Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă balistică care a traversat nordul Japoniei. „Este o provocare fără precedent”

  de - | 29 august 2017, 10:03 AM | Internaţional

  0

  Coreea de Nord a efectuat un nou test balistic, lansând o rachetă înspre Marea de Est (Marea Japoniei), potrivit informaţiilor convergente ale Coreei de Sud, Pentagonului şi guvernului de la Tokyo. În replică, la scurt timp după, Coreea de Sud a făcut o demonstraţie de forţă, simulând distrugerea conducerii nord-coreene prin lansarea a opt bombe de tip MK 84 de către patru avioane militare de tip F-15K asupra unei poziţii simulate în poligonul de tragere Taeback Pilsung. Purtătorul de cuvânt al Administraţiei de la Seul a declarat că liderul Coreei de Sud, Moon Jae-in, a dorit „să prezinte capabilitatea unor represalii puternice împotriva Coreei de Nord”, scrie gandul.info.

  Seulul a transmis că autorităţile militare sud-coreene şi americane analizează datele privind noul test balistic, neputând indica încă distanţa parcursă de rachetă lansată din zona Phenianului. Racheta ar fi zburat 2.700 de kilometri şi a ajuns la o altitudine de 550 de kilometri.

  Oficialii niponi au declarat că rachetă ar fi zburat peste insula Hokkaido din nordul Japoniei şi s-ar fi prăbuşit în Oceanul Pacific. „Este o provocare fără precedent, serioasă şi foarte gravă faţă de ţara noastră”, a declarat un oficial de la Tokyo.

  Televiziunea publică niponă NHK a relatat că racheta s-a dezmembrat în trei bucăţi înainte de a se prăbuşi la est de insula Hokkaido. Guvernul de la Tokyo a activat sistemul de alarmă, recomandând persoanelor din zonă să-şi ia măsuri de siguranţă.

  Forţele militare nipone nu au încercat să doboare racheta care a zburat deasupra teritoriului japonez în jurul orei locale 06.06 (ora României, 00.06).

  Autorităţile sud-coreene au transmis că racheta a fost lansată din regiunea Sunan, în apropiere de Phenian, în jurul orei locale 06.00 (ora României, 00.00).

  SUA şi Japonia vor o reuniune de urgenţă a Consiliului de securitate al ONU

  Donald Trump, preşedintele SUA, şi Shinzo Abe au promis că vor creşte presiunea asupra Coreei de Nord, după ce regimul a lansat o rachetă deasupra Japoniei, acţiune denunţată de premierul japonez ca fiind „o ameninţare gravă şi fără precedent” la adresa securităţii statului nipon.

  Conform The Guardian, cei doi lideri au căzut de acord în cadrul unei convorbiri telefonice să solicite o întrevedere de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta lansarea ce a avut loc marţi dimineaţa.

  Trump a afirmat că SUA este ”100% alături de Japonia” şi a reiterat angajamentul său faţă de apărarea Japoniei.

  „Fapta cumplită de a lansa o rachetă deasupra ţării noastre este fără precedent, o serioasă şi gravă ameninţare ce afectează pacea regională şi securitatea”, a afirmat premierul nipon, adăugând că Guvernul japonez a protestat la Phenian prin intermediul ambasadei nipone din Beijing.

  Testul  vine la trei zile după ce Phenianul a lansat mai multe proiectile cu rază scurtă de acţiune din provincial Kangwon, ce ar fi căzut în Marea Japoniei. Proiectilele nord-coreene ar fi zburat 250 de kilometri până să ajungă în Marea Japoniei, potrivit Armatei sud-coreene.

  „Armata noastră monitorizează îndeaproape orice provocare suplimentară a Coreei de Nord şi şi-a consolidate poziţiile de supraveghere şi de securitate”, se arată în comunicatul sud-coreenilor. Oficialii Armatei SUA au confirmat aceste teste, spunând că au fost lansate trei rachete. ”Prima rachetă din cele trei a eşuat în zbor. A doua se pare că a explodat imediat după lansare”, a declarat Dave Benham de la comandamentul SUA din Pacific.

  Coreea de Nord a efectuat mai multe serii de teste cu rachete de la începutul acestui an, aspect ce a intensificat tensiunile regionale şi a iritat Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud.

  Regimul de la Phenian a efectuat 12 teste în acest an, lansând nu mai puţin de 18 rachete şi perfecţionându-şi sistemele de lansare. În luna iulie, Coreea de Nord a testat o rachetă balistică intercontinentală, despre care Phenianul a precizat că are capacitatea de a atinge teritoriul Statelor Unite.

  Sursa: Gândul

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.