luni, 29 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    VIP-urile Aradului cu gulerele albe cam pătate, la audieri în cazul Vișinel

    de Valer Mărginean | 22 octombrie 2023, 5:11 PM | Dezvăluiri | Topic special

    17

    Două dintre gulerele albe cu pete ce vor fi audiate: Lazăr Faur și Adrian Toma

    Cazul Vișinel este încă departe de finalizare, chiar dacă în câteva zile procurorul de caz va finaliza rechizitoriul de trimitere în judecată. Urmează să fie aduse pentru audieri, „gulerele albe” ale Aradului, adică acele VIP-uri de care depind multe în municipiu. Poate chiar și viața multora dintre noi. Gulerele albe care, prin tăcere, s-au pătat în culori sângerii și au semănat sămânța suspiciunii că au încercat să mușamalizeze cazul pentru a-și ascunde vinovățiile.

    În același timp însă, pentru a evita orice surpriză dinspre judecător, se dorește stabilirea cu certitudine dacă inculpatul Florin Liber este „întreg la cap”, după cum îi place procurorului de caz, Pavel Palcu, să spună.

    „Nu se pune problema lipsei discernământului, pentru că este clar, a comis faptele cu discernământ. Mai departe însă… Am mai avut un caz, cu un profesor care și-a omorât câinele cu o cruzime de neimaginat – i-a băgat un par pe gât pentru că i-a stricat straturile din grădină. Și acum este internat într-un spital de psihiatrie”, ne-a spus procurorul Palcu.

    Mai departe, pentru finalizarea rechizitoriului trebuie clarificate câteva chestiuni ce țin de organizarea, coordonarea și verificarea activității DGPL care ar fi putut favoriza comiterea faptelor ce au avut ca urmare moartea lui Vișinel. Între acestea, bunăoară, legalitatea achiziționării și folosirii tonfelor de către polțiștii locali.

    Gulerele albe și despăgubirile

    Așadar, trei dintre „gulerele albe” ce încearcă de mai bine de trei luni să se delimiteze de caz, vor fi audiați de procuror: directorul general al Poliției locale Arad (DGPLA), Adrian Toma, viceprimarul Lazăr Faur, cel căruia i-au fost delegate atributele de coordonare a activității DGPLA și, în final, însuși primarul Călin Bibarț.

    Primii doi vor fi audiați la începutul săptămânii viitoare, după ce audierea programată vineri, 20 octombrie, a fost amânată. Este însă greu de crezut că există vreo suspiciune de vinovăție, în sens penal, în sarcina vreunuia dintre ei. Și cu atât mai puțin în sarcina primarului Bibarț, cel mai mare dintre gulerele albe. Cel mult, credem noi, în urma acestor audieri va fi conturată o imagine mai clară asupra acelor aspecte ce vor ajuta la stabilirea întinderii despăgubirilor.

    Despre despăgubiri a început să se vorbească în spațiul public oarecum neașteptat, după ce a fost lansată ideea, preluată de presă, că s-ar fi solicitat un milion de euro. Ce se poate afirma, acum, cu precizie este faptul că reprezentantul părții vătămate a comunicat procurorului că urmează să facă solicitarea în cursul judecății. Altceva nu s-a discutat pe această temă în timpul anchetei.

    Până la despăgubiri, însă, va trebui făcută lumină în alte unghere întunecate ale acestui caz care, dincolo de problemele lui Liber, reale sau nu, „cu capul”. Unele vor putea fi lămurite în etapa „gulerele albe, la audieri”, altele în cursul judecării cazului. Restul, la judecata de apoi în fața Domnului.

    Audieri și întrebări fără răspuns

    De ce au durat aproape trei luni cercetările privind moartea lui Vișinel, în perioada cât dosarul a fost la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad? Probabil niciodată nu vom afla, oficial, adevărul. Oricum, cine cunoaște adevărul, înțelege și alte curiozități cum ar fi diferitele încadrări juridice ale faptei, lentoarea cu care a fost întocmit raportul final de necropsie sau suspecta tăcere a autorităților locale privitor la acest caz. Inclusiv nedenunțarea evenimentului, comisă de conducerea DGPLA și/sau a Primăriei Arad care nu au sesizat organele de cercetare, nici în zi de azi.

    Faptul că moartea lui Vișinel a fost sesizată Poliției, de cadrele medicale de la UPU nu acoperă încălcarea obligației de a sesiza organele de cercetare pe care o aveau cei menționați mai sus.

    În plină ședință a Consiliului local municipal (CLM), viceprimarul Cheșa a fost pus la punct de primar în momentul în care l-a întrebat pe directorul general Toma despre acest caz. Oare de ce? E drept, pe-atunci dosarul încă nu fusese transmis procurorului Palcu și, cine poate ști?, existau speranțe că totul poate fi mușamalizat.

