sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Suspendarea sau demiterea lui Adrian Toma, apoi scuzele publice, sau invers – singurele reacții demne pentru primarul unui oraș în care Poliția aflată în subordinea lui a omorât un om

    de Valer Mărginean | 8 octombrie 2023, 6:34 PM | Administraţie | Știri Arad | Topic special

    18

    (foto: newsar.ro)

    Ne-au surprins organele arădene de cercetare și urmărire penală, adică Poliția și Parchetul. N-au avut reacții după articolele din presa locală care dezvăluiau că polițiștii locali, conform tuturor informațiilor, au omorât în bătaie un bărbat de 32 de ani. Probabil au așteptat demiterea ori demisia cuiva dintre cei implicați. Nu ne-a surprins nici că nu a venit nicio reacție din partea primarului – în subordinea căruia se află Poliția locală (PLA). Ca de obicei, fiindcă nu i-a convenit subiectul, primarul a tăcut mâlc.

    Citiți aici: Polițist local din Arad reținut pentru tortură în cazul decesului tânărului de 32 de ani

    Apoi, ne-au surprins când, la două zile de la apariția acestui caz în presa centrală, totul s-a mișcat cu viteza unui bolid de Formula 1. Desigur, ar putea fi o simplă coincidență, echivalentă cu o minune pe care numai Alexandru Solomon ar putea-o explica într-un viitor film documentar. Vișinel. Viața de două ore la PLA…

    Ar putea, dar nu e nicio coincidență. Este pur și simplu o realitate pe care o putem accepta sau nu.

    Tăcerea lupilor…

    Așa cum politicienii (arădeni, cel puțin) au învățat să ignore orice semnal din presa locală, organele în cauză (dar și alte instituții ale statului) au învățat să procedeze la fel. Nici unii, nici alții nu înțeleg că în realitate îi ignoră pe cetățenii care le plătesc și salariile, și investițiile din care se plătesc șpăgi, și confortul unor sporuri sau pensii speciale.

    Că nouă nu ne răspund, asta e. Suntem obișnuiți cu „tăcerea lupilor”. Ne-am obișnuit să nu fim băgați în seamă, să fim criticați, ironizați sau chiar înjurați de aleși/numiți în funcții publice. Noi îi mai criticăm și asta nu le place, mai ales politicienilor, care se cred vaccinați cu serul perfecțiunii. Dar cu cetățenii ce au? De ce nu le spun lor ce părere au despre anumite evenimente care bulversează orașul? Măcar pe paginile de socializare, așa cum „vorbește singur” Fifor, comunicatorul guvernului pe linia Craiova – Arad.

    Sigur, despre cele petrecute în sediul PLA, Fifor n-a avut nicio reacție, dar el este de înțeles, are câine, pisică, Lipova, Moneasa, deci griji serioase. Plus că pare a mai avea și discuțiile telefonice zilnice cu primarul… Dar nici măcar un ales local din PSD? Așteptăm cu mare interes campania electorală în care fiforenii să ne povestească despre cum se usucă ei în picioare de grija pentru cetățean.

    Bine, nici coaliații liberali nu s-au grăbit să transmită ceva arădenilor. Dar de la ăștia măcar nu aveam așteptări. După aproape 20 de ani în care doar Falcă a gândit și promis în locul lor, ce așteptări să mai avem de la ei?, că au ajuns doar niște mâini ridicate. Atât.

    Ei, cu presa centrală nu-i chiar așa ușor. Fiind aproape și în contract…, pardon, în contact permanent cu șefii partidelor, cu miniștri, cu șefi de Servicii și așa mai departe, presa centrală nu poate fi ignorată. Și cu atât mai puțin supărată. Prin urmare, nu-i de mirare că n-au apucat cocoșii să cânte decât de două ori până a și fost arestat unul dintre cei trei polițiști locali implicați în moartea tânărului.

    Alte secvențe din același film cu Poliția Locală

    Încă nu se știe dacă vor urma și alte arestări, cercetarea fiind în desfășurare. Și, am spune că încă nu s-au pus pe masă toate cărțile. Bunăoară, despre faptul că bătaia administrată tânărului a început în Gară, presa centrală încă nu a spus nimic. Dar asta nu înseamnă că nu s-a întâmplat. S-a întâmplat exact așa. Doar că, aici se pare că nu doar Liber, „localul” arestat, a lovit.

    Apoi, nici despre aportul directorului general Adrian Toma nu a spus nimic presa centrală. Asta nu înseamnă că nu a avut un aport. Desigur, el nu a participat la bătaie, nici în Gară, nici în sediul instituției pe care încă o conduce. În schimb, credem că s-a implicat activ în încercarea de mușamalizare a cazului.

