duminicã, 13 octombrie, 2024

Special Arad Logo

    Aradul, cel de-al 112-lea oraș din lume unde ajunge expoziția „Leonardo da Vinci – The Machines”

    de Tomck@t | 12 octombrie 2023, 6:31 PM | Cultură

    0

    Nicolae Cazacu - curatorul expoziției „Leonardo da Vinci – The Machines. Invențiile unui Geniu al Renașterii” (foto: Nelu Scripciuc / Complexul Muzeal Arad, Facebook)

    Începând de mâine, până la finalul acestui an, Muzeul de Artă din Arad va găzdui o expoziție cu adevărat extraordinară, „Leonardo da Vinci – The Machines. Invențiile unui Geniu al Renașterii”. Vernisajul de vineri seara (13 octombrie, ora 18:00), face parte din seria de evenimente organizate în cadrul primei ediții a „Zilelor Complexului Muzeal Arad”.

    Organizată sub patronajul Ambasadei Italiei în România, a Consulatului Onorific al Republicii Italiene la Arad, a Institutului Italian de Cultură, cu sprijinul Muzeului Leonardo da Vinci și a Consiliului Județean Arad, expoziția internațională cuprinde 45 de modele ale invențiilor proiectate acum 500 de ani de Leonardo da Vinci, care au fost reproduse de pricepuți meșteșugari italieni, creatorii Museo Le Macchine di Leonardo da Vinci Firenze – multe dintre modele fiind interactive.

    Intrarea la deschiderea expoziției (vineri seara) va fi gratuită până la ora 21:00, precum și sâmbătă, între orele 10:00 – 21:00, cu ocazia Zilelor Complexului Muzeal Arad, după care va putea fi vizitată conform programului normal al Muzeului de Artă și cu taxă de intrare obișnuită (vezi mai jos).

    Parte dintr-un circuit internațional

    Din 2008, de când a început circuitul pe continentul european, asiatic, american și sud-american, sunt deja 112 orașe în total în care a ajuns expoziția și s-a înregistrat un număr de 24 milioane de vizitatori.

    Recordul de vizitare a fost în China și în Brazilia, iar în Europa – surprinzător – recordul a fost în România (48.590 vizitatori), la Castelul Cantacuzino din Bușteni, a declarat curatorul expoziției, Nicolae Cazacu, în cadrul unei conferințe de presă în Sala Marii Uniri din Arad.

    Expozitia Leonardo da Vinci

    O lecție de fizică, de matematică, de istorie, de anatomie și chiar de filosofie

    Dincolo de valoarea artistică și istorică, expoziția este și o lecție inedită pentru copii despre principiile fizicii și nu numai, sunt așteptați la muzeu, așadar, până la finalul anului, grupuri de elevi și studenți ghidați de profesorii de fizică, de matematică, de istorie și chiar de anatomie, „sau cei pasionați de cultură în general, cum trebuie să fie orice dascăl”, a spus curatorul expoziției, Nicolae Cazacu.

    De asemenea, celebrul robot (cavalerul mecanic) al lui Leonardo da Vinci poate fi o reală provocare și pentru copiii pasionați de robotică, deoarece invenția marelui artist „o să marcheze cu frustrare experiența vizitării, prin faptul că este imposibil să răspunzi la întrebarea «cum funcționa?»”, a spus Nicolae Cazacu, adăugând că poate tinerii pasionați de robotică din Arad vor fi interesați și vor reuși să reconstituie mechanismul, „așa cum au făcut cercetătorii Muzeului Leonardo da Vinci”.

    Poate cea mai celebră și reprezentativă lucrare a lui da Vinci este desenul „Omul vitruvian”, aceasta fiind și una dintre cele mai mari atracții ale expoziției, adresându-se astfel nu doar celor pasionați de științele exacte, ci și de științele umaniste, deoarece dincolo de un studiu al proporțiilor corpului uman, „Omul Vitruvian” este și o reflecție filosofică asupra omului în Univers. „Cele două planuri, ale Cerescului și Pâmântescului, simbolizate prin cerc și pătrat, cuprind simbolistica Centrului Universului, care este chiar centrul corpului omenesc, reprezentat de ombilic, legătura fătului cu mama fiind cea care semnifică viața”, a mai spus curatorul expoziției.

    Expoziția încă nici nu s-a deschis și deja sunt în jur de 10-15 solicitări din partea unor grupuri școlare, anunțate în ultimele două zile, potrivit purtătoarei de cuvânt a Complexului Muzeal Arad, Adelina Stoenescu.

    Nicolae Cazacu a explicat și faptul că expoziția pornește de la cercetările „unui adevărat obsedat de Leonardo da Vinci”, Carlo Pedretti, cel care a structurat, împreună cu Carlo Niccolai, directorul Muzeului Leonardo da Vinci din Firenze, invențiile lui da Vinci în cartea „Leonardo. Codices & Machines”. „Pe baza studiilor de aproape 20 de ani, pe care Carlo Pedretti și Carlo Niccolai le fac asupra manuscriselor, ei ajung la concluzia că aproape 200 dintre invențiile pe care Leonardo da Vinci le-a creat sunt astăzi încă în uz și le-au grupat, didactic, în patru categorii: mașini de zbor, mașini hidraulice, concepte pentru industria de astăzi (construcții și manufacturare) și mașinării de război”.

    Orarul de vizitare

    După deschiderea oficială a expoziției de vineri seara și pe durata zilei de sâmbătă, 14 octombrie, cât timp intrarea va fi gratuită, expoziția „Leonardo da Vinci – The Machines. Invențiile unui Geniu al Renașterii” va putea fi vizitată după programul obișnuit al muzeului și cu taxă de intrare, după cum urmează:

    • de marți până duminică, între orele 09:00 – 17:00 (ultima intrare la ora 16:30).

    Taxă de intrare:
    10 lei – adulți
    5 lei – pensionari
    2 lei – preșcolari, elevi, studenți
    1 leu – grupuri organizate de preșcolari, elevi, studenți, pe bază de protocol semnat între Complexul Muzeal Arad și unitățile de învățământ respective.

    Taxă de fotografiere / filmare:
    15 lei – taxă fotografiere
    200 lei – taxă filmare

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.