vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Bilanțul Tribunalului Arad pentru anul 2015: „Eficiență la soluționarea dosarelor”

    de Alin Olteanu | 10 martie 2016, 12:52 PM | Administraţie

    0

    Știri Arad. Spre deosebire de Judecătoria Arad, care, parcă, și-a prezentat bilanțul într-un cadru mai festiv, lângă președintele acestei instituții, Flavius Bradin, luând loc și doi membri ai CSM, conferința de presă, pe aceeași temă, a „dării de seamă” a Tribunalului Arad, a fost una mai… „plastică”. Președintele Tribunalului Arad, judecătorul Silvia Nădăban, a fost singură la întâlnirea cu presa din Arad. Aceasta a prezentat principale date statistice ale Tribunalului și a celor cinci Judecătorii „arondate”, subliniind că: în anul 2015, „complexitatea dosarelor a crescut, chiar s-a dublat”; „secția a II-a Civilă a început să funcționeze la o capacitate mai mare”; „bugetul Tribunalului Arad este tot de austeritate, dar sperăm să înceapă reamenajarea podurilor – pentru care au fost alocați banii necesari”.

    În rest, date, cifre, note, tabele, statistici care, luate împreună, descriu o activitate de un an de zile, anul 2015. Totuși, remarca Silvia Nădăban, „punctul nostru tare a fost durata de soluționare a dosarelor, fiind foarte eficienți”.

    Tot de reținut ar fi: „Tribunalul Arad şi cele 5 judecătorii din raza sa de competenţă au avut pe rol în cursul anului 2015, un număr total de 39.955 dosare, cu   8.470  mai puţin decât în anul 2014, situaţia pe instanţe fiind redată, comparativ cu anul precedent, în tabelul de mai jos.

    Volumul de activitate astfel prezentat cuprinde cauzele nou intrate şi stocul din anii precedenţi. Ultimele două rubrici ale tabelului cuprind situaţia dosarelor rămase în stoc la sfârşitul anului 2015, ceea ce înseamnă:  dosare amânate, dosare care în procedura de regularizare sau scrisă de comunicare a actelor, dosare care au primit primul termen de judecată în anul 2016, dosare soluţionate la sfârşitul anului 2015 nefinalizate în sistemul Ecris prin documentul Hotărâre, precum şi dosarele în care judecata este suspendată.

    Din analiza cifrelor se reţine o reducere a numărului de dosare faţă de anul  2014 la nivelul tribunalului în întregul său, la nivelul fiecărei instanţe fiind înregistrate fluctuaţii de creştere/reducere în limite care nu impun identificarea de motive şi implicit adoptarea de măsuri, în condiţiile în care după cum se va vedea mai jos, numărul cauzelor cu vechime pe rol nu este unul care să alarmeze.

    La Tribunal, în anul 2015 au fost pe rol 11.313 dosare din care 2.234 dosare preluate din anul 2014 ca stoc şi 9.079 dosare nou intrate. Comparativ cu anul 2014 se constată scăderea volumului de activitate cu 2.535 dosare”.

    În ceea ce privește aplicația INFO DOSAR, președintele Tribunalului Arad a spus că se bucură de succesul așteptat: „De la implementarea acesteia prezenţa la compartimentul arhivă în cursul anului 2015 este mai redusă comparativ cu anul 2014, înregistrându-se în schimb un număr mai mare de vizitatori online faţă de anul 2014, de la 800.000 de vizitatori la aproximativ 1.300.000 de vizitatori”.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.