    Am aflat că imediat ce a aflat că tânărul bătut a murit, Liber a vrut să demisioneze, o inițiativă despre care se știe cel puțin la Serviciul Resurse umane din Primărie. Sigur că știe foarte bine și Toma, și cu siguranță deja știe și procurorul de caz, deci nu ne rămâne decât să așteptăm.

    De exemplu, explicații privind data la care conducerea PLA și/sau a Primăriei au anunțat organele de cercetare penală despre faptele comise în sediul PLA.

    Nu de alta, dar nedenunțarea este o infracțiune prevăzută de Codul penal, care constă în „Fapta persoanei care, luând cunoştinţă de comiterea unei fapte prevăzute de legea penală contra vieţii sau care a avut ca urmare moartea unei persoane, nu înştiinţează de îndată autorităţile”.

    Chiar suntem curioși cum va încadra procurorul de caz, unul dintre cei mai experimentați și profesioniști procurori din Arad, activitatea directorului general Toma legată de faptele petrecute în PLA, dar și ale primarului Călin Bibarț. Pentru că, din câte cunoaștem, nici Toma, nici Bibarț nu au anunțat autoritățile, așa cum prevede Codul penal. Sau, dacă au făcut-o, de ce nu s-a comunicat public acest fapt?

    De altfel, mai sunt multe alte nelămuriri legate de acest caz. Bunăoară, de ce nu s-a făcut nicio cercetare disciplinară în acest caz? Povestea concediului medical al lui Liber, invocată de Toma, este o glumă proastă. În primul rând, pentu că Liber a vrut să demisioneze, dar a fost sfătuit să intre în concediu medical.

    Apoi, din informațiile noastre, cel mușcat nu a fost Liber, ci tocmai ruda directorului Toma (nimeni altul decât acel Rambo care a dispus ridicarea unei mașini cu o fetiță de 6 ani în interior – amănunte aici), participant și el la acțiune.

    Dar împotriva celorlalți doi polițiști locali, colegi de „haiducie” cu Liber, de ce nu a fost luată nicio măsură administrativă?

    Demiterea sau demisia

    Adus la PLA cu pile mari din zona politico-administrativă a Aradului (Falcă, Bibarț, Stoian), Adrian Toma nu a avut încredere în colectivul pe care l-a găsit, și-a adus oamenii lui cu care (ajutați și de câțiva dintre cei mai vechi), au instaurat un regim de teamă, delațiune și neîncredere, total contraindicat într-o instituție de ordine publică.

    Această ruptură a colectivului este doar una dintre cauzele apariției, acum, în spațiul public a unor informații potrivită cărora Toma le-ar fi cerut subalternilor „sânge pe pereți” în acțiunile lor. O fi așa sau nu, nici nu mai contează acum.

    Din motive greu de înțeles, a refuzat să urmeze cursul de inițiere, obligatoriu conform Legii poliției locale – deși, dat fiind că nu se pricepe deloc la ordine publică, i-ar fi fost de mare folos. Curios este că primarul Bibarț a acceptat această situație ilegală pentru care ar merita să i se impute salariul și celelalte drepturi bănești de care a beneficiat Toma de când a fost angajat.

    Ar fi învățat, bunăoară, că polițiștii locali nu au dreptul să fluidizeze traficul rutier, decât sub coordonarea Poliției rutiere din cadrul IPJ. În plus, ar fi aflat că polițiștii locali au atribuții strict limitate de prevederile Legii 155/2010, limite ce nu pot fi depășite cum, poate, făcea dumnealui în SRI. Nici măcar dacă se bucură de susținerea primarului.

    De altfel, primarul Bibarț este vinovat, cel puțin în egală măsură cu Toma, pentru felul dezastruos în care se desfășoară activitatea în PLA. Și, desigur, pentru evenimentul care a dus la moartea acelui tânăr.

    În primul rând, pentru că nu l-a suspendat pe directorul Toma până acum. Apoi, pentru că a acceptat toate modificările fanteziste, dar total neproductive în organigrama PLA și în modul de lucru al polițiștilor locali, impus de Toma.

    Tot dumnealui a acceptat ca acțiunile polițiștilor locali să se desfășoare în afara procedurilor operative aprobate, acolo unde acestea există. Mai mult, a tolerat să se doarmă în timpul serviciului, fără să dispună măsuri de sancționare a vinovaților.

    Primarul Bibarț este printre primii vinovați pentru nesiguranța în care trăiesc cetățenii Aradului. O nesiguranță cultivată și de brambureala operativă și organizatorică a PLA, tolerată de primar – un dispecerat nefuncțional, deși scump plătit de arădeni, patrulări fără sens și scop, intervenții neprofesioniste, acțiuni orientate cu obstinență spre sancționarea parcărilor etc.

