vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Ziua Mondială a Apei va fi sărbătorită la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”

    de Special Arad | 21 martie 2016, 11:48 AM | Eco | Educaţie

    1

    În cadrul activităților prilejuite de Săptămâna Pământului, Centrul Municipal de Cultură Arad, alături de mai multe ONG-uri vor organiza marți, 22 martie 2016, începând cu ora 13:00, la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” din Arad, o activitate care va marca Ziua Mondială a Apei.

    Sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei are ca scop aducerea în atenția opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor și de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă.

    Despre WORLD WATER DAY 2016

    Sloganul ales de Națiunile Unite pentru a marca Ziua Mondială a Apei în 2016 este „Apa și Locurile de Muncă” și urmărește să sublinieze legătura strânsă dintre cele două lumi. Milioane de fete sunt nevoite să meargă șase ore pe zi după apă pentru consumul casnic al familiilor lor, fiind astfel în imposibilitatea de a intra și în sistemul educațional. În consecință, multe dintre aceste femei au posibilități limitate de a intra pe piața muncii.

    #nowalking4water

    Pe rețeaua de socializare participanții vor distribui poze sub sloganul: #nowalkingwater

    19-575x275@2x

    PARTICIPARE ACTIVITATE

    Pentru participanții care nu sunt elevi ai Colegiului Național „Elena Ghiba Birta”, se pot înscrie până astăzi, luni, 21 martie 2016, ora 18.00, pe adresa de mail [email protected], furnizând următoarele informații: nume, prenume, adresă de e-mail, număr de telefon.

    Pentru participarea la activitate este obligatoriu semnarea contractului de voluntariat. Pentru această activitate, participanții vor primi certificate de participare.

    Coordonator: Țiu Marius.

    Pentru contact: Varga Glad, telefon: 0749480835 sau e-mail: [email protected]

    De ce o zi mondială a apei?

    Ziua Mondială a Apei este o respectare internațională și o oportunitate pentru a afla mai multe despre problemele legate de apă, pentru a inspira și informa alte persoane și pentru a face o schimbare. Ziua Mondială a Apei datează din 1992, când Conferința Națiunilor Unite pe Mediu și Dezvoltare a propus un respect internațional pentru apă.

    Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a răspuns prin desemnarea datei de 22 martie 1993, ca prima Zi Mondială a Apei. Acesta a fost organizată anual de atunci . În fiecare an, UN- Water – entitatea care coordonează lucrările ONU privind apa și canalizarea – stabilește o temă pentru Ziua Mondială a Apei care corespunde unei provocări curente sau viitoare . Campania de angajament este coordonată de unul sau mai mulți dintre membrii UN-Water cu un mandat legat de proiect.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. De ziua mondială a Apei ar fi bine să aflăm care este situația apei potabile livrate de administrațiile locale ca serviciu public in România. Adică apa de la robinet.

      Încurajez pe toată lumea să ducă la laboratoare de analize apa de la robinet. Analiza chimica și cea microbiologică. Contactați laboratorul înainte să duceți probele. Aveți nevoie de recipienți sterili.

      Mureșului este cu probleme de poluare accidentală și în continuare se extrage ilegal nisip din albia lui. Există hotărâri legislative cu privire la închiderea balastierelor din albia Mureșului, însă „unii” nu înțeleg să respecte aceste hotărâri. Și curios nimeni nu-i pedepsește.

      Exploatarea prin balastiere a albiei Mureșului a dus la distrugerea fondului piscicol. De ex între Arad și Lipova doar unu, două prundisuri au scăpat intacte. Prundișurile sânt MATERNITĂȚILE apelor curgătoare. Fără zone lipsite de nămoluri, icrele peștilor nu au cum să se dezvolte. Icrele depuse în nămol mor sufocate de lipsa de oxigen liber.

      Tot de ziua mondială a Apei trebuie spus că pe toți afluentii Muresului vină la vale în fiecare an tone de deșeuri menajere. Sistemul de reciclare actual nu funcționează și nici nu va funcționa ca lumea nici o dată. Nu sa urmărit eficienta lui, ci pur si simplu Parandărătul. Atât!!
      Situația de pe Mures nu este singulară. Toate apele se confruntă cu problema gunoaielor. Românul consideră pâraiele de munte, râurile mari si mici, ca pe niște gropi de gunoi.

      Gunoaiele ce vin plutind pe Mures nu sânt toate aruncate de arădeni.(cei din județ) Dar o bună parte din ele.
      Nația românilor încă nu a înțeles că apele României sânt o resursă extrem de importantă care nu trebuie transformate în gropi de gunoi. Dar este greu să faci românul să strângă ambalajele și alte resturi, când iese la un grătar.
      Cică „Păi nu sânt tomberoane de gunoi. Unde să depozitezi gunoiul?”

      „IL IEI CU TINE ACASĂ, NESIMȚITULE! ÎL SORTEZI ȘI-L DEPUI LA TOMBEROANELE CASEI IN CARE LOCUIESTI, MĂGARULE.”

      Scuzati! Dar nu mai pot să am răbdare. Se tot spune și se tot educă pe bani europeni. Dar tot de geaba!

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    7 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.