    Desigur, toți cei în cauză vor spune că nu au avut nicio intenție de a mușamaliza cazul. Totuși, cum va putea justifica viceprimarul Lazăr Faur faptul că abia după trei luni de la eveniment a solicitat un raport din partea lui Adrian Toma? Din două, una: ori a coordonat bine activitatea DGPLA, ceea ce înseamnă că a cunoscut evenimentul, dar nu a luat nicio măsură și nici nu l-a denunțat, ori nu și-a îndeplinit bine această atribuție delegată de primar, caz în care ar fi trebuit să ceară să-i fie retrasă delegarea (să demisioneze, cum s-ar spune).

    Minciunile care pătează gulerele albe

    Recent, directorul DGPLA a susținut că instituția pe care o conduce nu a avut nicio vină în cazul „regretabilului eveniment”. Sigur, structura funcțională denumită „Poliția locală” nu a avut nicio vină. Dar cel care o conduce?

    Citiți amănunte aici: Adrian Toma, directorul Poliției Locale Arad: „Întâmplarea din 14 iulie nu caracterizează prestația polițiștilor locali”

    Să vedem dacă este chiar așa de imaculată Poliția locală și, mai ales, conducerea ei. Printre altele, șeful DGPLA trebuia să asigure cunoașterea și respectarea procedurilor operaționale (PO), între care și cea denumită „de prevenire și contracarare a cerșetoriei, precum și a contravențiilor prevăzute în Legea 61/1991 generate de aceste activități”.

    Precizăm că aceaste PO sunt documente elaborate în baza Ordinului Secretariatului General al Guvernului, nr. 600/2018 și descriu în amănunt cum trebuie executată fiecare activitate (operațiune) ce intră în atribuțiile polițiștilor locali, de la înregistrarea documentelor în programul de registratură, la interceptarea persoanelor, încătușarea sau imobilizarea lor.

    Ei bine, documentul menționat, aprobat de primarul Călin Bibarț și semnat de aproape toți polițiștii locali din Arad prevede, printre altele că: „înainte de a iniția dialogul cu persoanele ce apelează la mila publicului/se află sub influența substanțelor achiziționabile legal, care produc efecte psihotrope ori săvârșesc alte contravenții prevăzute în Legea 61/1991, (…) polițiștii locali vor porni echipamentele body cam pentru a înregistra intervenția efectuată. (…) Înainte de conducerea la sediu a persoanelor mai sus amintite, polițiștii locali vor anunța Dispeceratul DGPL în vederea contactării D.A.S. (Direcția de Asistență Socială – n.n.) pentru trimiterea la sediu a unui mediator social”.

    Apoi, se precizează următoarele: „Întreg procesul de intervievare a contravenienților va fi înregistrat audio-video și va fi însoțit de un raport scris întocmit de către polițiștii locali care se ocupă de intervievarea acestora”.

    Cu toate astea, rapoartele legate de eveniment s-au făcut abia după ce cazul a luat amploare și s-a cam îngroșat gluma. Mai gravă este inexplicabila amnezie ce l-a cuprins pe șeful DGPLA care, în raportul prezentat CLM nu a spus absolut nimic despre încălcarea procedurilor operaționale aprobate de primar. Putem înțelege că în anumite domenii minciuna prin omisiune poate fi „activitate operativă”, dar în „civilie” un raport mincinos înaintat unui CLM constituie o faptă gravă.

    Mai mult, aceeași amnezie l-a cuprins și în ce privește body cam-urile pe care dumnealui zicea că urmează să le achiziționeze. Cum adică? În 2020 elaborează un document în care se arată când se pornesc aceste camere de filmat individuale, iar în 2023, după moartea lui Vișinel, transmite CLM că urmează să achiziționeze astfel de camere? Când a mințit?

    Citiți amănunte aici: Apoi, în viața de după tortură, Toma-și face televiziune la Poliția Locală. Falcă-i de acord

    Cum și-a îndeplinit dumnealui atribuțiile de organizare și conducere a întregii activități a DGPLA, precum și cea de pregătire profesională continuă a personaliului din subordine?

    Cum și-a îndeplinit atribuția de control a activității personalului din subordine? Dar domnul viceprimar Lazăr Faur cum și-a exercitat atributul de coordonator al activității DGPL?

    Desigur, toate aceste ciudățenii nu reprezintă încălcări ale legislației penale. Poate, totuși, nedenunțarea despre care am mai scris. Și, de ce nu?, poate vreo instanță va fi, totuși, interesată și de această față a problemei care a stat ascunsă timp de aproape trei luni până a ajuns pe mâna procurorului Palcu.

    Până atunci însă, rămânem cu viitoarele audieri ale V.I.P.-urilor implicați în ceea ce ar putea fi o tentativă eșuată de mușamalizare comisă de „gulerele albe” al Aradului.

