vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Complexul Muzeal vă invită la inaugurarea noului spațiu expozițional extins de la Pinacotecă

  de Special Arad | 28 februarie 2024, 10:09 AM | Cultură

  3

  Pinacoteca muzeului și statuia „Aradul întristat”

  Comunicat. Complexul Muzeal Arad, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Arad, vă invită la inaugurarea noului spațiu expozițional extins de la Pinacoteca muzeului, unde sunt expuse lucrări din colecția de pictură europeană a muzeului (a doua jumătate a secolului al XIX-lea și început de secol XX). Evenimentul va avea loc vineri, 1 martie, ora 18:00, la Palatul Cultural, etaj al II-lea, intrarea dinspre Parcul Copiilor.

  Vor participa reprezentanți ai autorităților locale, Asociației „Kölcsey” Arad, conducerii muzeului, istoricilor arădeni și specialiștilor muzeului.

  O sală dedicată „Aradului întristat” la Pinacotecă

  Cu acest prilej se va redeschide expoziția de istorie „Tezaur 1848-1849” cu o sală dedicată statuii „Aradul întristat” și va fi lansat primul audio ghid al muzeului, conceput pentru cele mai valoroase lucrări de artă europeană ale Pinacotecii. Evenimentul va continua cu un concert de muzică clasică susținut de „Cvartetul arădean”.

   „Redeschidem expoziția de istorie «Tezaur 1848-1849» și inaugurăm noul spațiu expozițional extins din cadrul Pinacotecii, unde sunt expuse lucrări din colecția de pictură europeană a muzeului. Totodată, punem la dispoziția publicului primul audioghid pentru lucrările expuse în Pinacotecă, oferind astfel vizitatorilor o nouă experiență inedită în muzeu prin intermediul tehnologiei”, a declarat Blaga Bogdan, directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad.

  Începând cu luna martie a acestui an, statuia „Aradul întristat” este prezentată în cadrul expoziţiei ”Tezaur 1848-1849”, alături de cele mai valoroase obiecte de patrimoniu ale colecţiei, în jurul cărora s-a constituit muzeul arădean la sfârșitul secolului al XIX-lea, deschis publicului în data de 15 martie 1893.

  Statuia „Aradul întristat” („Búsuló Arad”), opera sculptorului arădean Aradi (Landshut) Zsigmond (Arad, 1839 – Veneția, 1899), a fost amplasată în centrul orașului în data de 8 februarie 1873. Monumentul era ridicat de autoritățile orașului în amintirea luptelor de stradă de la Arad din 8 februarie 1849, din timpul Revoluției de la 1848-49. De-a lungul timpului, statuia a fost amplasată în diferite spații publice din Arad, pentru ca în anul 1932 să fie retrasă în depozitul de istorie al muzeului din Palatul Cultural.

  Astăzi, statuia „Aradul întristat” face parte din colecția de istorie a Complexului Muzeal Arad.

  „Deschisă odată cu inaugurarea Palatului Cultural, la 26 octombrie 1913, Pinacoteca a însemnat o expoziție de artă preponderent maghiară, cele mai reprezentative picturi provenind din custodia oferită de Muzeul de Arte Frumoase din Budapesta. În expoziție, se remarcă prin dimensiunile sale impresionante – una dintre cele mai mari lucrări, mobile, cu subiect religios din estul Europei – tripticul «Înmormântarea lui Christos» pictat de Feszty Árpád. Pentru 20 martie 1927, memoria spațiului destinat galeriei reține primul insert, cu caracter permanent, de artă românească. Pictura italiană, flamandă, franceză, austriacă, maghiară, românească, piese de mobilier sau tapiserie, sculpturi, intrate în colecție după 1949, au făcut posibilă nu numai aranjarea expozițiilor pe principii diacronice, în funcție de alternanța stilurilor, dar și perceperea fenomenului artistic din perspectivă sincronică. Galeria de artă a funcționat în același amplasament – la etajul II, în aripa laterală stângă –, divizat într-un număr variabil de săli în funcție de organizările tematice. În primăvara anului 1977, aceasta a fost demontată, arta fiind înlocuită cu noul concept dezvoltat de istoria contemporană: Construirea societății socialiste multilateral dezvoltată”, a spus dr. Adriana Pantazi, istoric, curatorul Pinacotecii.

