sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Mărturia unei românce din Marea Britanie: „Nu mai vorbesc limba mea maternă în public. Mai devreme sau mai târziu, aş putea şi eu să fiu atacată”

    de - | 12 septembrie 2016, 9:30 PM | Internaţional

    0

    Imigranţii din Marea Britanie sunt ţintele unor atacuri cu motivaţie rasistă, iar discursurile instigatoare împotriva lor nu mai contenesc după Brexit. Câţiva dintre ei au vorbit deschis despre cum li s-a schimbat viaţa în Regatul Unit după ce mai mult de jumătate dintre britanici au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană. Printre ei se numără şi o tânără originară din România, care locuieşte în Birmingham. Românca, pe numele ei Alexandra, spune că viaţa ei s-a transformat într-o experienţă comparabilă cu un coşmar, iar oricând poate să fie şi ea victima unui atac rasist, scrie Vocea.biz.

    „Ai avut vreodată acel coşmar în care mergi la şcoală şi realizezi că eşti dezbrăcat şi toată lumea se uită la tine insistent? Aşa mă simt acum. Nu m-am schimbat, n-am făcut nimic diferit şi totuşi mă simt urmărită constant, de parcă cineva doar aşteaptă ca eu să fac o mişcare greşită şi să spună «Gata, ieşi afară!». Fără protecţia pe care Uniunea Europeană o oferea, mă simt expusă şi nedorită, dar poate că tot timpul a fost aşa.

    Pare că acest referendum este folosit să legitimeze rasismul, oferindu-le oamenilor ocazia să dea frâu liber urii împotriva imigranţilor. Dintr-odată e ok să fii rasist, pentru că mai mult de jumătate din ţară a votat pentru ieşirea din UE. În comunitatea în care trăiesc, peste 80% dintre oameni au votat pentru ieşire. Vecinul bătrân şi simpatic de peste drum, măcelarul prietenos pe care îl vizitez în fiecare sâmbătă, vânzătoarea cu zâmbetul pe buze de la magazin – vor toţi ca eu să plec? Se pare că da, pentru că vecinul a încetat să-mi mai spună «bună dimineaţa», măcelarul e tot timpul ocupat cu ceva în spatele magazinului când trec pe acolo iar vânzătoarea nu mai îmi zâmbeşte înapoi.

    La început nu mă deranjau glumele cu «întoarce-te în ţara ta», dar auzind de polonezii atacaţi pe stradă, magazinele româneşti vandalizate şi discursurile instigatoare din media îmi amintesc constant că sunt un imigrant. Şi, mai devreme sau mai târziu, aş putea şi eu să fiu atacată sau abuzată verbal.

    Sunt originară din România şi îmi este ruşine să recunosc dar acum evit să mai vorbesc limba mea maternă când ies din casă. Oamenii se uită insistent, uneori afişează un surâs batjocoritor sau chiar îşi schimbă locul pe tren”, a povestit Alexandra pentru The Guardian.

    Imigranţii din ţările est europene au devenit ţinte pentru britanicii care, după Brexit, au cerut ca aceştia să se întoarcă în ţările de unde sunt originari.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.