vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Andreea Turcu, arădeanca ajunsă la ONU New York, ne dezvăluie „cele trei cuvinte magice”: ambiție, perseverență, dedicație

    de Raluca Medeleanu | 13 septembrie 2016, 1:19 PM | Interviuri

    0

    În urma unui proces de selecție, arădeanca Andreea Turcu a fost acceptată ca participantă la vestita conferință MUN4UN de la Sediul Națiunilor Unite din New York, reprezentând România.

    MUN4UN Youth Assembly este un eveniment foarte important la care liderii remarcabili MUN (Model United Nation) de pe glob sunt invitați la sediul Națiunilor Unite din New York pentru a participa la discuții și workshopuri, prin care să afle cum pot realiza schimbări pozitive asupra comunității la nivel mondial. Acest eveniment este primul de acest fel din lume și a avut loc cu două săptămâni înaintea Adunării Generale ONU (care se organizează chiar astăzi, 13 septembrie).

    Andreea Turcu este fostă absolventă a Colegiului Național „Dimitrie Țichindeal”, iar prin ambiție și perseverență a avut marea șansă să ajungă acolo. Noi am contactat-o pentru a afla mai multe despre ea și experiența pe care a avut-o la New York.

    – Care au fost primii pași pe care i-ai făcut înspre diplomație? Ce studii universitare ai?

    – După absolvirea liceului, m-am îndreptat către catedra de Științe Politice, Filosofie și Știinte ale Comunicării ale Universității de Vest din Timișoara, determinată să învăț cât mai multe despre fascinantul și vastul domeniu al relațiilor internaționale, sau despre ceea ce numim astăzi „stat planetar”.  A fost locul unde am cunoscut oameni minunați, de la colegi, profesori și personalități. Totodată, cimentarea dorinței de a urma o carieră în acest domeniu a avut loc pe parcursul celor 3 ani petrecuți aici. Spiritul creativ, energic și activ al Universității, precum și deschiderea profesorilor către noile oportunități și modalități de predare și interacțiune cu studenții au făcut anii facultății frumoși și încrezători în viitor. Motiv pentru care, odată cu obținerea primei medii de admitere în cadrul SNSPA – program masteral Security and Diplomacy – bucuria a fost una atât personală, cât și împărțită cu profesorii UVT.

    – Acum unde locuiești?

    – Dat fiind faptul că momentan sunt masterandă în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, locuiesc în București. Ca orice student însă, de fiecare dată când ocazia se ivește, mă întorc cu drag și nerăbdare acasă, fie că vorbim despre Arad sau Timișoara.

    – Cum ai ajuns la Asociația ONU România? Spune-ne mai mult despre această asociație și despre rolul tău acolo.

    – Intrarea în lumea conferințelor Model United Nations a avut loc, pentru mine, mai întâi la nivel regional. M-am alăturat echipei UN Youth Timișoara în al doilea an de facultate, iar după un an de implicare în proiectele Asociației la nivel regional și național, am fost încurajată să candidez pentru o funcție în board-ul filialei din Timișoara. Am obținut votul de încredere al colegilor și astfel am avut plăcerea și onoarea de a deține funcția de președinte, moment pe care îl consider catalizator pentru experiențele internaționale care au urmat. Totodată, consider că mandatul de președinte al Asociației m-a pregătit pentru conferințe precum Brussels European Forum 2016 și Model European Union Strasbourg 2016.

    andrea-turcu-onu– Povestește-ne despre cum ai fost acceptată la conferința de la New York. A mai participat vreun român?

    – Dată fiind experiența în Model United Nations, am fost încrezătoare în șansa de a fi acceptată la această conferință, lucru care s-a și întâmplat odată cu completarea aplicației online. Despre conferința MUN4UN de la sediul Națiunilor Unite, New York, am aflat prin intermediul președintelui Asociației Tineretul ONU din România, Valentin Florea, alături de care am avut plăcerea și onoarea să particip la acest eveniment deosebit de important pentru noi și viitoarele cariere.

