sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    „Amar”, la Cinema Arta – povestea de viață a unui hoț de buzunare care i-a furat regizoarei Diana Gavra câteva mii de lei

    de Tomck@t | 11 martie 2024, 4:32 PM | Cultură | Film | Recomandările editorilor

    0

    (foto: Pintadera Film / republica.ro)

    Arădenii au auzit, cu siguranță, de regizoarea Diana Gavra. S-a născut la Chișineu-Criș și a copilărit la Arad, iar ulterior s-a mutat în capitală, unde conduce un cabinet de avocatură și predă Dreptul Comunicării la SNSPA, dar concomitent cu această carieră profesională, Diana Gavra a intrat, de câțiva ani, și în lumea filmului. A realizat deja două documentare la Arad, „Casa cu Lacăt” în 2019 și „Dincolo de fațadă – Lajos Szántay și Secesionismul arădean”filmat anul trecut, momentan aflat în post-producție, care a avut avanpremiera la Chișineu-Criș și urmează în acest an, cel mai probabil, premiera la Arad. Înainte însă, la Cinema Arta va fi proiectat în premieră un alt documentar realizat între timp de Diana Gavra, „Amar”.

    Filmul documentar „Amar” va putea fi văzut la Arad în data de 15 martie, de la ora 19, la Cinema Arta. Proiecția va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu echipa de filmare.

    Intrarea va fi liberă în limita locurilor disponibile.

    Povestea filmului este cât se poate de inedită: Amar Răducanu, un tânăr de etnie romă din București, care tocmai ieșise din închisoare pentru furt, i-a furat avocatei și regizoarei Diana Gavra, într-o piață, câteva mii de lei, după care a sunat-o ca să-i restituie banii, deoarece fusese prins după mai multe furturi din acea zi și risca o nouă condamnare. Diana Gavra l-a refuzat, dar i-a propus în schimb o tranzacție: își retrage plângerea dacă el acceptă să fie personaj într-un documentar.

    „Amar” prezintă o serie de hoți de buzunare care au ridicat această activitate la rang de artă. Pătrundem în viața lor personală și profesională și descoperim mentalitatea și spiritul care stau în spatele furturilor de acest tip. Cunoaștem poveștile unor oameni care provin din medii defavorizate, care au avut adicţii, care au crescut pe străzi sau oameni care au ajuns să cunoască pe propria piele sisteme, legislații și condiții de detenție din diferite penitenciare ale Europei. Unii sunt incurabili, alții au ajuns să fie integrați de sistemele sociale din alte țări, au învățat să scrie și să citească, au o viață socială, au o locuință şi își ocupă timpul constructiv.

    Premiera națională a filmului a fost anul trecut, la Astra Film Festival din Sibiu.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.