sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Atenție, se filmează! Documentar despre arhitectura Aradului și despre influența lui Lajos Szántay asupra urbei noastre

    de Tomck@t | 30 iulie 2023, 9:19 AM | Cultură | Film | Topic special

    3

    Regizoarea Diana Ramona Gavra face echipă cu renumitul operator de imagine Marius Panduru

    Vestea în sine, că se lucrează la un film despre clădirile orașului și despre arhitectul Lajos Szántay, este una extraordinară pentru Arad, chiar dacă s-au mai făcut câteva documentare (de scurt metraj) despre orașul nostru, cu accent pe impunătoarea arhitectură. Diferența este că acest film va rula în cinematografe și se intenționează includerea lui și într-un circuit festivalier, posibil chiar în străinătate. Ceea ce este demn de atenție este faptul că ideea producerii acestui documentar a venit în urma unei discuții cu un distribuitor de film american, care a fost impresionat de arhitectura Aradului.

    În caz că vă întrebați: nu, administrația locală nu are nicio contribuție sau vreun merit în acest proiect. Inițiativa este a regizoarei Diana Ramona Gavra, producătoarea documentarului „Casa cu lacăt”, ce a avut premiera națională la festivalul TIFF din Cluj-Napoca, în anul 2019.

    Așa cum se subînțelege din titlul provizoriu, „Dincolo de fațadă – Lajos Szántay și Secessionismul arădean”, noul film al Dianei Ramona Gavra va avea în prim plan clădirile istorice ale Aradului, dar și contextul socio-cultural de la începutul secolului XX, personalitatea care iese în evidență fiind unul dintre cei mai importanți arhitecți din istoria urbei, Lajos Szántay.

    „Vrem să surprindem cumva spiritul Aradului de la 1900 și ce a urmat după, urmărind, pe lângă această geografie simbolică, și viața și opera lui Lajos Szántay”, ne-a spus regizoarea.

    Producția a început chiar în aceste zile, echipa de filmare este la Arad și lucrează deja la captarea imaginilor, inclusiv cu drone. „Vom surprinde principalele clădiri: Palatul Cultural, Biserica Roșie, Palatul Szántay, Palatul Lloyd, întreg bulevardul, Gara din Arad și alte clădiri importante realizate de Lajos Szántay, despre care știm că a avut un sfârșit tragic, fiindu-i confiscate toate proprietățile și nefiind recunoscut de autoritățile comuniste”, a declarat pentru Special Arad regizoarea Diana Ramona Gavra.

    Din echipa de producție face parte și renumitul operator de imagine Marius Panduru, laureat de șase ori al Premiilor Gopo.

    Calitatea filmului este din start garantată prin faptul că operatorul de imagine este nimeni altul decât Marius Panduru, de numele căruia se leagă numeroase filme premiate și extrem de cunoscute în țară și în străinătate, realizate de cei mai celebri regizori români, cum ar fi Radu Jude („Aferim!”, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, „Tipografic Majuscul”, „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”), Corneliu Porumboiu („A fost sau n-a fost?”, „Polițist, adjectiv”), Tudor Giurgiu („De ce eu?”, „Parking”), Nae Caranfil („Restul e tăcere”, „Mai aproape de lună”), Bogdan George Apetri („Periferic”), Florin Șerban („Eu când vreau să fluier, fluier”), Stere Gulea („Weekend cu mama”), Ruxandra Zenide („Ryna”) sau Teodora Mihai („La civil”).

    Marius Panduru și echipa de filmare la Arad - documentar despre arhitectura Aradului și despre influența lui Lajos Szantay asupra urbei noastre
    Marius Panduru și echipa de filmare la Arad

    Ghidul echipei de producție este colegul nostru, Lajos Notaros, jurnalist, profesor de istorie, filozofie și jurnalism, iar un alt consultant, care va apărea și în documentar cu un interviu, este istoricul arădean Gheorghe Lanevschi, fost muzeograf și profesor de istorie.

    Un distribuitor de filme din New York, fascinat de arhitectura Aradului

    Regizoarea Diana Ramona Gavra a dezvăluit pentru Special Arad că ideea realizării acestui film i-a venit după participarea la un festival de film cu documentarul „Casa cu lacăt”, unde a fost abordată de un distribuitor de film american, care a fost plăcut surprins de arhitectura orașului nostru și a dorit să afle mai multe despre Arad.

    „Atunci ne-am gândit că ar fi interesant să facem un film despre arhitectura acestui oraș și încet, încet, s-a născut acest proiect”, ne-a spus regizoarea.

    Viitorul film este finanțat de Ministerul Culturii și este produs de Asociația „Iuris Civilis”, Pintadera Film și Studioul Video Art, cu mulțumiri – a adăugat regizoarea Diana Ramona Gavra – regizorului, scenaristului și profesorului universitar Laurențiu Damian.

    Diana Ramona Gavra s-a născut la Arad, unde a absolvit actualul Colegiu Național „Preparandia – Dimitrie Țichindeal”. Este doctor în ştiinţele comunicării și licențiată în drept. În prezent, locuiește în capitală, unde conduce un cabinet de avocatură și predă Dreptul Comunicării la SNSPA.

    În ceea ce privește filmografia ei, a produs, scris și regizat documentarul de lungmetraj „Casa cu lacăt” (2019) și scutrematrajele „I Am H” (2017) și „Vintage” (2017, regizat alături de Ligia Ciornei).

    Lungmetrajul documentar „Casa cu lacăt”, produs de Pintadera Film în anul 2019, a fost selectat în Competiția Românească din cadrul Astra International Film Festival (2019) și în cadrul proiecțiilor speciale ale Transilvania International Film Festival (2019), a fost finalist în cadrul Close:Up Edinburgh Docufest, semifinalist în cadrul World of Film International Festival Glasgow (2020) și a fost în selecția oficială a Bucharest Film Awards (2020), precum și în cadrul New York Lift-Off Film Festival (2021).

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    4 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.