marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    A fost votat Bugetul Aradului pe 2023, cu 9 amendamente prin care se taie și se adaugă bani, pe diferite domenii

    de Raluca Medeleanu | 2 februarie 2023, 4:06 PM | Administraţie

    0

    Într-o atmosferă mult mai liniștită față de anii anteriori, proiectul ce prevede bugetul Aradului a trecut de votul consilierilor locali, însă după ce i-au fost aduse o serie de modificări, prin 9 amendamente. Totalul bugetului se ridică la aprox. 882 milioane de lei, din care bugetul local propriu-zis la aprox. 800 milioane lei.

    Printre amendamentele votate de consilieri, amintim tăierea a 600.000 lei care erau rezervați pentru cumpărarea unui vehicul utilitar și unui autoturism electric la Poliția Locală, bani care acum au fost redirecționați către realizarea unor studii de fezabilitate în domeniul transporturilor (se vrea un giratoriu pe DN7 – zona Industrială Sud, o parcare adiacentă P-ței Catedralei, o parcare în zona Crișan și una pe Aviator Georgescu), tăierea a 500.000 lei care erau rezervați pentru semaforizarea intersecției dintre Calea Radnei cu str. Renașterii, bani care acum vor fi alocați pentru amplasarea a două containere modulare (2 săli de clasă + sală de mese) la Colegiul Național Vasile Goldiș din Arad, tăierea a încă 100.000 lei tot de la semaforizarea aceleiași intersecții menționate, pentru a îi aloca pentru realizarea refracției liniei de tramvai dintre str. Renașterii și până la ieșirea din municipiu către Vladimirescu, ori tăierea a 1.294.000 lei de la serviciul de deszăpezire și 396.000 lei din banii pentru investiții aferente iluminatului public, pentru a îi suplimenta către cheltuielile necesare reparațiilor unor străzi din municipiu.

    Tăieri au survenit și la fondul de salarii, pentru a acoperi datoria de 3 milioane de lei pe care o are Primăria către Spitalul Județean, totuși angajații au fost asigurați că nu vor fi afectați, întrucât se taie din fondul pentru posturile vacante (detalii AICI).

    Au fost tăiați și banii puși deoparte pentru modernizarea Parcului Eminescu, vicele Faur explicând că motivul are de a face cu existența unor programe europene anul acesta, pentru care Primăria dorește să depună cerere de finanțare, pentru a realiza investiția din fonduri nerambursabile. În cazul în care nu se va reuși acest lucru, cei 4 milioane de lei planificați inițial, vor fi realocați când se va realiza o rectificare bugetară.

    Pe de altă parte, la stadionul UTA se alocă bani suplimentari pentru refacerea sistemului de sonorizare (documentația tehnico-economică costând 42.000 lei). În plus, se alocă 25.000 lei pentru extinderea sistemului de bilete – acces persoane, atât la stadionul UTA, cât și la bazinul de înot și la patinoar.

    De asemenea, s-a aprobat și alocarea a 33 milioane lei care reprezintă excedentul bugetar (bani puși deoparte care au rămas necheltuiți la finalul anului trecut). Banii erau alocați pentru acoperirea pierderiilor de la CET, respectiv pentru continuarea unor proiecte precum construcția centrului multifuncțional din zona Șezătorii – Pădurii, modernizarea sistemului de transport public cu tramvaiul, finalizarea parcului din Micălaca 300 etc.

    „Ne dorim multe lucruri, niciodată banii nu se ajung cât ne-am dori. Important este că toate capitolele sunt bugetate, peste jumătate din bani sunt alocați investițiilor, un aport foarte mare în fonduri europene și cofinanțări pentru proiectele finanțate din fonduri nerambursabile. Cred că putem da drumul lucrărilor, la cum se prefigurează vremea și evident pe parcurs se vor face ajustări”, a declarat primarul Călin Bibarț la finalul ședinței.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.