sâmbãtã, 13 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Adăpostul de Noapte se va moderniza și extinde. Investiția este de 10 milioane de lei

  de Raluca Medeleanu | 22 aprilie 2024, 10:07 AM | Administraţie | Știri Arad

  0

  Primăria Arad a pregătit documentele pentru un proiect prin care se dorește modernizarea și extinderea clădirii care găzduiește Adăpostul de Noapte din Arad, situat pe 6 Vânători, întrucât spațiul actual s-a dovedit a fi neîncăpător.

  Adăpostul de Noapte de pe Calea 6 Vânători nr.55 funcționează în administrarea Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei, fiind din 2010 singurul adăpost de acest fel din oraș. După ce o perioadă de timp a funcționat la Boul Roșu, după demolarea clădirii de acolo, a fost mutat în locația actuală de la ieșirea din oraș, în 2012, într-un imobil care a fost pe vremuri o școală.

  Oamenii străzii sunt găzduiți în timpul anului, de regulă, doar pe timp de noapte, dar pe timp de iarnă, când e frig, adăpostul funcționează non-stop, personalul DAS și agenții de Poliție Locală mergând atunci pe teren în căutarea persoanelor care au nevoie de adăpost. Oamenii primesc un pat cu așternut curat, un dulap în care își pot lăsa hainele, sub cheie, se pot uita la televizor și au grup sanitar (cu posibilitatea de a face duș). Înăuntru este cald, caloriferele fiind încălzite prin gaz. Dormitoarele sunt împărțite pe sexe, iar pe lângă ele, mai există o cameră cu 6 paturi, care este destinată celor care pot fi o problemă pentru cei din jur. Există și un medic care le face un control.

  De la 50 la 116 locuri

  Locurile disponibile s-au dovedit însă a fi insuficiente, capacitatea de cazare fiind de 50 locuri, astfel că Primăria intenționează să mai construiască încă o clădire alipită, pentru a extinde adăpostul.

  „Datorită destinației anterioare de clădire de  învățământ, aceasta conține și un vechi teren de sport pe care nu se mai desfășoară nici o activitate în momentul de față. În prezent adăpostul de noapte are o capacitate de 50 de locuri de cazare, spațiu insuficient pentru numărul de persoane care frecventează adăpostul și totodată compartimentarea greșită și lipsa încăperilor necesare, face ca desfășurarea activităților să fie greu de realizat.

  Adăpostul de noapte este conceput pentru a oferi servicii de informare şi consiliere beneficiarilor, precum şi de educaţie sanitară acordate de un asistent social, respectiv de un asistent medical. Dispune de o structură de personal capabilă să asigure activităţile desfăşurate, în concordanţă cu funcţiile centrului şi cu nevoile beneficiarilor.

  Prin realizarea acestui obiectiv de investiții se asigură îmbunătăţirea condiţiilor de cazare, amenajarea spaţiilor interioare și exterioare, facilitarea accesului la servicii de integrare și reintegrare socială, îmbunătăţirea monitorizării beneficiarilor, fiind elaborată prin proceduri prevăzute de standardele minime de calitate”, se arată în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre ce însoțește documentația de avizare a lucrărilor de intervenţie întocmită de proiectanții de la firma MGL Plan SRL, din Cluj Napoca.

  Valoarea totală a investiţiei este calculată la 10.865.268,21 lei (cu TVA), din care construcția și manopera ridicându-se la 8.297.063,42 Lei (cu TVA), rezultând o mărire a capacității centrului astfel încât să deservească în total 116 beneficiari (102 persoane în dormitoare și 14 în izolatoare). Noua clădire ar urma să aibă un etaj și ar fi alipită de cea actuală printr-un corp de legătură. Clădirea veche va fi reconfigurată și izolată termic. Se va amenaja și curtea astfel încât să fie adaptată persoanelor cu dizabilități.

  Lucrările ar urma să dureze 2 ani.

   

  • Citește și reportajul despre oamenii străzii din Arad și Adăpostul de Noapte: Sedați și triști, fără adăpost… Bine ați venit – dar mai bine plecați din lumea boschetarilor! · Special Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.