luni, 20 mai, 2024

Special Arad Logo

    „Măcel” pe DN69! O singură creangă a mai rămas după toaletarea arborilor

    de Mihai Todoca | 9 mai 2024, 1:12 PM | Știri Arad | Topic special

    7

    Obișnuiți cu „toaletarea” copacilor din municipiu și nu numai, un drum către Timișoara ne-a arătat „cum se face pe la alte case”.

    Bineînțeles, ghilimele la „toaletare” își au rostul și menirea de a da un ton sarcastic termenului, și asta deoarece cei care se ocupă de acest lucru în fiecare an, demonstrează și ne demonstrează incapacitatea implementării unui mod de lucru corect. Nu au contat nici articolele din presă care atrăgeau atenția asupra acestui aspect și nici semnalele de alarmă trase de diverși specialiști în peisajul urban și din domeniu.

    Ciopârțirea copacilor a continuat an de an, și asta pentru că nimeni nu s-a chinuit să învețe cum ar trebui executată corect o toaletare a copacilor. În fiecare primăvară drujbele răsunau prin cartiere și copaci întregi au fost mutilați, locuri de umbră au dispărut, făcând betoanele și pavajele să degaje tot mai multă și mai multă căldură.

    Anul acesta însă, cineva a reușit, nu știm dacă asta și-a și propus, dar le-a reușit cu vârf și-ndesat, să-i întreacă în ciopârțire

    Mai jos, un exemplu de cum ar trebui să arate un copac după toaletare și ceea ce am găsit noi

    colaj arbori

    La 30 de kilometri de Arad, pe drumul național 69 pe o distanță considerabilă, mai mulți copaci au fost într-atât de „mutilați” încât le-a mai rămas o singură creangă. Una singură! Pe lângă peisajul dezolant pe care îl oferă, nu putem să nu ne întrebăm ce rol ar mai trebui să aibă O SINGURĂ creangă la un copac și care ar fi eventualele pericole pe care toaletarea respectivă le ridică.

    Am luat legătura cu un specialist în domeniu care din start ne-a spus: „Toate problemele au început acum 15 ani când au început să taie copacii de pe marginea drumului. În loc să-i ia sistematic, să-i cosmetizeze, să mențină coroana mică, ca să nu se rupă, deci lucrări de întreținere, au tăiat toată coroana”.

     

    mijlo

    Specialistul cu care am discutat ne-a oferit și un ghid de toaletare a arborilor (mai jos) și a mai precizat că: „Trebuiau să aleagă lăstarii mai groși pe care să-i îndepărteze la 5 ani și să lase pe cei mai tineri să plece mai departe. Acum exact ce au lăsat ei, au efectul de velă, măcar să fi lăsat 3-4 lăstari și efectul ar fi dispărut, nu s-ar fi rupt.

    La majoritatea speciilor, toaletările se pot face doar când arborii nu sunt în perioada vegetativă (nu mai au frunze). Nu e legal să toaletezi mai mult de 2 m din vârful ramurilor, maxim o treime din coronament, maxim 15% din potențialul folar al unui arbore matur, păstrând o coroană echilibrată”.

    De toaletarea copacilor se face responsabilă Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara, care, la întrebarea noastră ne-a comunicat că:
    „Au fost toaletate crengile uscate care prezentau pericol de rupere/cădere în caz de furtuni, vânt puternic. Practic, s-a ridicat coronamentul. Nu există o legislație anume pentru toaletarea de acest tip”.

    Pozele în schimb… vorbesc de la sine.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Se intampla cam peste tot. În Arad, in centru(Revoluției 35, in curte), au toaletat la fel. Un tei superb s-a uscat. L-au ,,toaletat” când era deja cu frunze. Nimeni nu zice nimic, nimeni nu pățește ceva. Eu vad doua explicații deoarece totul se rezuma la bani din păcate: Fie este o strategie ca , contractele de întreținere a spațiilor verzi sa coste cât mai puțin dpdv al costurilor, in consecință nenorocesc copacii sa aibă toaletări cât mai putine pe modelul contractelor pentru dezapezire, fie toată biomasa aceasta care se macină in fracție măruntă, ajunge la vreun agent economic care o folosește si generează profit.
      Bine ca faimosul tei al lui Eminescu din Iași rezista bine mersi de sute de ani ne ,,toaletat” iar tei de zeci de ani trebuiesc nenorociți. In orice caș, toată treaba asta e generalizată si cu siguranță are o explicație financiară.

      +11 voturi
      +1
      -1
    2. Apropo de toaletare… În urmă cu circa 6 luni, în parcul verde (dinspre Liceul CFR) din spatele Catedralei Ortodoxe de la Podgoria a fost tăiat un pom. Toate bune și frumoase. Trunchiul și crengile au fost ridicate și ”valorificate”, iar rădăcina poposește în continuare în același loc la fel ca și grămada de pământ excavat. Au trecut o mulțime de credincioși pe acolo (chiar și la Înviere), ba chiar și candidați la Primăria Aradului, dar imaginea nu a deranjat pe nimeni. Urâtul a intrat în cotidian.