    Suspendarea sau demiterea lui Adrian Toma, apoi scuzele publice, sau invers – singurele reacții demne pentru primarul unui oraș în care Poliția aflată în subordinea lui a omorât un om

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Un OM am fost torturat și omorât cu cruzime care bineînţeles implică şi consecințe pentru care cei implicați trebuie să-și asume răspunderea.
      Vina e foarte greu de cuantificat. Dacă toți cei implicați la momentul potrivit nu au avut curaj să facă primul pas,
      să-și dea demisia, să suporte consecințele.
      Când ești politician, menirea singur ți-ai ales-o, tu nu mă îngrijorezi, nu meriți! … din păcate.

      +8 voturi
      +1
      -1
    2. Daca nu ajungea czul pe masa procurorului Palcu,musamalizarea era certa. Asa insa,unii din procuratura ar trebui sa dea si ei explicatii in legatura cu timpul scurs pina la inceperea anchetei,caci e limpede ca aveam de-a face cu un profesionist,iar pe de alta parte,cu niste cozi de topor,care desigur nu fac politica,insa sunt aserviti politicienilor. Desigur,niste demisii ar insemna o usoara urma de onoare,chiar de bun simt,insa nu trebuie uitat ca Aradul e condus din exterior.

      +6 voturi
      +1
      -1
    3. Alta e problema când se va pensiona domnul Palcu va mai exista vreunul cu cojonesul lui?
      Am impresia ca e o picătură într-un ocean și din urmă nu vine nimic…
      Vezi cazul Meszar despre care de un an abundă dovezile în spațiul public și nu a fost chemat nici măcar la o declarație deși sunt plângeri de la Ana la Caiafa pe numele lui.
      Câți sunt ca domnul Palcu care la pensionare vor ieși cu onoarea nestirbita cred ca foarte puțini pt majoritatea e o profesie de care s-au apucat pt beneficiile materiale și statut social nu pt simțul dreptății.

      +16 voturi
      +1
      -1
      • @ DOMNU VISINEL – nu a fost nicio comparație privind fapta ci cu o eventuală stare a făptașilor. Este, totuși o mare diferență pe care chiar mă mir că n-ați sesizat-o.
        Mai alrs că din acea comparație puteați înțelege și ce s-ar putea întâmpla cu făptașul dacă s-ar dovedi că „are ceva la cap”.

        +4 voturi
        +1
        -1
    4. Oare o sa considerati ca fiind o ideie fixa sa am dubii ca o sa scrieti un articol referitor la cat la suta din despagubirea obtinuta in acest caz o sa ajunga la familia DOMNULUI VISINEL si cat o sa ramana la avocat & Co ? Sau sa investigati cum o sa fie folositi acei bani pentru ca din familia respectiva sa nu mai ajunga cineva in situatia DOMNULUI VISINEL? (ma refer desigur sa nu se cheltuie toti pe alcool & droguri si sa ajunga boschetar) Sau sa fie o impertinenta din partea mea sa intreb daca mai stiti ceva de femeia batuta de la podgoria ? Sau doamna nu e de interes ? Faptul ca ea nici acuma nu poate sa umble fara baston e mai putin relevant ?

      +3 voturi
      +1
      -1
      • @ DOMNUL VISINEL – nu. Oarecum este normal să ne gindim la destinația sumelor acordate ca despăgubiri. Le acoedă societatea, care le va recupera (eventual, dar asta este o alra discuție) de la vinovații direct responsabili.
        Problema, legală, este că nu există (nicăieri în lumea civilozată) o regkementare privitoare la modul de cheltuire a acestor sume. În acest sens există și preveferi legale asupta cărora nu vreau să insist.
        Moral însă, sigur ar fi de intetes ce se va întâmpla cu banii ce vor fi acordați, ca despăgubiri, famiei.
        Promit că ne vom intetesa.

        +4 voturi
        +1
        -1
    5. Sper sa își dea Toma demisia pentru ca pana acum am fost mai multe cazuri de bătăi in sediul lor și a mușamalizat totul acest tomato de Arad .dar când ești neam cu smecherii din conducere faci ce vrei .a încercat el dar speram sa nu îl mai vedem nici pe el nici pe cei cu gulere albe “plecați toți de unde ați venit in frunte cu primarul !ma bucur totuși ca de aceasta data nu a mai fost el ăla șmecher sa șteargă filmările ! Și se mai știe ca Tomita a încercat mușamalizarea acestui caz prin scoaterea cu probleme mintale a acestui așa zis polițist local !Tomita du-te la coada vacii de unde ai venit !daca va uitați la fata lui pare un alcoolist notoriu acest Toma de Arad 👎🏻👎🏻👎🏻
      Și legat de aceasta suma fabuloasa care o cere familia lui Visinel ;de ce nu s-au interesat de el sa îl tina acasă,acum familia îl plânge si cer banii o grămada ;eu ma gândesc ca dacă ar primii aceasta suma de un milion de euro mai mult de 85-90%ajunge la avocat si foarte puțin la familie 👎🏻👎🏻

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    0 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.