vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Un Gandhi al educației sexuale. fARAD5 s-a încheiat cu povestea unui „sexpert” de 94 de ani

    de Tomck@t | 9 octombrie 2018, 2:58 PM | Cultură | Film

    0

    Filmul documentar care a închis cea de-a cincea ediție a Festivalului de Film Documentar fARAD ne-a adus într-o țară îndepărtată, despre a căror problemele sociale românii știu prea puțin. Este vorba despre India zilelor noastre, o țară imensă care se zbate între moravurile tradiționale și mentalitatea deschisă… numită la noi, generic, mentalitate occidentală. La prima vedere, se întrezărește deja o semnificativă asemănare între țara lui Mahatma Gandhi și țara lui Dracula, nu-i așa?, având în vedere în mod special faptul că documentarul s-a difuzat la Cinema Arta în seara de duminică, când încă se putea vota la referendumul notoriu pentru (re)definirea familiei tradiționale. Invitata specială a festivalului la Arad a fost tânăra regizoare indiancă Vaishali Sinha, care locuiește în New York și se poate mândri deja cu cinci premii internaționale.

    „Sexpertul vă răspunde” (Ask the Sexpert) ne face cunoștință cu un personaj atipic, deosebit de celebru în India pentru libertatea sa de gândire, pentru umorul tranșant și ușurința cu care „rezolvă” diversele probleme intime ale oamenilor. Doctorul ginecolog Mahinder Watsa are astăzi 94 de ani, este perfect lucid și este una dintre cele mai respectate personalități din Mumbai, dar și cea mai controversată în opinia unor conservatori, în frunte cu o activistă extrem de perseverentă. Faima doctorului Watsa nu se datorează, în schimb, exercitării profesiunii sale în mod direct. Acesta a devenit celebru datorită rubricii sale din anumite reviste și ziare indiene (de 13 ani la tabloidul Mumbai Mirror), în care nu face altceva decât să răspundă clar și răspicat la scrisorile cititorilor, legate de probleme sexuale.

    „Educația sexuală începe din momentul în care te naști și continuă până la sfârșitul vieții” – Mahinder Watsa

    Cei în jur de 30 – 40 de ani cu siguranță își aduc aminte de celebra rubrică similară din revista Bravo, care a fost, cumva, o „mană cerească” pentru educația sexuală a tinerilor din România în anii ’90 și începutul anilor 2000. Așa e și rubrica lui Watsa, diferența e că răspunsurile pentru indienii și indiencele – care cred, de exemplu, că pot rămâne însărcinate cu para de duș, ori nu înțeleg de ce nu au erecție când sunt stresați cu jobul – nu vin de la o tipă cu care băieții ar mai putea să aibă chiar fantezii sexuale, ci de la un bătrânel de peste 90 de ani. În timpul filmărilor, dr. Watsa avea 89 – 91 de ani și a împlinit 92 când documentarul a ajuns în cinematografe. A fost nevoie de patru ani ca Vaishali Sinha să finalizeze producția, din care a fost nevoie de doi ani ca doctorul s-o lase să filmeze inclusiv ședințele cu clienții. Evident, implicit cu acordul acestora.

    Regizoarea Vaishali Sinha a recunoscut la Arad că s-a dus în India ca să filmeze acest documentar având întregul scenariu în cap, a rămas însă mască când a aflat că celebrul sexolog – despre care știa doar din auzite că este un promotor al educației sexuale – ar putea fi bunicul ei! De altfel, în ciuda popularității doctorului Watsa în India, după cum aflăm din documentar, mulți oameni trăiesc cu iluzia – în special tinerii – că maestrul sexolog este un tânăr de maxim 40 de ani, cu o mustăcioară macho și care își satisface ca la carte soția.

    Mahinder Watsa răspunde neobosit la sutele de e-mailuri ce-i vin zilnic, uneori (sau de cele mai multe ori) se mai amuză de prostia unora și le răspunde sarcastic, dar mereu respectuos, iar din când în când mai primește clienți chiar și la el acasă.

    ask the sexpert questions and answers

    Este extrem de modest, nu se consideră un om care a schimbat o întreagă națiune, e de părere mai degrabă că ceea ce face ține de o atitudine normală și o simplă obligație morală. De asemenea, tratează cu un calm debordant, aproape chiar cu nepăsare, reacția vehementă a activistei Pratibha Naithani, profesoară la Facultatea St Xavier din Mumbai, care l-a dat în juducată pe el și pe redactorul-șef al ziarului Mumbai Mirror, cerând interzicerea rubricii.

    Tot ea a reușit să stârnească un scandal național și să obțină eliminarea educației sexuale din școlile indiene, o materie care a fost introdusă, de altfel, în 1974, la propunerea doctorului Watsa.

    Regizoarea Vaishali Sinha a fost întrebată la Arad dacă această activistă s-a prezentat la premiera documentarului (deoarece apare și ea în film), iar ea a spus că nu și din fericire nici nu a reclamat-o (deocamdată) pe regizoare la Poliție. Cât despre părerea sexologului de 94 de ani… acesta a spus doar atât, printr-un e-mail, după ce vizionase produsul finit în privat: „Întotdeauna e nevoie de o anumită perioadă ca cineva să proceseze un documentar despre el”. Vaishali Sinha a rămas perplexă, nedumerită. Îi place? Nu-i place?

    La premiera documentarului însă, Vaishali Sinha l-a surprins pe doctorul Watsa zâmbind. Mai ales după ce întreaga sală a început să-l aplaude. Și… deși niciunul dintre arădenii prezenți la Cinema Arta, duminică seara, nu l-a văzut personal, abia aflând povestea lui prin documentarul „Sexpertul vă răspunde”, așa s-a întâmplat și la Arad la finalul proiecției (și, totodată, finalul ediției a cincea fARAD). Cu aplauze.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.