sâmbãtã, 9 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Apoi, în viața de după tortură, Toma-și face televiziune la Poliția Locală. Falcă-i de acord

  de Valer Mărginean | 17 octombrie 2023, 9:35 AM | Culise | Topic special

  13

  O frumoasă și profesionistă acțiune de spălare a avut loc în Consiliul Local Municipal, în prima zi a acestei săptămâni, șmecherește mascată în spatele unui „raport” legat de omorul produs, în urmă cu trei luni, în sediul Poliției locale (DGPL) Arad. Acțiunea ar putea fi însă mai degrabă un scenariu de film documentar cu titlul provizoriu „Apoi, Toma. Viața de șef după tortură”. Sau, „Lazăr, viața d-apoi supt Falcă”, dacă Lazăr Faur tot este coordonatorul DGPL – Bibarț i-a delegat această atribuție, dar asta nu înseamnă că primarul nu mai are nicio responsabilitate pentru ce se întâmplă în DGPL.

  Nu s-a spus nimic în CLM despre faptul că numitului Toma i s-a cerut, în urmă cu câteva zile, să-și „depună mandatul”, dar a refuzat. După cum nu s-a spus nici despre intervenția în forță a lui Falcă, europarlamentarul care a decretat: nu mai cere nimeni demisia lui Toma! Iar când „regele” vorbește, supușii tac și fac scenarii.

  Să vedem dacă numitul „rege” va îndrăzni să se stropșească și la procurori sau judecători. Nu m-ar surprinde.

  Revenim la scenariu și observăm că spălarea viza, pe de o parte, imaginea lui Toma și-apoi, în plan secund, a lui Lazăr, viceprimarul. Sigur, câteva picături de Dero au ajuns și pe imaginea pătată a lui Bibi, apăi, da, cel care este pe cale să piardă tot ce-a câștigat prin ronduri și „marț cu Bibarț” din cauza moliciunii cu care a tratat deficiențele manageriale ale lui Toma și, mai ales, cazul omorului săvârșit în sediul DGPL.

  Viza, apoi, și continuarea spălării pe creiere a consilierilor locali, niște organisme ce uneori par vii, dar la fel de inutile ca sânii la bărbați. Greu de spus a câta oară lansează acest Toma vorbe goale de conținut și lipsite de acoperire legală. Cu siguranță asta place, până la extaz în unele birouri din Primărie, că altfel nu ar fi așa de apreciat și susținut.

  Întrebările vin ca o tortură

  Zicem că-i susținut, întrucât, nu i-a fot atrasă atenția și nici n-a fost corectat atunci când, de exemplu, a declarat unei televiziuni că nu a putut lua nicio măsură împotriva subalternului aflat acum în arest preventiv, întrucât acesta a fost în concediu medical, fiind mușcat în timpul intervenției împotriva lui Vișinel, cel omorât în bătaie în sediul Poliției locale Arad (DGPL).

  (De la minutul 2:18)

  Ei bine, mușcătura asta, atât de gravă încât a necesitat îngrijire medicală și concediu medical, s-a produs în timpul serviciului și în legătură cu serviciul. Deci, a fost un accident de muncă, iar directorul Toma era obligat să sesizeze Inspectoratul Teritorial de Muncă? De ce n-a făcut-o? De ce nu a fost obligat s-o facă, fie de coordonatorul Lazăr Faur, fie de specialiștii din Primărie? De ce nu l-au întrebat despre asta consilierii locali?

  Ce mai conține scenariul, prezentat verbal de directorul DGPL în CLM? Că de acum înainte, toate intervențiile vor fi filmate. Ei, asta, da decizie de mare specialist în Ordine publică (OP). Deci, la orice intervenție a polițiștilor locali, numărul acestora va crește cu 2. Patru intervenții concomitente (oricând posibile într-un oraș ca Aradul) ar însemna opt „cameramani”, adică, jumătate din efectivul unui Serviciu de OP la DGPL Arad.

  Apoi, da, asta-i Ordine publică, nu glumă

  Cum de nu s-a gândit nimeni la măsura asta până acum? Mai ales că ar putea fi implementată și în MAI – și tocmai acum când a prezentat-o Toma, dr. Bode nu mai este în fruntea MAI. Curat ghinion.

  Este nesemnificativ că același director pregătește o modificare a structurii organizatorice DGPL, în sensul înființării unui nou Serviciu pentru favoritul lui și al conducerii primăriei (Motrea, cel băgat în proiecte europene împreună cu șeful Toma – citiți amănunte aici), urmând ca majoritatea polițiștilor locali să lucreze noaptea (din lipsă de personal, turele de zi vor fi la nivel minimal).

  Și-atunci, de unde „cameramani”? Și ce se va întâmpla dacă nu va fi echipă de „cameramani”? Probabil se va renunța la intervenție.

  Oricum, istorică decizie! DGPL Arad va fi prima și singura instituție de ordine publică din Univers care își va trimite echipaje la intervenții doar pentru a filma. Desigur, rigorile GDPR vor fi respectate (cum?), precum și cele procedural juridice, menite să facă din filmări mijloace de probă…

  Și uite-așa, DGPL va deveni un post tv, inițial local. Apoi, Toma îl va face județean și chiar național. După Falcă tv și Bibi tv, era nevoie în Arad și de Toma tv. Entuziasm de consilieri. Că doar nu din banii lor se va face achiziția noii jucării pentru Toma. Se subînțelege că imaginile filmate cu drona vor fi difuzate pe Toma tv, eventual cu bulină roșie dacă va fi surprinsă vreo „contravenientă” în costum de baie sumar.

