marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Update Aleea Borsec urmează să fie reamenajată cu peste 8 milioane de lei (Schițe)

  de Raluca Medeleanu | 7 noiembrie 2022, 10:38 AM | Știri Arad | Topic special

  3

  (foto: Google Street View)

  Primăria Municipiului Arad a pregătit documentația tehnico-economică în vederea reamenajării Aleii Borsec, din cartierul Micălaca (în apropierea de fosta Piața Soarelui). Potrivit proiectului de hotărâre care a fost aprobat de consilieri în ședința de Consiliu Local Municipal de marți, 8 noiembrie, costurile totale calculate pentru această investiție sunt de circa 8,6 milioane de lei (echivalentul a 1,7 milioane euro), iar lucrările sunt estimate să dureze un an, asta după ce va porni o licitație și va desemna o firmă constructoare.

  „Prin studierea vizuală a amplasamentului se constată că spaţiile verzi şi mobilierul urban existent în această zonă sunt în stare avansată de degradare. Aceste aspecte au condus la ideea de revitalizare a zonei printr-o reamenajare care să ofereconfort şi care să o transforme într-un punct de interes şi atracţie”, se specifică în referatul de aprobare semnat de primarul Bibarț și viceprimarul Faur.

  Ce presupune reamenajarea Aleii Borsec

  Municipalitatea dorește demolarea actualei fântâni arteziene și înlocuirea ei cu una nouă, refacerea canalizării pluviale, refacerea trotuarelor cu pavaj din piatră naturală colorată, refacerea și extinderea spațiilor verzi, introducerea unui sistem de irigare prin picurare, iluminat arhitectural / ambiental („pentru plante”), iluminatul public ar urma să rămână în actualul amplasament, iar copacii existenți se vor păstra, însă vor fi supuși toaletării, iar zona se va accesibiliza pentru persoanele cu handicap. Zona va fi dotată cu 2 bănci inteligente (nu se specifică exact ce fel, cel mai probabil de tipul celei ampalsate la colțul  Bulevardului Revoluției cu str. 1 Decembrie 1918), va exista un sistem wi-fi și 10 camere de supraveghere.

  De asemenea, în proiect se specifică faptul că se vor căuta soluții de îmbunătățire a aspectului intrării în gangurile de acces dintre blocuri. Mai aflăm și că Aleea Borsec ar urma să fie împărțită în 3 zone: 2 zone laterale (care vor fi pavate cu travetin), iar zona centrală, care la rândul ei va fi împărțită în mai multe subzone (și care vor fi pavate cu piatră cubică). În mijlocul zonei centrale va fi construită o altă fântână arteziană, care va avea jeturi de apă verticale, de diferite dimensiuni. Observăm în simularea reamenajării că vor fi asamblate și anumite structuri metalice, înfoliate în „oglindă”. Pe spațiile verzi dintre trotuare vor fi plantate diferite specii de flori și plante ornamentale.

  aleea borsec modernizata

  aleea borsec reamenajata schita 1

  aleea borsec reamenajata schita 2

  aleea borsec reamenajata schita 3

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • Ai dreptate, zona a fost reamenajată, dar nu arată bine. Sincer, multe din zonele reamenajate arată deplorabil. Și asta din cauza celor care locuiesc în proximitatea lor sau își petrec timpul acolo. Binențeles că putem arată cu degetul spre Poliția Locală care nu amendează persoanele care lasă mizerie și distrug mobilierul urban sau să aratăm cu degetul spre GCA care nu mai igienizează nimic niciunde. Poate e timpul să arătăm cu degetul și spre noi. În parcul de lângă Profi este dezastru, cioburi de sticle sparte, tot felul de ambalaje aruncate pe jos, coji de semințe în fața băncilor. În respectiva zonă s-a tot intervenit, s-a tot schimbat mobilierul din parc, au fost puse și bănci. Dar apariția acestora doar a crescut cantitatea de gunoaie. Aradul arată tot mai mult ca un oraș din lumea arabă. Doar ploaia și vântul ce mai curăță.

    --2 voturi
    +1
    -1
    • Probabil a început colectarea de bani pt viitoarea campanie electorală nu există absolut nici un motiv sa faci o asemenea investiție cu bani din bugetul local când sunt zone care arată deplorabil și au nevoie urgenta de investiții.
     După cum se observă dintr-o dată se caută investiții cu termen scurt de realizare dar pe bani mulți, schimbat pavele, pus niște bănci niște camere niște arteziene și se decontează repede sume mari pt ca trebuie alimentate firmele de casă.
     Tot în aceeași zonă trotuarul din pavele partea dreaptă Voinicilor e ca valurile Dunării prezintă denivelări și de 20-30 de centimetri acolo nu se intervine din ce se vede pe planșe.
     Zona stângă de lângă magazinul profi nu face parte din aleea Borsec, ca să va dați seama de valoarea investiției noul parc din zona 300 construit de la zero are exact aceeași valoare ca bani probabil se pregătește aceeași firma și pt această investiție.

     +4 voturi
     +1
     -1

  Scrie un comentariu

  4 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.