      +6 voturi
      +1
      -1
    3. Offf, iar vorbim de toaletarea copacilor, dar numai din unghiul care ne convine, pentru „senzațional” !
      Deja m-am plictisit de câți „ecologiști” „de bine” se smiorcăie de diverse toaletări, dar NICI UNUL, dsr absolut niciunul, nu vine ulterior, peste vreo 3 -4 luni , ca să ne arate copacii cărora le-au plâns de milă…
      .
      De ce? Pt că NU MAI AU CE ARĂTA, deoarece copacii ȘI-AU REFĂCUT COROANA, proaspătă și frumoasă!
      E adevărat că in momentul toaletării aratată destul de dezolant (cum, de altfel arată și iarna când le pică frunzele, dar atunci nu ne smiorcăim), dar nimic nu se face fără sacrificii.
      .
      @Dragoș: vezi că „minciuna are picioare scurte” ; la fel și „habarnismul”…!
      Dacă ți-ai fi ales oricare alt copac pt. POVESTEA TA, aș fi ” inghițit gâlușca”; dar NU teiul…!
      Pt că acesta este unul dintre CEI MAI REZISTENȚI și PROLIFICI ARBORI din zona noastră !!!
      Am văzut tei „măcelăriți” în fel-și-chip, în cele mai fanteziste moduri posibile:
      – tăiată complet coroana și lăsat doar butucul de vreo 1.5 m înălțime și 20cm grosime, și si-a refăcut coroana din nou !
      – tei bătrâni, TĂIAȚI COMPLET, iar din rădacinile rămase au dat lăstari noi, nu unul ci 3 – 4 /butuc rămas, încât trebuia să tai pe restul și să păstrezi doar unul, pt că nu puteai să-i crești „buchet”; în plus aveau o viteză de creștere uriasă – în 4 -5 ani devenind copăcei;
      – la mine în fată geamului, înconjurat de trotuare de beton, a iesit acum vreo 6 -7 ani, un lăstar de tei, cât o nuia, iar acum are peste 12m iar trunchiul e mai gros ca brațul meu. Și 3 -4 ani la rànd l-am toaletat drastic, ca să dau formă coroanei și să opresc creșterea spre casă (de fapt, „s-o mai domolesc”).
      .
      Așa că, fraților, lăsați-o mai moale cu basmele și „nu mai vindeți grădinarului castraveți !”.
      Prima dată OCUPAȚI-VĂ PERSONAL de problemă (și nu mai înghițiți „pe nemestecate” TEORIILE altora) și abia atunci stâm de vorbă…!
      .
      PS: Dragoș, dacă, prin absurd, povestea ta are și un”sâmbure de adevăr”, atunci fie nu a fost vorba de tei (și nu cunoști tu), fie, odată cu toaletarea, I S-A MAI FĂCUT CEVA teiului , ca să moară (tăiat rădacinile principale, „otrăvit”, infestat cu dăunători, etc.), alfel un tei cu greu îl poți omorâ doar prin tăiere .

      --6 voturi
      +1
      -1
    4. Dumneavoastra credeti ca s-a dorit „toaletarea ” arborilor ? Din lemn se scot bani frumosi cred ca intelegeti, in mun. si jud. Arad nu se face nimic daca macar nu „picura”. Acei arbori trebuie sa moara apoi sa ajunga pe piata ca lemn de foc . Intrebati PM Arad unde au ajuns arborii taiati in municipiu, veti primii un raspuns demn de o intrebare referitoare la amplasare armanetului nuclear, STRICT SECRET !

      +4 voturi
      +1
      -1
    5. Dle Alexandrion, sunteți naiv dacă aveți impresia că GAȘCA care STĂPÂNEȘTE Aradul are nevoie de asemenea divagații subtile și complicate, ca să taie acei copaci…
      I-ar tăia pur și simplu, că așa ar vrea „mușchii lor” și-apoi ar veni cu niste scuze fanteziste!
      .
      Nu s-ar obosi să se complice cu ceva ce oricum N-AR FUNCȚIONA:
      – hai să facem o probă de „deontologie profesională” și autorul articolului SĂ VINĂ CU O POZĂ peste 3 – 4 luni, făcută la EXACT ACEEASI COPACI , din același unghi, ca să vedem „câți su murit și câți au râmas ciunți ” ?
      Eu sunt dispus să nu mai comentez pe această temă dacă o să-mi arătați măcar 2 dintre pomii din imagine, „morti” după toaletare.
      (Atenție, am zis „toaletare” nu „incendiere”, pt că arderea ierbii uscate din jurul lor ÎI POATE OMORÂ prin distrugerea scoarței !).

      0 voturi
      +1
      -1
    6. Din câteva fraze, m-ai făcut si mincinos si habarnist. Pentru prima am dovezi ca nu mă pun sa comentez aiurea. Am scris si adresa unde se poate vedea . Pentru partea cu habarnistul, sa înțeleg ca nu e destul faptul ca autorul articolului a inclus opinia unui specialist, cu exemple si recomandări , ar trebui sa o luam de buna pe a ta, care nici nu ai decentă sa te semnezi . pe mine mă cheamă Dragoș Stănescu si mi-ar plăcea sa ne vedem daca dorești, chiar pentru a-ți demonstra ca nu mint si încă câteva demonstrații de ne-habarneala in alte domenii mai fizice. Poate ai nevoie de o toaletate mai viguroasa, conform zicalei ,,unde dai creste” ca si la copaci se pare ca unde tai creste.

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    2 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.