  Chiar așa, dă-l încolo de GDPR, dă-o-ncolo de legislație privind dotarea și competențele poliției locale, dă-le-ncolo de controale financiare și inventare. Curtea de Conturi. Apăi, cât e peneleu-n floare, nici de Curte nu ne doare.

  Precizare importantă: cei aleși să ne reprezinte în CLM (consilierii locali) nici nu au tresărit la auzul acestei tâmpenii. Apăi, Toma are dreptate să facă ce vrea cu ei. Nu văd de ce nu le-ar impune o taxă pentru a vedea Toma tv.

  Pentru confirmarea ideii că ar fi doar o prelungire inutilă a mâinii ridicate la vot, consilierii municipali vor aproba și achiziționarea camerelor individuale de filmat (body cam) pentru subalternii lui Toma. Normal să aprobe, că nu se poate televiziune fără așa ceva. Sigur, este ilegală dotarea polițiștilor locali cu astfel de camere, dar ce contează? Arădenii au bani și au și ales oameni potriviți să-i cheltuie (apropo: chiar niciun consilier municipal nu a fost curios să afle unde sunt trotinetele cumpărate pentru DGPL? Dar scuterele? Nu de alta, dar am înțeles că unele ar fi fost luate acasă de polițiștii locali.

  Recunoașterea, omor al carierei

  Despre camerele de supraveghere nefuncționale, pentru care se plătește și mentenanță nu vor să știe nimic? Sigur, dacă ar fi puși la plată – așa s-ar întâmpla într-o țară serioasă – precis ar deveni foarte interesați. Așa însă, oamenii au alte preocupări, cum ar fi să lupte pentru încă un mandat.

  Pentru final, am lăsat o declarație epică a directorului Toma, ce singură valorează cât o demisie de care nu vrea să audă arhanghelul dreptății și al luptei pentru competența în administrație, Gheorghe Falcă.

  „O lecție pe care trebuie să o învățăm din această tragedie este că Poliția Locală nu trebuie să soluționeze situații ce depășesc competența și pregătirea angajaților săi”. În traducere, directorul Toma, cel care a impus depășirea competențelor polițiștilor locali (între care și fluidizarea traficului rutier), spune, după omorârea lui Vișinel, că poliția locală nu mai trebuie să se bage unde nu-i fierbe oala. După care, anunță că vrea să înființeze echipe de „cameramani”, să cumpere drone și body cam-uri.

  Gata, e clar: Aradul nu va scăpa de Toma până nu scapă de toți cei ce-l susțin. Începând cu Falcă.

   

  Raportul citit de Adrian Toma în cadrul ședinței de Consiliu Local de luni, 16 octombrie:

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Ca și o întrebare retorică de ce nu este dorit și făcut o propunere pt această funcție de director DGPL fostului procuror Dan Ilarie? acum în pensie cel care a obținut condamnări pt tot clanul Rohozneanu.
   Un om competent care cunoște legea de la firul ierbii, fiind retorică întrebarea răspunsul se știe pt ca nu ar asculta ordine de la oamenii politici.
   Ce voiam sa subliniez e ca sunt oameni competenți capabili sa ducă o asemenea funcție și ca nu a început lumea cu Toma deși e nume biblic dar se pare ca pt unii chiar a început lumea cu Toma rămâne de văzut cum se va sfârși politic.
   Cine știe pana unde duc firele protecției lui Toma poate chiar pana la finul lui Bibart generalul de informații de la Tarnova.

   +10 voturi
   +1
   -1
   • @ Aradeanu’ – nu știu dacă domnul Ilarie și-ar fi dorit să preia Poliția locală.
    Pe de altă parte, deși se vehiculează ideea că lumea s-ar opri din loc fără Toma la conducerea Poliției locale, sunt decaceeași părere cu dvs. Nu este de neînlocuit. Mai mult, cred că PL fără Toma ar avea șansa de a deveni ceea ce trebuie: o instituție partener al cetățeanului, nu una de represiune, abuzuri și sifonat bani.
    Firele duc departe, în timp… Poate vom scrie și despre asta după ce vom mai „săpa” un pic

    +7 voturi
    +1
    -1
  2. == PAI ORASUL CENUSIU ARAD ESTE ADMINISTRAT SI ACAPARAT DE EPOLETZI . – NEPOTZII GEN DE SECURITATE DAN GHEORGHE. NUME CU ORIGINI SANATOASE CUM ZICEAU COMUNISTII – ARADUL A AJUNS TELEORMANUL ARDEALULUI SUB ADMINISTRAREA SECURISTILOR SI FANARIHOTZILOR . == SECURISTII AU DOAR UN SINGUR SCOP – BURTA LOR SI PRAFUL SA SE ALEAGA DE ORAS SI JUDETZ . == VEDETZI CUM ARATA SPITALUL JUDETZEAN SI SCOLILE .

   +13 voturi
   +1
   -1
   • @ Liliana Mariș – mă feresc de astfel de răspunsuri. Fiecare este liber să aleagă pe cine vrea.
    Ideea este că ar fi bine să fie găsit acel candidat sau partid care va ști și dori să respecte cetățenii și legislația, să respecte competența și să promoveze bunul simț…
    Și încă ceva: absența de la vot nu este o soluție.

    +4 voturi
    +1
    -1
  3. Doamnă Mariș dacă era să găsim, găseam și în 2020, și sigur era mai bine, i-am găsi și în 2024 în afară de psd, pnl. haur!
   Dacă în 2020 erau două tururi de scrutin, sigur astăzi nu vorbeam de bibi la prezent! De aceea s-au ferit să aprobe alegerea în două tururi a primarilor! Asa bibi s-a ales cu nici 15k de voturi din câteva zeci de mii cu drept de vot!.
   Dar arădeanul votează micul, berea, paranghelia și rahatul de la Voinicilor când se înfundă canalizarea!

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.