    – Când cineva aude de această conferință, ce anume trebuie să știe despre ea? Care sunt obiectivele cele mai importante care se doresc îndeplinite?

    Scopul conferinței a fost să reunească, pentru prima dată, lideri de tineret din toată lumea pentru a discuta și dezbate Agenda 2030 a Națiunilor Unite. Mai exact, s-a dorit redactarea unei Rezoluții care să conțină idei de promovare și implementare ale celor 17 Obiective Sustenabile (SDGs), precum eradicarea sărăciei, drepturi egale la resursele econimice, securitatea alimentară, agricultura sustenabilă, sistemul educațional inclusiv și echitabil, egalitate de gen prin intermediul activităților academice.

    Acest lucru va fi realizat de către participanții conferinței prin organizarea de workshopuri, traininguri, seminarii etc. care să genereze o cunoaștere mai largă a organismului ONU, a activităților acestuia, a campaniilor marca ONU și, desigur, a Agendei 2030 și a tranziției de la MDGs (Millenium Development Goals) la SDGs (Sustainable Development Goals). Aceste țeluri (Goales) sunt 17 la număr (link aici).

    andreea-turcu-onu-2– Și concluziile conferinței?

    – Conferința s-a dovedit a fi una de succes, deoarece consensul a fost atins odată cu votarea Rezoluției, care poate fi accesată pe site-ul oficial (unitedambassadors.com)

    – Legat de cariera ta, ce planuri ai pe viitor? Vei încerca să pleci din țară sau să rămâi?

    – Cu siguranță deținerea unui post în domeniu, în Statele Unite ale Americii sau în cadrul Uniuni Europene (structuri precum Europol, EEAS-European External Action Service și ONU) este unul dintre scenariile mult dorite. Dat fiind însă caracterul vast al domeniului, am avut ca prioritate, atât pe parcursul facultății, cât și în decursul masterului, absorbirea a cât mai multor informații și implicarea în diverse experiențe internaționale, mai degrabă decât setarea unui singur „dream job” . Participarea la Forumul Economic al Tinerilor Lideri (8th Economic Forum of Young Leaders 2013) din Nowy Sonch – Polonia, Brussels European Forum 2016, Model European Union Strasbourg 2016, finalizarea unui stagiu de practică în cadrul Consiliului NATO al Canadei, organizarea conferinței Bucharest International Student Model United Nations (BISMUN) și, desigur, reprezentarea Asociației Tineretul ONU din România la conferința de la Națiunile Unite, au fost ocaziile în care mi-am descoperit abilitățile și capabilitățile, cât și o sursă de inspirație și motivație. Dorința de reprezentare a țării într-un organism internațional rămâne însă prioritară. Consider că astfel voi putea lua decizia corectă asupra viitoarei cariere, fapt căruia sunt de părere că trebuie să-i acordăm o deosebită importanță.

    – Ce sfaturi ai da unui tânăr care dorește să își orienteze cariera către acest domeniu?

    – Aș puta vorbi despre acest lucru o vesnicie, însă esența ar fi următoarea: pe cei care doresc să reușească în domeniu îi încurajez să se implice cât mai mult în diverse experiențe, pentru că doar astfel poți ajunge să iei parte la evenimente de nivel înalt, precum conferința de la ONU – pe sistemul că o carieră în Relații Internaționale se clădește pas cu pas. Ambiție, perseverență, dedicare. Acestea ar fi trei dintre cuvintele „magice” pe care le consider esențiale în drumul oricărui tânăr spre atingerea obiectivelor profesionale, cu precădere în acest domeniu, dată fiind dificultatea atingerii unui post de top, a cerințelor foarte înalte în acest sens și incertitudinea sferei relațiilor internaționale în momentul de față. Consider că explorarea a cât mai multor oportunități care să permită cunoașterea și perfecționarea propriilor capabilități, cât și crearea unui „network” internațional trebuie să fie pe agenda oricărui student pasionat de acest domeniu. În tot acest proces, dorința de cunoaștere trebuie să rămână la cote maxime.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.