miercuri, 1 mai, 2024

Special Arad Logo

    Update Primăria ia precauții pentru înlocuirea la timp a cazanelor de la CET Hidrocarburi. În plus, va reînnoi și contractul de concesiune

    de Raluca Medeleanu | 8 noiembrie 2022, 6:09 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

    0

    Primarul la centrul de comandă a CET Hidrocarburi

    Anunțam în septembrie că Primăria a depus o cerere de finanțare prin PNRR pentru un mare proiect de retehnologizare a CET Hidrocarburi, pentru a moderniza unitățile în vederea producerii de energie prin cogenerare. Până va afla dacă proiectul a fost declarat câștigător și, mai exact, cât la sută din el va fi eligibil pentru finanțare,  au fost pregătite documentele necesare pentru a avea un plan B și a putea schimba la timp cazanele existente a cărei autorizație de funcționare ajunge complet la final anul viitor.

    Proiectul depus prin PNRR – Măsura 3 („Dezvoltarea de capacităţi de producţie pe gaze, flexibile și de înaltă eficienţă, pentru cogenerarea de energie electrică și termică…”) presupune un „upgrade” la aparatura existentă, pentru a putea produce energie prin cogenerare. Deși proiectul a fost depus la timp, problema este că la ora actuală nu există siguranța că finanțarea va cuprinde – din ce ne-a explicat primarul Bibarț – și înlocuirea cazanelor existente, ci ar asigura doar sistemul necesar pentru îmbunătățirea lor. Prin proiectul aprobat în ședința de marți, 8 noiembrie, (studiul de fezabilitate „unitate producție cazane apă fierbinte fără cogenerare”) s-a luat precauția de a avea pretătită documentația din timp și pentru varianta în care va trebuie plătită din bugetul local înlocuirea vechilor cazane (care vor fi trimise la casat). Totuși, s-a lăsat „o portiță” în așa fel încât în cazul în care totuși se vor primi bani europeni inclusiv pentru acestea, să poată fi direcționați deja la firma care va câștiga licitația pentru aceste cazane.

    Totul fiind contra timp, din cauza expirării termenului de folosință a vechilor cazane, municipalitatea trebuie să se miște cât mai repede, să înceapă o licitație publică pentru a putea începe cel târziu în primăvară lucrările. Pe partea de PNRR, rezultatele vor fi afișate cel mai probabil până la finalul acestui an, iar Primăria are încredere ca cel puțin o parte din finanțare să îi fie acceptată. Vorbim de o investiție de 100 milioane de euro (fără TVA), iar o finanțare pentru un proiect similar a mai solicitat și municipiul Constanța. Din discuțiile purtate cu consultanții în domeniu, Călin Bibarț consideră că nu există motive ca Aradul să nu câștige proiectul, însă rămâne de văzut dacă cu sau fără cazanele menționate. Dacă nu, municipalitatea va trebui să scoată din bugetul local circa 14 milioane de euro, pentru a completa întregul proiect cu elementele necesare.

    În ceea ce privește funcționalitatea CET Hidrocarburi (cel mic, din oraș), amintim că în ultimii 2 ani a fost principala centrală care a generat agent termic la Arad, municipalitatea folosindu-se de CET SA (cel mare, din afara orașului, aflat în insolvență) doar pentru încălzirea apei calde pe timp de vară. Dat fiind faptul că centrala mare este practic sub administrare privată, fiind în „planul de redresare”, Primăria Arad nu mai are propriu-zis nicio putere de decizie în activitatea de acolo și, din această cauză, intenționează să se axeze cât mai mult pe activitatea de la centrala cea mică din oraș, unde pregătește aceste investiții pentru a putea obține energie în condiții optime.

    Mai multe detalii despre proiectul de 100 milioane euro depus prin PNRR puteți citi în articolul de mai jos:

    •  Pași pentru producerea prin cogenerare a apei calde și a energiei electrice la Arad – Special Arad · ultimele știri din Arad

    Update

    O altă documentație ce a pregătit-o Primăria acum este și cea necesară aprobării „studiului de oportunitate pentru fundamentarea deciziei de delegare a serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat din Municipiul Arad” – proiect impus de lege, care este necesar în vederea actualizării contractului de concesiune pe care municipalitatea îl are întocmit cu CET Hidrocarburi și care expiră în septembrie 2023. Pentru a putea asigura agentul termic în municipiu, se va face un nou contract pentru o perioadă de 5 ani. În acest sens, miercuri, 9 noiembrie, a fost pus la transparență proiectul de hotărâre care va fi apoi aprobat de consilierii locali. Pentru cei care doresc să studieze acest studiu de oportunitate, o pot face prin următorul link: Primăria Municipiului ARAD-Proiect de hotărâre nr. 57 din 08-11-2022 (primariaarad.ro)

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.