sâmbãtã, 22 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Simțindu-și salariile amenințate, angajații de la Primăria Arad au luat cu asalt ședința CLM

  de Raluca Medeleanu | 2 februarie 2023, 2:32 PM | Administraţie | Topic special

  6

  Scaunele din Sala Ferdinand s-au dovedit prea puține la ședința de Consiliu Local de joi, 2 februarie, când un număr mare de angajați de la Primăria Arad au „năvălit” în spatele încăperii, pentru a își exprima îngrijorarea față de salarii. Primarul Bibarț și vicele Faur n-au fost însă impresionați de prezența lor, ci din contră i-au criticat pentru modul în care își fac meseria.

  Primarul i-a certat pe angajați că au participat într-un număr atât de mare în timpul serviciului, afirmând că deși e o ședință publică ar fi fost recomandat să asiste doar reprezentați ai conducerii departamentelor, iar restul să își vadă în continuare de lucru. „Aici nu suntem la piață!”, i-a certat primarul.

  Prezența angajaților a avut de a face cu un amendament pregătit pentru proiectul bugetului municipiului pe 2023, prin care se taie 3 milioane de lei din cheltuielile cu personalul, cu scopul de a acoperi datoriile de anul trecut pe care Primăria le are față de Spitalul Județean. Personalul vizat, potrivit documentului, este cel de la Primărie, Poliția Locală, Asistență Socială, Cantina Municipală și Centrul Municipal de Cultură. Viceprimarul Lazăr Faur i-a asigurat însă că și-au făcut griji nefondate, întrucât aceste tăieri se fac din banii puși deoparte pentru posturile vacante, nu din salariile angajaților existenți. Mai mult, i-a certat că tocmai din cauza că nu și-au făcut treaba cum trebuie se și ia această măsură, întrucât nu au fost găsite variante pentru a plăti la timp datoriile către spital.

  „Eu cred că ar trebui să vă faceți câteva probleme cel puțin de conștiință despre cum se achită fiecare de datoriile de serviciu! Pentru că dacă la Direcția Economică și la city managerul municipiului Arad exista mai multă diligență, plăteam aceste 3 milioane așa cum ne-am înțeles cu toții în ianuarie și nu mai trebuia să facem astăzi acest amendament în situație de urgență!”, le-a spus viceprimarul Faur.

  Amintim că Primăria Arad are de dat anual o contribuție considerabilă către Consiliul Județean Arad pentru bugetul aferent Spitalului Județean Arad. Încă de anul trecut, în Consiliul Local s-au purtat discuții cu privire la povara pe care o reprezintă această obligație asupra bugetului local, astfel că în 2022 s-a negociat să se reducă de la 20 milioane lei la 15 milioane, care nici acelea nu au fost achitate în întregime, rămânând încă 3 milioane de lei să fie alocate în ianuarie, lucru care nu s-a realizat nici atunci. Aceasta este justificarea pentru cei 3 milioane de lei tăiați de la fondul de salarii în amendamentul care a trecut de votul consilierilor în ședința actuală.

  „Acum suntem nevoiți ca pe lângă alocarea principală din prima perioadă a anului de 10 milioane lei, conform protocolului, să luăm și aceste 3 milioane lei și să plătim această datorie, pentru că ea se așteaptă la spital și e o problemă foarte mare de funcționare”, a zis viceprimarul.

  Nu se taie salariile, ci vor crește

  Pe de altă parte, angajaților li se promite în continuare că le vor crește în viitorul apropiat salariile.

  „Vreau să vă spun colegilor care sunteți aici că nu trebuie să vă faceți griji și probleme pentru acea intenție pe care ne-am asumat-o de a majora salariile personalului din Primărie”, a adus asigurări Lazăr Faur, afirmând că săptămâna viitoare vor începe negocierile referitoare la creșterea salariilor.

  Întrebat de Special Arad care este procentul cu care se planifică aceste majorări salariale, vicele Faur a spus că încă nu se poate pronunța, întrucât trebuie să se dezbată acest lucru, însă că se intenționează să se aducă la un nivel echivalent creșterilor de la Consiliul Județean.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. O reducere bine analizata a numarului angajatilor cu circa 35-40% ar fi benefica pentru calitatea muncii in primarie si ar constitui un stimulent pentru cei ramasi,in vederea calitatii muncii.Promisiunile sunt desarte,cata vreme chiar un viceprimar spune ca indolenta,slabul interes,dar si lipsa managementului,a pagubit bugetul cu 3 miliane lei.Poate ca si numarul viceprimarilor ar trebui regandit.

   +1 voturi
   +1
   -1
  2. Situația indubitabilă este că, cu toată digitalizarea și tehnologia modernă, in primărie sunt mult mai mulți tăietori de frunze ca pe vremea lui ceausescu. S-a ajuns până acolo încât si parcul auto al primăriei este unul imens, asta reiese dintr-un articol publicat anul trecut.
   Polonia cu o populatie dublă ca a României, sre doar 800.000 de bugetari.

   +5 voturi
   +1
   -1
  3. Bugetarii ca bugetari,dar ce se aude cu sindicatele din Arad?Ma refer la reprezentarea angajatilor din sistemul privat.Desi in multe cazuri salariile acestora este semnificativ inferior bugetarilor(punand in balanta vizibilitatea rezultatelor muncii).Sunt multi care au castiguri substantiale doar din vorbit.Deci,mai exista sindicate in sistemul privat? Care sunt acestea?

   --2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.