Știri Arad. De dimineață documentăm o „speță” care, din informațiile pe care le deținem, aruncă în aer Direcția Silvică Arad. Această Direcție, într-un fel stat în stat în orice județ, s-a grăbit curvește și a informat o parte a presei  – care s-a și grăbit să o ia de bună și să nu mai caute consecințele – cum că la o vânătoare organizată de Ocolul Silvic Gurahont (cu autorizație eliberată pentru mistreți de Direcția Silvică Arad), Fondul 59 Madrigesti, 60 Dumbrava, s-a împușcat un urs. Și auziți: ursul a fost împușcat din greșeală! Că, cică, un vânător german, din cei opt invitați de DS Arad, a confundat mistrețul cu ursul!

Ei uite, noi nu am crezut bazaconiile inventate de purtătorul de cuvânt al DS Arad (el săracul n-are nicio vină, doar respectă indicațiile șefilor!), și ne-am pus pe căutat și aflat câte ceva, ca să nu se reușească „mazilirea” subiectului.

La vânătoare au participat 8 vânători străini, germani, însoțiți de personal silvic – în total, 45 de persoane.  Responsabil de vânătoare a fost inginerul Măcinic Cătălin, din cadrul DS Arad. La fața locului au mai fost însă șeful Ocolului Silvic Gurahonț, șeful pazei Ocolului Silvic Gurahont, un anumit Precup, întreg efectivul OS Gurahonț, dar și de la alte ocoale silvice – cum spuneam, în total 45 de persoane.

Garda Forestieră și ofițerii de la Serviciul Arme din cadrul IPJ Arad au fost sesizați, anonim, că a fost împușcat un urs și că autorul a fost un cetațean german. Trebuie să spunem că intermediar pentru aducerea la vânătoare, pe bani frumoși, a cetățenilor nemți, a fost un anumit Merle, cetățean român, recunoscut pentru că aduce cetățeni străini la vânătoare.

Ieri, echipele mixte formate din ofițeri de la IPJ și inspectori de la Garda Forestieră s-au deplasat la fața locului. S-a constatat că a fost împușcat un animal din specia urs, ulterior ajungându-se ca la fața locului să fie prezenți ofițeri de la Criminalistică.

23897304_2011152175840682_979638378_o

La locul unde se afla cadavrul, lucrătorii Poliției au fost conduși de către organizatorul de vânătoare, Bugi Teodor, de la OS Gurahonț, acesta și semnând o declarație (scrisă și semnată) în fața polițiștilor.

Ei bine, ca să înțelegeți că în acest caz nu avem parte de o împușcătură mortală din greșeală, așa cum încearcă Direcția Silvică Arad să inducă în eroare întreaga opinie publică, cadavrul ursului  (un exemplar de vreo trei ani) avea picioarele tăiate. Păi dacă e din greșeală, de ce să-i tai picioarele? Nu cumva pentru a mușamaliza totul și pentru a ascunde cadavrul animalului? Și dacă nu ai dorit, tu Direcție Silvică Arad, să mușamalizezi totul, de ce din 19 noiembrie până în 22 când a ajuns Poliția, tu ai tacut mâlc și nu ai raportat deși trebuia sa o faci de urgență?

Poate și pentru că, din informațiile pe care le deținem, cetățeanul german ar fi achitat 20000 de euro pentru urs… Nu știm dacă acesta știa pentru ce achită această sumă, însă e cert că un urs costă în România peste 35.000 de euro. Cumva, această sumă de 20000 de euro nu este pentru mușamalizarea cazului? Am fi tentați să spunem că probabil așa e, dacă avem în vedere că neamțul nu a plecat acasă ci a mai rămas la vânătoare și distracție încă trei zile duăpă, până în 21 noiembrie.

Teodor Țigan, directorul Direcției Silvice Arad, a fost informat în seara zilei de duminică, la încheierea vânătorii, cu privire la cele întâmplate. Nu a luat nicio măsură. Nouă ne-a spus, telefonic, că este plecat de luni în străinătate și că… să vorbim cu purtătorul de cuvânt…

Același lucru ni l-au spus, ca la școală, și inginerul Cătălin Măcinic de la Direcția Silvică și Precup de la Ocolul Silvic Gurahonț: „Vorbiți cu purtătorul de cuvânt!”

Am vorbit… și, tot ca la școală, de parcă n-ar fi vorba de un dosar penal deschis de IPJ Arad pentru braconaj, Gelu Zdrenghia, ne-a spus: „A fost confundat un urs cu un mistreț”… Voi chiar ne credeți pe toți proști, pe bune!

La această oră s-a format o comisie rogatorie și Interpolul îl caută pe vânătorul neamț pentru a-l audia cu privire la ce s-a întâmplat și, eventual, să afle câți bani a „decartat”…

Viorel Agud, directorul DSV Arad, a precizat pentru Special Arad că, într-adevăr, ursul a fost dus la instituție în noaptea de miercuri spre joi, pentru a i se face necropsia și pentru a se stabili ce armă s-a folosit la împuşcarea lui, şi care sunt exact cauzele morţii”.

De reținut, acum la final, ceva ce am omis să spunem cu exactitate: organizatorul de vânătoare, Teodor Bugi, „strâns cu ușa” de polițiști, a declarat ieri în scris ceea ce s-a întâmplat, precizând că nimic nu a fost trecut în autorizație, pentru recoltare.

Revenim.

Foto: Fotografiile sunt chiar de la fața locului…

 

 

Alin Olteanu, 23 noiembrie 2017, 2:39 PM