„Măcel” pe DN69! O singură creangă a mai rămas după toaletarea arborilor





Obișnuiți cu „toaletarea” copacilor din municipiu și nu numai, un drum către Timișoara ne-a arătat „cum se face pe la alte case”.
Bineînțeles, ghilimele la „toaletare” își au rostul și menirea de a da un ton sarcastic termenului, și asta deoarece cei care se ocupă de acest lucru în fiecare an, demonstrează și ne demonstrează incapacitatea implementării unui mod de lucru corect. Nu au contat nici articolele din presă care atrăgeau atenția asupra acestui aspect și nici semnalele de alarmă trase de diverși specialiști în peisajul urban și din domeniu.
Ciopârțirea copacilor a continuat an de an, și asta pentru că nimeni nu s-a chinuit să învețe cum ar trebui executată corect o toaletare a copacilor. În fiecare primăvară drujbele răsunau prin cartiere și copaci întregi au fost mutilați, locuri de umbră au dispărut, făcând betoanele și pavajele să degaje tot mai multă și mai multă căldură.
Anul acesta însă, cineva a reușit, nu știm dacă asta și-a și propus, dar le-a reușit cu vârf și-ndesat, să-i întreacă în ciopârțire
Mai jos, un exemplu de cum ar trebui să arate un copac după toaletare și ceea ce am găsit noi
La 30 de kilometri de Arad, pe drumul național 69 pe o distanță considerabilă, mai mulți copaci au fost într-atât de „mutilați” încât le-a mai rămas o singură creangă. Una singură! Pe lângă peisajul dezolant pe care îl oferă, nu putem să nu ne întrebăm ce rol ar mai trebui să aibă O SINGURĂ creangă la un copac și care ar fi eventualele pericole pe care toaletarea respectivă le ridică.
Am luat legătura cu un specialist în domeniu care din start ne-a spus: „Toate problemele au început acum 15 ani când au început să taie copacii de pe marginea drumului. În loc să-i ia sistematic, să-i cosmetizeze, să mențină coroana mică, ca să nu se rupă, deci lucrări de întreținere, au tăiat toată coroana”.
Specialistul cu care am discutat ne-a oferit și un ghid de toaletare a arborilor (mai jos) și a mai precizat că: „Trebuiau să aleagă lăstarii mai groși pe care să-i îndepărteze la 5 ani și să lase pe cei mai tineri să plece mai departe. Acum exact ce au lăsat ei, au efectul de velă, măcar să fi lăsat 3-4 lăstari și efectul ar fi dispărut, nu s-ar fi rupt.
La majoritatea speciilor, toaletările se pot face doar când arborii nu sunt în perioada vegetativă (nu mai au frunze). Nu e legal să toaletezi mai mult de 2 m din vârful ramurilor, maxim o treime din coronament, maxim 15% din potențialul folar al unui arbore matur, păstrând o coroană echilibrată”.
De toaletarea copacilor se face responsabilă Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara, care, la întrebarea noastră ne-a comunicat că:
„Au fost toaletate crengile uscate care prezentau pericol de rupere/cădere în caz de furtuni, vânt puternic. Practic, s-a ridicat coronamentul. Nu există o legislație anume pentru toaletarea de acest tip”.
Pozele în schimb… vorbesc de la sine.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)