vineri, 21 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Simpozionul „Istorie, cultură și civilizație europeană în context actual. Europa – provocări și răspunsuri”, la Arad

  de Special Arad | 6 septembrie 2022, 7:23 PM | Cultură | Politikos | Recomandările editorilor

  1

  Instituția Prefectului – Județul Arad, Consiliul Județean Arad, Primăria Municipiului Arad, Complexul Muzeal Arad, Biblioteca Județeană „Alexandru. D. Xenopol” Arad, Complexul Muzeal Arad, Centrul Cultural Județean, organizează Simpozionul „Istorie, cultură și civilizație europeană în context actual. Europa – provocări și răspunsuri”. Evenimentul va avea loc în perioada 8-9 septembrie 2022, în Sala „Regele Ferdinand” din Palatul Administrativ.

  Programul simpozionului „Istorie, cultură și civilizație europeană în context actual. Europa – provocări și răspunsuri” propune arădenilor o analiză, multi- și interdisciplinară, a interpretărilor și cercetărilor privind trecutul, prezentul și viitorul european, cu accent pe demersurile constructive ale memoriei, valorilor și identității națiunilor și popoarelor, prin prisma valorilor individuale și universale, având la bază principiul democrației şi principiul statului de drept.

  Programul va debuta joi, 8 septembrie 2022, începând cu ora 11:00, în Sala „Regele Ferdinand”, Primăria Municipiului Arad, va găzdui o primă masă rotundă, axată pe tematica „Problemele interne ale Europei”, moderator: Sever Voinescu (redactor-șef Dilema Veche), invitați: Mihai Sebe și Gabriel Giurgiu. Începând cu ora 17:30, Sala „Regele Ferdinand” va găzdui conferința susținută de prof. univ. dr. Valeriu Stoica, cu tema „Tensiunile dintre suveranism și federalism care se manifestă în interiorul Uniunii Europene, cu particularizare asupra supremației dreptului european în sistemul constituțional de la noi”.

  Vineri, 9 septembrie 2022, începând cu ora 11:00, tot în Sala „Regele Ferdinand”, Simpozionul „Istorie, cultură și civilizație europeană în context actual. Europa – provocări și răspunsuri” va include organizarea unei mese rotunde, cu subiectul „Problemele externe ale Europei”, invitați: Sabina Fati și Corina Turșie, moderator: Sever Voinescu. Cu acest prilej, va fi lansat volumul semnat de Sabina Fati, „Călătorie pe urmele conflictelor de lângă noi. Kurdistan, Irak, Anatolia, Armenia”, apărut în acest an, la editura Humanitas.

  Vineri, 9 septembrie 2022, începând cu ora 17:30, în Sala „Regele Ferdinand” se va desfășura conferința susținută de prof. univ. dr. Mihai Răzvan Ungureanu (fost director SIE și prim-ministru al României pentru câteva luni în 2012), cu tematica „Relațiile externe ale Uniunii Europene”.

  Subiectele pliate pe structura simpozionului reflectă provocările pe care tensiunea dintre tendințele suveraniste și federaliste o ridică în fața Europei, iar discuțiile se vor axa în jurul întrebărilor:

  •  Există un unic proiect de Uniune Europeană posibil (în direcția unei integrări tot mai depline, spre federalizare) sau este posibil și un proiect de Uniune Europeană, care are ca membrii statele ce își păstrează suveranitatea?

  •  Este Europa mai solidară sau mai divizată după Brexit?

  •  De ani de zile, toată lumea deplânge deficitul de democrație din interiorul Uniunii Europene – care este situația actuală?

  •  De ce identitatea europeană nu reușește să prevaleze în fața identității naționale la nivelul cetățenilor Uniunii Europene?

  Problemele politice ridicate de intrarea Ucrainei, dar și a Moldovei, într-un parcurs european ce se vrea accelerat, problemele economice ridicate de sancțiunile impuse Rusiei și, de asemenea, problemele ideologice pe care le implică confruntarea dintre „suveraniști” și „federaliști” constituie un câmp politic complex și provocator, la care Simpozionul „Istorie, cultură și civilizație europeană în context actual. Europa – provocări și răspunsuri” își propune să identifice posibile răspunsuri și reflecții.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Nu vă duceți, dragi arădeni! Nu faceți jocul vânzătorilor de țară și neam! Toți sunt niște falși intelectuali, în realitate niște cozi de topor, niște fomiști stipendiați de Soros ca să-i denigreze și să-i dezbine pe români. Huoooo, ticăloșilor!

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.