miercuri, 17 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Le-au pus capac belgienilor. Aradul intră în Cartea Recordurilor cu cel mai lung lanț de dopuri PET

  de Tomck@t | 2 iulie 2016, 4:48 PM | Eco | Recomandările editorilor | Știri Arad

  3

  Mii de capace din plastic, găurite și aliniate în cercuri imense pe stadionul Gloria. Într-o căldură dogoritoare, zeci de voluntari și parteneri ai proiectului au muncit astăzi ore întregi, de dimineață până după-masă, ca Aradul să între în Cartea Recordurilor. Urmează ca rezultatul să fie omologat de „Guiness World Records”… dar aici e partea tricky.

  Recordul stabilit până acum aparține Belgiei, mai exact Instituției educaționale Gitok din comuna Kalmthout. Aceștia au strâns, în data de 4 aprilie 2014, 87.575 capace de sticlă, lanțul măsurând 442 metri lungime. Aceste capace au fost, însă, colectate de pe sticle de bere sau de suc… și nu de pe flacoane din plastic. Rămâne de văzut dacă acest aspect infim contează sau nu. În orice caz, de stabilit s-a stabilit un nou record.

  Astăzi, la Arad, într-o caniculă de 30°C (la umbră!), echipa de voluntari ai Asociației Educatio și ai Centrului Județean de Voluntariat Arad, respectiv „voluntarii” în timpul serviciului, anume câțiva agenți ai Poliției Locale, au muncit din greu pentru realizarea unui lanț de capace care măsoară cca. 1,5 km 2,29 km. Stadionul Gloria a fost încercuit de șase ori cu aceste dopuri de PET, înșirate pe sfori.

  Dar cine stă să numere capacele colectate?

  Recordul actual este cu siguranță doborât deja cu această campanie „Fii Ecologic!”, dar numărul exact al capacelor nu prea îl știe nimeni, mai ales că au rămas și surplusuri. Voluntarii arădeni au semnalat sforile la fiecare 100 de dopuri, iar oficialii Cărții Recordurilor vor primi dovezi foto și video. Organizatorii arădeni spun că au strâns peste 250.000 de dopuri de flacoane din plastic, ceea ce chiar nu este greu de crezut pentru cei care au fost prezenți, astăzi, la locul faptei. UPDATE: Rezultatele oficiale arată că sunt 197.319 capace strânse pe stadionul Gloria și lanțul măsoară 2.290 metri.

  Este de menționat și faptul că dopurile au fost selectate, în prealabil, în funcție de culori.

  Activitatea de colectare a fost o amplă acțiune de conștientizare privind protejarea mediului și a tras un semnal de alarmă asupra importanței colectării selective a deșeurilor. La colectarea dopurilor au ajutat mai multe școli și grădinițe din municipiu și județ. Inițiatorii campaniei sunt Asociația Educațio și Poliția Locală Arad, iar partenerii sunt Garda Națională de Mediu, Centrul Județean de Voluntariat Arad, Polaris M Holding și Centrul Municipal de Cultură. De asemenea, la acțiunea de astăzi au participat dansatorii de la X Style, alpiniștii Zsolt Török și Ovidiu Cismaș, respectiv profesorul de geografie Marius Țiu, activ în toate proiectele ecologice atât personal, cât și profesional, implicând elevii săi și determinându-i să conștientizeze importanța protejării mediului.

  Lanțul avea 442 metri creat de Gitok (Belgia)

  O parte din lanțul de 442 metri creat de Gitok în Belgia (vezi link)

  cel mai lung lant de capace (22)

  O parte din lanțul de capace din plastic de la Arad

  Mai multe imagini, în galeria foto de mai jos:

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • Fără doar și poate un mare „0”. Nici un beneficiu pe termen lung.

    În societăți în care există și funcționează o „normalitate” ce pentru români este în continuare o himeră, asemenea acțiuni sunt o joacă și o modalitate de socializare.

    În Arad sunt o formă de a ascunde realitatea. Se distrage atenția populației de la problemele ce dăinuie de zeci de ani, datorită impotenței clasei politice și lipsei lor de interes de crea un sistem autosustenabil ce promovează Bunăstarea marii majorități a cetățenilor dornici să muncească.

    0 voturi
    +1
    -1
  1. Vai,vai vai in vreme ce orasul este invadat de fumul cauciucurilor arse de cei de la fer vecii ADY&NIK de pe str Marului impreuna cu toata familia lor de romii si cu cel de la ultima casa care a fost decurand impropietarit cu acte false de doua ori,ca prima data nu corespundea suprafata de 1227mp el in realitate avand 3200mp di desigur ca STATUL a serit urgent cu un al doilea fals cu 3200mp ata cat avea el nevoie…de la nr 51 ,asa ca impreuna cu romii si el isi constrieste vile,cu acte false ca e mai destept si cu bani fata de majoritatea romilor,si a construit un munte intreg de gunoie in albia Muresului langa casa lui proaspat construita si urmeaza a doua iar in pauza si tras subteran curent trifazic desigur tot cu aceleasi acte false si a mai avut loc si un accident de munca in care desi a fost in coma tanarul accidentat repede a fost musamalizat de catre Smurd, salvare urgente si politia municipala….!!!,si tot acolo si arde cauciucuri zilnic atat el cat si romii,obligandu-ne sa inghitim necontenit fum pe tot perimetru strazii Marului si desigur tot cartierul Alfa ca si azi Dumineca fiind,da cine sa-i opreasca politia care are ocupatii mult mai practice ca doar trebuiesc insirate dopurile… decat aceia de a taia frunze la cani pe banii contribuabililor,RUSINE STIMATA D-_NA DIRECTOR GENERAL.

   +10 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.