duminicã, 28 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Amahouse va reface Aleea Borsec de la zero, pentru că este „într-o stare avansată de degradare”

    de Raluca Medeleanu | 14 septembrie 2023, 5:10 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

    5

    Aleea Borsec așa cum se prezintă ea acum, înainte de modernizare

    Hotărârea a fost luată acum 10 luni, iar recent s-a desemnat și cine va realiza proiectul și lucrările de modernizare de la Aleea Borsec, din zona Micălaca 500. Printr-o atribuire simplificată, proiectul a fost încredințat către firma Amahouse și biroului individual de arhitectură Mihai-Ioan Moldovan.

    Deși în proiectul de hotărâre (votat de consilierii locali în 8 noiembrie 2022) costurile estimate inițial se ridicau la 8,6 milioane de lei, Primăria a redus suma în anunțul publicat pe SEAP la 7.066.204,86 lei fără TVA, iar oferta depusă de Amahouse împreună cu biroul de arhitectură menționat, ofertă care a fost și aleasă câștigătoare, este de 6.879.501,08 lei fără TVA. În această sumă sunt incluse serviciile de proiectare inclusiv asistență tehnică din partea proiectantului, respectiv execuția lucrărilor.

    Din informațiile pe care le deținem, la ora actuală se lucrează la întocmirea proiectului tehnic, abia după care vor începe lucrările propriu-zise, care ar urma să dureze un an, cel puțin această perioadă reiese din proiectul de hotărâre votat de consilieri.

    Alte lucrări realizate de Amahouse la Arad

    Firma care va moderniza Aleea Borsec nu este la primul proiect pe care îl câștigă la Arad. Înființată în 1994, firma arădeană realizează lucrări de construcții atât private, cât și din bani publici, având în 2022 un număr de 84 angajați, o cifră de afaceri de 45.378.748 lei și un profit net de 1.439.660 lei.

    Dintre proiectele câștigate în municipiu, amintim reabilitarea Tribunalului, modernizarea fostei Policlinici CFR, construirea a 3 blocuri sociale pe str. Tarafului, modernizarea unor puncte termice, ori modernizarea parcului din Micălaca 300, iar în județ amintim construirea a trei blocuri de locuințe sociale la Sântana, ori căminul cultural de la Fântânele.

    Este Aleea Borsec într-o stare avansată de degradare?

    aleea borsec 14 septembrie 2023 5

    Deși mulți arădeni au constatat încă de la anunțarea inițială a proiectului că sunt multe alte zone care ar merita o modernizare înainte de Aleea Borsec, municipalitatea consideră că zona în cauză este „într-o stare avansată de degradare”.

    Acestea sunt motivele care reies din referatul de aprobare semnat de primarul Bibarț și viceprimarul Faur, document care a făcut parte a proiectului de hotărâre care a fost votat de consilieri în toamna anului trecut.

    Prin studierea vizuală a amplasamentului se constată că spaţiile verzi şi mobilierul urban existent în această zonă sunt în stare avansată de degradare. Aceste aspecte au condus la ideea de revitalizare a zonei printr-o reamenajare care să ofere confort şi care să o transforme într-un punct de interes şi atracţie”, se specifică în referatul de aprobare.

    Ce lucrări se vor efectua

    aleea borsec reamenajata schita 1
    (Schiță din Hotărârea 604/8.11.2022, nu din proiectul tehnic care este încă în lucru)

    Din documentul votat de consilieri aflăm că modernizarea scuarului presupune inclusiv demolarea actualei fântâni arteziene și înlocuirea ei cu una nouă. Se va schimba pavajul actual de tip „pavaj de grădină” cu unul din piatră naturală colorată, se va introduce sistem de irigare prin picurare în spațiile verzi, care vor fi și ele refăcute și extinse.

    Canalizarea pluvială va fi schimbată și ea, iar zona va avea iluminat arhitectural / ambiental („pentru plante”).

    Zona se va accesibiliza pentru persoanele cu handicap. Va fi dotată și cu 2 bănci inteligente (nu se specifică exact ce fel, cel mai probabil de tipul celei amplasate la colțul Bulevardului Revoluției cu str. 1 Decembrie 1918), va exista un sistem wi-fi și 10 camere de supraveghere.

    Despre copacii existenți se menționează că nu vor fi tăiați, dar că vor fi supuși toaletării.

     

    • Citește și: Proiectul „Craiova la Polivalentă”. Funcționarul din Primărie responsabil cu gafa a fost „mustrat verbal”, iar modernizarea zonei a primit undă verde · Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Alta firma de casă în parcul de pe faleza din zona 300 au pus piatra de râu de pe alei direct pe pământ iar în țarcul de câini scapă cățeii de talie mică printre buștenii care formează gardul. Pe Tarafului sunt faimoasele balcoane căzătoare.
      Probabil a pus careva ochii pe pavajul ăla de grădină de îi deranjează așa tare.
      Cu suma asta de 7 milioane de lei, aproape 1,5 mil. de euro se putea alege refacerea completa a pistei de atletism la stadionul Gloria, amenajarea parcului mult promis în Vlaicu.
      S-au realizarea a minim 10 terenuri multifuncționale de minifotbal și baschet în cartiere.
      Alegerea investițiilor de către primărie sunt motivate cu argumente obscure fără relevanță în necesitățile reale ale arădenilor.

      +7 voturi
      +1
      -1
    2. Ar fi fost suficienta o igienizare , reparat mobilerul . Acum o sa taie copacii , o sa fie ceva la fel de urit ca si parcul din zona 300 , unde nu se duce nimeni.
      Oare nu se poate face ceva in ideea de a opri edilii sa cheltuiasca banii contribuabililor aiurea ? Nu au rusine si nici limite.

      +3 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    5 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.