deschiderii „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” mai fac parte concertele Joep Beving (17 februarie, ora 16:45, la Palatul Culturii, cu intrare doar pe bază de invitație, dar transmisă live pe TVR 1), Lajkó Félix & Vołosi (19 februarie, ora 18:00, Filarmonica Banatul), Irina Sârbu & Band (19 februarie, ora 18:30, Filarmonica Banatul), Tarek Atoui (18 februarie, ora 21:15, Sinagoga din Cetate), Borusiade (18 februarie, ora 12:45, la Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”), Fritz Kalkbrenner (17 februarie, ora 22:00, Piața Unirii), Doctorul Sinteză & K-lu (17 februarie, ora 19:00, Piața Unirii), un concert simfonic Glière & Dvořák, sub bagheta dirijorului german Stefan Geiger (17 februarie, ora 17:30, la Filarmonica Banatul) și o petrecere cu DJ Bully (17 februarie, 19:30, la Pepiniera din Piața Victoriei).

    Vor fi și expoziții, precum „Victor Brauner: invenții și magie” la Muzeul Național de Artă Timișoara, „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului. Expoziție multimedia de Adina Pintilie” la Kunsthalle Bega, „Timpuri Noi: Xenogeneze ale SF-ului” la INDECIS artist run space, „Chronic desire – Sete cronică” la Bastionul Maria Theresia, Comenduirea Garnizoanei Timișoara, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi” și Palatul Ștefania, dar și conferințe, precum „256 de romane pentru Europa Centrală” cu Adriana Babeți la Librăria La Două Bufnițe, „Idei care schimbă lumea” cu Peter Sloterdijk, la Universitatea de Vest Timișoara – Aula Magna și un dialog public între Peter Sloterdijk & Andrei Ujică la Universitatea de Vest Timișoara – Aula Magna.

    Programul complet poate fi consultat pe site-ul opening.timisoara2023.eu.

    Din programul deschiderea „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” fac parte și două evenimente la Arad, organizate de Asociația Doar Mâine și grupul kinema ikon. Mai multe detalii:

    Evenimentele marca „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii” debutează și la Arad, cu „Post-educația. Pedagogii ale crizei 2023”

    Live audio performance marca kinema ikon la muzeul arădean, în weekendul deschiderii programului „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”

    Deschiderea Timișoara 2023 este un program finanțat de Municipiul Timișoara, coordonat și organizat de Centrul de Proiecte Timișoara. Deschiderea Timișoara 2023 este un program compus din evenimente produse de actori culturali și de comunitate, cu finanțare publică și privată. Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” este finanțat de către Municipiul Timișoara, Ministerul Culturii și Consiliul Județean Timiș. Parteneri principali: Banca Transilvania, Catena, Cramele Recaș, Linde, Iulius Mall.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.