joi, 30 mai, 2024

Special Arad Logo

  Instalarea „cutiei negre” pentru mașini devine obligatorie din vara lui 2024. Ce va înregistra aparatul

  de Special Arad | 20 aprilie 2024, 12:30 PM | Auto | Internaţional | Știri Arad

  0

  Începând cu vara acestui an, autoritățile europene au impus instalarea „cutiei negre” pentru mașini pe toate vehiculele noi.

  Comisia Europeană a decis să introducă un nou tip de dispozitiv pentru a facilita analiza modului în care s-a produs un eveniment rutier, scrie știripesurse.

  Event Data Recorder (EDR), cunoscută și sub numele de „cutie neagră” pentru mașini, este un dispozitiv electronic instalat în vehicule pentru a înregistra și stoca date referitoare la parametrii de funcționare ai mașinii în timpul unui accident sau în alte situații critice.

  EDR-ul monitorizează și stochează diverse informații, cum ar fi viteza vehiculului, timpul în care s-au acționat frânele, accelerația, unghiul de virare, precum și activarea sistemelor de siguranță, cum ar fi airbagurile.

  Implementarea unui astfel de dispozitiv pentru mașini generează preocupări legate de protecția datelor și a vieții private.

  Comisia Europeană a asigurat că sistemul nu va permite identificarea proprietarului vehiculului sau a șoferului și nu va înregistra audio sau video. Parlamentul European va stabili clar durata de păstrare a datelor și cine va avea acces la acestea.

  Motivul introducerii „cutiei negre”

  „Cutia neagră” pentru autovehicule a fost impusă pentru a asista autoritățile și experții în investigarea accidentelor.

  Datele furnizate de aceste dispozitive vor oferi informații esențiale care nu pot fi stabilite în cadrul unei anchete obișnuite.

  De exemplu, se pot evalua starea tehnică a mașinii înainte de accident și comportamentul șoferului. Aceste informații pot schimba fundamental concluziile cu privire la cauzele unui eveniment rutier.

  În plus, datele colectate pot fi utilizate pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere și a designului vehiculelor.

  Citește și votează: Pola Zilei: Ce-i lipsește acum cel mai mult Aradului?

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.