joi, 29 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Globul „Floating Earth”, printre ultimele atracții turistice în Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2023. Vezi oferta culturală la final de an! | VIDEO

  de Tomck@t | 3 decembrie 2023, 12:36 PM | Cultură | Regional

  0

  Timișoara mai este Capitală Culturală Europeană încă o săptămână. Programul manifestărilor de încheiere începe joi și va dura timp de patru zile festive, pline de concerte și evenimente. Vineri, 1 Decembrie, vizitatorii capitalei culturale europene au avut parte însă de o nouă surpriză. Un imens glob pământesc a plutit pe Bega, cu intenția de a îi face pe oameni să uite de agitația și stresul vieții de zi cu zi.

  Instalația luminoasă cu diametrul de 10 metri, realizată de artistul britanic Luke Jerram, plutește pe Bega în dreptul Parcului Alpinet timp de 10 zile, până în data de 10 decembrie. A fost lansată de Ziua Națională cu un concert de soul-rock, funk și jazz marca Amalia Gaiță.

  Proiectul „Lights on Bega” face parte din evenimentele organizate de Consiliul Județean Timiș în cadrul programului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii și vine ca o încheiere a unui an plin de evenimente reunite în jurul artei bazate pe lumină și a evenimentelor de light design care au îmbogățit în diferite ocazii spațiul public al orașului, scrie Opinia Timișoarei.

  Cea mai mare atracție în Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 este în continuare expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”. De Ziua Națională, biletele pentru expoziție au fost „sold-out” după nici două ore de la începerea programului, multe dintre programările pentru bilete fiind făcute cu câteva luni în urmă, potrivit Știrile ProTV. În jur de 1.000 de oameni vizitează în fiecare zi expoziția cu operele lui Constantin Brâncuși.

  Cum arată oferta Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 la final

  oferta Timișoara - Capitală Europeană a Culturii 2023 la final

  Astăzi, 3 decembrie, este ultima seară „Dracula TiMes Film Festival” și este „Ziua Willem Dafoe” la Cinema Timiș, de la ora 15:00 fiind proiectat filmul „Shadow of the Vampire” (regia: E. Elias Merhige), la ora 17:00 filmul „The Lighthouse” (regia: Robert Eggers) (vezi recenzia Special Arad) și la ora 19:30 filmul „Poor Things” (regia: Yorgos Lanthimos) – prezentat de Irina Margareta Nistor. Și tot astăzi, tot la Cinema Timiș, în cadrul festivalului de film, poate fi vizitată (intrare liberă) expoziția „The Postmodern Gothic Art of Giorgio Finamore”.

  Tot astăzi, până la ora 21, este ultima zi de vizitare (intrare liberă) a expoziției colective „Individual compus | Individual All-Around” la Comenduirea Garnizoanei Timișoara din Piața Libertății.

  Până în 4 decembrie, la Centrul de proiecte de pe Str. Vasile Alecsandri nr. 1 mai poate fi vizitată expoziția Livia Mateiaș – „Inner Cosmos” și până în 5 decembrie poate fi vizitată expoziția „Transformation – Change – Re/evolution, 1988-1990 in Hungarian Poster Art” la Memorialul Revoluției (Str. Oituz, nr. 2B), parte din expoziția „Memorialul Interactiv al Revoluției din 1989”, care rămâne deschisă până în data de 7 decembrie.

  Din 4 până în 8 decembrie, în mai multe licee timișorene se va juca spectacolul teatral „Boyz and girlz”, un proiect al Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad, în colaborare cu Teatrul German de Stat și Teatrul Maghiar „Csiky Gergely” din Timișoara, anunțat de Special Arad în urmă cu câteva luni. Vezi programul aici.

  În data de 7 decembrie, la Casa ISHO va fi lansat noul număr al revistei ARTA, ca parte a evenimentelor organizate de Art Encounters sub titlul „ACT – Art, Connections and Transformation”, iar seara, la ora 22, la Iulius Town va fi un show aerian cu 250 drone, în cadrul evenimentului numit „Light Up The Sky”.

  În seara zilei de 8 decembrie (ora 21:10), în Piața Unirii va cânta Katie Melua, iar în a doua seară, 9 decembrie (aceeași oră), Jessie J, în timp ce (tot sâmbătă, 9 decembrie, dar mai devreme, de la ora 17:00) la Cinema Timiș va cânta José González (SOLD OUT) și la Centrul Reformat Noul Mileniu (Splaiul Morarilor 7), tot de la ora 17:00, va fi un concert extraordinar Bălănescu Quartet.

  În data de 9 decembrie, în Campusul Creativ al Universității Politehnica (UPT Creative Campus), cu intrare liberă, va fi organizat evenimentul „Neon Madness | TakeOver 2.0” – un live DJ set de Eugen Rădescu, cu muzica anilor ’80 și ’90.

  Vezi întregul program cultural AICI.

  Nu în ultimul rând, programul cultural Timișoara – Capitală Europeană a Culturii se extinde și în afara țării, Timișoara fiind astăzi (3 decembrie) în centrul atenției în orașul polonez Wrocław, la cea de-a 31-a ediție a târgului de carte „Wrocław Good Books Fair”, cu premiere literare, expoziții și filme propuse de Institutul Cultural Român din Varșovia, iar în data de 5 decembrie, la sediul Institutului Cultural Român din Budapesta (Izsó utca 5) fiind organizat evenimentul „Timișoara: Free City, Free Spirit” (intrare doar pe bază de invitații!), cu o expoziție de fotografie Constantin Duma și un concert al artiștilor Ilie Stepan și Horea Crișovan.

  Timișoara - Capitală Europeană a Culturii 2023 la Wrocław și Budapesta

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.