În ultima perioadă suntem obișnuiți să vedem cum fel și fel de personalități, mai ales din lumea politică, sunt acuzate de plagiat. În general pentru că majoritatea au devenit „doctori” peste noapte. Cel mai celebru dintre aceste plagiate este al lui Victor Ponta, un plagiat dovedit de specialiști și urmat de mai multe tentative de măsluire a poveștii și de spălare a celui care a fost timp de trei ani premierul României. Alte câteva plagiate deja celebre sunt ale foștilor miniștri Gabriel Oprea și Petre Tobă, sau chiar cel al șefei DNA, Laura Codruța Koveși, desi în cazul acesteia din urmă lucrurile încă nu sunt foarte clare.

A venit, iată, și rândul deputatului arădean Eusebiu Pistru să ne arate că nu e mai prejos și că și el știe să plagieze. Că, deh, e la modă să fii printre „elite”… E drept, vorbim despre un plagiat mai mic, dar tot… copiat se numește.

Recent, deputatul în Parlamentul  României, Pistru, a postat pe pagina sa de Facebook o fotografie în care se afla alături de Claudia Boghicevici, cel mai probabil într-o acțiune de campanie electorală. Atașat acestei fotografii stă și textul plagiat despre care vă spuneam. Dincolo de multele greșeli gramaticale pe care Eusebiu Pistru le are la aproape fiecare postare, motiv pentru care nu poți să nu te întrebi cum a ajuns un mecanic auto parlamentar și mai apoi secretar de stat (dar nimic nu ne mai uimește, nu-i așa?) și dincolo de faptul că Boghicevici nu mai este deputat, ci vicepreședinte al Consiliului Județean Arad, acesta scrie un mesaj care ar părea că vine de la el. „Să formezi o echipă este doar începutul, să rămâi împreună este progresul, să lucrezi împreună este succesul.” – le transmite Eusebiu Pistru prietenilor săi de pe rețeaua de socializare.

postare-pistru

Acesta a uitat însă să pună ghilimelele de rigoare și să spună că, de fapt, mesajul nu-i aparține lui, ci este al marelui industriaș american Henry Ford. „Coming together is a beginning; keeping together is progress; working together is success.” O frază care-l face pe cel ce o spune să se uite în oglindă și să spună: „Mamăăă… ce bun sunt!”.

quote-henry-ford-coming-together-is-a-beginning-keeping-together-88380

PS: Că tot veni vorba despre Henry Ford, se aude că afacerea familiei Pistru cu automobile marca Ford se cam duce pe apa sâmbetei și că aceștia se reorientează către o altă afacere, una care în aceste vremuri „vinde” mai bine. Cică Geani și Eusebiu își trag o pompoasă sală de nunți, dacă tot nu mai merge treaba cu vândutul de mașini. Așa că Eusebiu s-a gândit că dacă tot nu mai vinde prea multe mașini de la Ford, măcar să vândă gogoși cu vorbele lui Henry Ford.

PPS: Între timp, deputatul Pistru și-a corectat parțial postarea, așa cum face cu multe alte postări – probabil după ce i se atrage atenția că are greșeli, dar plagiatul a rămas chiar și după corectură.

postare-pistru-corectata

Aurel Fidisan, 12 octombrie 2016, 12:18 PM