    Da, primarul Aradului, Călin Bibarț este și el vinovat de moartea tănărului bătut de polițiștii locali. Nu penal, dar moral cu siguranță și ar fi important ca, măcar, să își depună mandatul, simbolic. Cum? Cel puțin cu „scuze” publice prezentate arădenilor, cei cărora le-a jurat că le va asigura liniștea și siguranța. Și cu măsuri drastice.

    Cum ar fi dacă „turnurile” lui Bibarț s-ar prăbuși într-un „11 septembrie” zgomotos peste mandatul lui din mucava?

    Arădeni, fiți liniștiți, Poliția locală Arad doarme pentru voi, pe bani de la voi!

    Când un șef de poliție locală minte ca un politician, rămâne să vedem la ce funcție politică visează

    Primarul Bibarț calcă peste legi în războaiele lui cu nimeni și oricine, cu toți pentru nimic

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

      • @bluesbreakers – nu vă împărtășesc părerea. Am mai spus-o, Poliția locală își are rostul – dovadă că funcționează, sub diferite forme de organizare și niveluri de responsabilitate, în foarte multe țări. Imusiv în SUA, de exemplu, unde instituția Șerifului este tot o poliție locală.
        Condiția este să fie bine organizată, clar reglementate atribuțiile și profesionist condusă.
        Așa cum funcționează acum, este o pierdere de resurse de toate felurile și, iată, chiar un pericol pentru societate.

        +5 voturi
        +1
        -1
      • @Cititor – chiar pensie specială nu va primi (polițiștii locali nu primesc pensii speciale). Dar, da, este curios cum de nu a fost suspendat. Directorul PLA, Toma, zicea că a fost în concediu medical…
        Întreg cazul, dincolo de fapta în sine (de omor), este plin de … curiozități.

        +8 voturi
        +1
        -1
    1. S-a transformat Special in site de umor ?? Onoare,demisie,demitere ??Pe ce lume traiti ?? Chiar nu va este rusine ??!! Sa cereti o demisie pentru ce ? Ca a fost ucis un om in sediul PLA ?? Pai seful PLA si cel care il tine in brate au merite deosebite,si voi cereti demisii !!!Hai ca ati avea haz,daca nu ar fi drama descrisa.

      +1 voturi
      +1
      -1
    2. Acest caz, de o gravitate deosebita, scoate în evidenta carentele manageriale ale echipei de conducere a politiei locale dar și tendințele periculoase spre care, în ultima perioada, se îndreaptă aceasta instituție. Luarea de către polițiștii locali a unor masuri polițienești, gen, conducerea persoanei la sediul organului de politie se face în condițiile prevazute strict de lege. Apoi se observa o adevărată obsesie de a-și confecționa echipamentul cât mai aproape de cel al politiei naționale. Nu înțeleg de ce?
      S-au făcut eforturi financiare uriașe pentru aceasta structura :dotare, încadrare, pregătire (cum o fi ea), poate n-ar strica un audit extern pe activitatea acesteia

      +6 voturi
      +1
      -1
      • @Petre – aveți dreptate, la PLA a fost și încă este o mare problemă de management.
        Oriunde în lume oamenii au tendința de a se rătăci dacă nu au un reper. În cazul de față, reperul ar fi buna organizare și controlul activității. Plus, normal, competența profesională.
        Toate lipsesc la PLA.
        Toate acestea sunt valabile și în ce privește finanțarea activității. Consiliul local ar fi trebuit să exercite controlul fondurilor alocate inclusiv a achizițiilor, dar și acesta a lipsit. Așa au apărut tot felul de dotări ciudate, ilegale și inutile (de exemplu, trotinetele sau, ce va urma, dronele). Dar nici consilierilor nu le pasă, pentru că nu dau de la ei…

        +4 voturi
        +1
        -1
    3. În asa zisa,,plandemie” au făcut abuzuri cu amenzile având puteri sporite,fără minim de discernământ!Și eu am făcut armata la m.i. și în dec. 89 puteam sa trag fără somație în orice părea suspect,dar și eu și colegii am acționat rațional și ne-am dat seama ca ceva ,,miroase”,și ca de fapt scopul era sa ne impuscam între noi.La fel și,,Politia ” locala fără sa gândească amenda pe banda rulanta,verificând mijloacele de transport în comun de parca cautau teroriști,pt. o nenorocita, de botnita,care oricum era o recuzita în acea opereta.De aceea am zică ar trebui desființată! Sau reorganizata dar conducătorii instituției neafiliati politic și totuși cu studii militare,pt. ca la Băneasa unde era Școală de cadre m.i. erau lectori cu intelect nu pseudointelectuali cum avem acum peste tot.Apropo cu victima accidentului de tramvai de laUTA,cum a rămas? Tot în orașul pe care îl păstorește Bibart ,s-a întâmplat.Si acolo se impunea o demisie de onoare sau de bun simt,dar din păcate și acelui director ii.lipseste asa ceva.De fapt și el a executat ordinele în martie.2020 fără sa gândească.Ati oprit circulația tramvaielor lăsând oamenii care mergeau la serviciu,sa.se descurce.cu transportul dar banii pt. abonamentele plătite în avans nu i-ati returnat.