  Pinacoteca a văzut din nou lumina zilei în urmă cu doi ani

  280657276 303449608627095 5513407307111843734 n

  După aproape jumătate de secol, Pinacoteca s-a redeschis publicului în primăvara anului 2022, în vechiului spațiu expozițional, restaurat. Definitorie pentru lucrările selectate din colecția de artă europeană a muzeului, constituită în mai bine de o sută de ani, este estetica curentelor care s-au succedat sau au coexistat: romantism, academism, realism. Nume care au marcat istoria artei central-europene se regăsesc în contextul expozițional: Munkácsy Mihály, Lotz Károly, Joseph August Schoefft, Barabás Miklós, Than Mór, Feszty Árpád, Liezen-Mayer Sándor.

  Lucrările pentru extinderea Pinacotecii au continuat anul trecut, iar pe simezele noului spațiu expozițional sunt expuse picturi din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și început de secol XX, reprezentative pentru influența centrelor artistice: Budapesta, Viena, München, Weimar, Düsseldorf, Berlin, Dresda, Paris.

  Program de vizitare / Pinacoteca muzeului și expoziția „Tezaur 1848-1849”
  Palatul Cultural Arad, etaj II (Piața George Enescu 1, intrarea dinspre Parcul Copiilor)

  Marți-Duminică: 09.00-17.00 (ultima intrare: ora 16.30)
  Luni – închis

  TAXĂ INTRARE
  14 lei – adulți
  7 lei – pensionari
  3 lei – preșcolari, elevi, studenți
  1 leu – grupuri organizate de preșcolari, elevi, studenți, pe bază de protocol semnat între Complexul Muzeal Arad și unitățile de învățământ respective

  GRATUIT:
  Veteranii de război, văduvele de război și văduvele nerecăsătorite ale veteranilor de război.
  Persoanele fizice prevăzute la art. 1 din Decretul-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificările și completările ulterioare.
  Fundațiile înființate prin testament, constituite conform legii, cu scopul de a întreține, dezvolta și ajuta instituții de cultură națională, precum și de a susține acțiuni cu caracter umanitar, social și cultural.
  Organizațiile care au ca unică activitate acordarea gratuită de servicii sociale în unități specializate care asigură găzduire, îngrijire socială și medicală, asistență, ocrotire, activități de recuperare, reabilitare și reinserție socială pentru copil, familie, persoane cu handicap, persoane vârstnice, precum și pentru alte persoane aflate în dificultate, în condițiile legii.
  Pensionarii care au lucrat minim 10 ani în rețeaua muzeală – pe bază de documente justificative.
  Persoane care lucrează în reţeaua muzeală – pe baza de legitimație.
  Membrii ICOM/AICA – pe bază de legitimaţie.

  TAXĂ DE FOTOGRAFIERE / FILMARE

  17 lei – taxă fotografiere
  228 lei – taxă filmare

  TAXĂ AUDIO GHID PINACOTECA
  6 lei – taxă audioghid

   

  Citește și:

  Pinacoteca Muzeului, în care este expus Tripticul lui Feszty, inaugurată la Arad în prezența lui Hunor Kelemen, viceprim-ministru al României · Special Arad

  Statuia „Aradul întristat” va fi restaurată și expusă într-o sală dedicată în Muzeu · Special Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Personagiile care sunt in poza din articol au inaugurat deja’spatiul? Vad ca fac si poze…
   Sunt privilegiati, pot sa viziteze gratuit, sa tina rezervate doua/trei randuri de scaune, loje la spectacole etc. ca si cand toate acestea ar fi pe mosia lor din banii lor!
   As participa la inaugurare dar n-am s-o fac pentru ca imi “cade greu” sa-i suport pe multi dintre ei…

   0 voturi
   +1
   -1
  2. A propos…am vizitat doua expozitii organizate de muzeu in ultima perioada! S-au investit sume considerabile insa realizarea s-a facut cu jumatate de masura!
   Vizitatorii par sa fie foarte nedoriti de catre personal, in orice caz nu trebuie sa se simta confortabil sau sa stea sa admire ceva in tihna si nicidecum sa poata citi sau asculta prezentarea cladirilor, zonelor, plantelor etc. de pe display/ecrane…
   P.S. Un gand bun celei mai amabile persoane, domnul gardian de la intrare!

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.