      +5 voturi
      +1
      -1
      • @bluesbreakers – nu a fost o „așa-zisă pandemie”, ci chiar una reală, declarată ca atare de OMS.
        În timpul acesteia, poliția locală a activat sub coordonarea MAI, respectiv IPJ.
        Prin urmare, au aplicat legislația în vigoare în respectiva perioadă și corespunzător situației.
        Că au fost măsuri nepopulare, este o altă discuție, fără legătură cu PLA. Au fost măsuri excepționale, într-o situație excepțională.
        Sigur, dacă cei din PLA și-au depășit atribuțiile și atunci, sau dacă nu au acționat în conformitate cu legea, în primul rând trebuiau opriți de IPJ, apoi sancționați.
        Cum așa ceva nu s-a întâmplat, se presupune cu deplin temei că au acționat legal.
        Problema accidentului de tramvai este, din câte știu, încă în cercetare, dar, oricun, nu are legătură cu PLA.

        +1 voturi
        +1
        -1
      • @Toma necredinciosul – perfect de acord. Din pacate, consilierii locali munivipali i-au abandonat pe arădeni și au preferat să devină complicii primarului, inclusiv ai directorului PLA și, implicit, ai polițiștilor locali implicați în moartea lui Vișinel.
        Trist este că majoritatea dintre acești consilieri se vor regăsi pe primele locuri ale viitoarelor liste, la alegeri. Iar arădenii îi vor alege…

        +5 voturi
        +1
        -1
    4. Pe mine ma surprins profesionalismul procurorului ma așteptăm să se îngroape cazul Felicitări! Ca mai există oameni demni conștienți și stăpâni pe competențele lor.
      Ne-am dori asemenea procurori mai prezenți în principal în cazurile de corupție din județ și municipiu pare ca de la Iotcu încoace nu mai exista corupție în Arad și nu ma refer la niște inspectori de pe la apele romane ci la lucrările pe bani mulți făcute de mântuială.
      Deja se vede o schimbare la nivel central a DNA-ului noul șef pare pus pe fapte mari.
      Cum a fost Toma șeful SRI-ului local dacă nici politia locala nu o manageriaza cum trebuie?

      +7 voturi
      +1
      -1
      • @Aradeanu – da, după ce dosarul a ajuns la Parchetul de pe lângă Tribunal totul s-a mișcat foarte repede.
        Toma a fost adjunctul șefului SRI Arad, deci altcineva era managerul. În plus, managementul operațional dar și organizarea instituției erau asigurate de la centru. Era, deci, mai ușor pentru cei din Arad să conducă.
        Cu Poliția locală este mai greu. Ca să-i organizezi activitatea și s-o urmărești trebuie să te pricepi la ordine publică (SRI nu este instituție de ordine publică!) și chiar să ai calități de manager…

        +5 voturi
        +1
        -1
    5. D-le Mărginean, sunt într-u totul deacord cu ceia ce se publică în,, Micul ziar de Arad” , dar Aradul, fiind oraș istoric, nu aud decât bârfe, nimic autentic!
      Erau pe vremuri, ( vorbrsc după revoluție, anii ‘ 97, 98, 99, 2001, 2002, niște tinerii interesanți pentru presa Arădeană, niște copiii, pe care , OBSERVVTOR , ia folosit, ca dv. Marele jurnalist, și ia-ți pus la teava de tun!
      Azi, cu regret d-le MĂRGINEAN, ziarul pe care îl reprezentați, nu aduce nimic nou, doar acele bârfe politice, de care suntem sătui!
      Nu mai vedem o opțiune a ceia ce se întâmplă în lume!
      Nu mai dați șansă unui jurnalist , ( egal că a fost coleg , s-au începător, să-și spună parerea)

      --1 voturi
      +1
      -1
    6. Poliția Locală este o adunătură de șmecheri cu proptele la diferite nivele politico-administrativo-sereistice. Nu te poți aștepta din partea lor la ceva bun, doar la abuzuri, servilism și nepricepere. Câtă vreme sunt adunați de pe străzi (agenții) și din fieful politico-securist (șefii), nu vom avea o prestație profesionistă a PL. Cei care le decid soarta își doresc însă astfel de specimene, care să le facă treburile murdare fără crâcnire. De altfel, toate serviciile subordonate Primăriei și Consiliului Județean sunt măcinate de aceleași racile.

      +3 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    9 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.