marþi, 16 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Fostul hoț de buzunare Amar vine la Cinema Arta, la premiera filmului despre viața lui

  de Tomck@t | 14 martie 2024, 3:41 PM | Cultură | Film

  0

  Amar Răducanu (foto: The Shape of E / filmul „Amar”)

  Mâine seara (vineri, 15 martie, ora 19:00), filmul documentar „Amar” va putea fi văzut în premieră la Arad într-o proiecție specială la Cinema Arta, în prezența regizoarei Diana Gavra și cu participarea personajului principal, Amar Răducanu, un tânăr de etnie romă din București, fost hoț de buzunare.

  Filmul se află într-un miniturneu în țară, astăzi va fi proiectat la Sibiu (oraș în care a fost prezentat în premieră, anul trecut, la Festivalul Internațional de Film Documentar Astra Film, unde a câștigat și „premiul pentru debut”), mâine va fi la Arad și poimâine la Timișoara. În toate cele trei orașe, după proiecție, regizoarea născută la Arad, Diana Gavra, și protagonistul filmului documentar, Amar Răducanu, vor răspunde întrebărilor publicului.

  Regizoarea Diana Gavra a declarat pentru Special Arad că filmul este înscris la mai multe festivaluri, dar deocamdată este prea devreme să știm dacă a fost sau nu selectat. În capitală, filmul poate fi văzut în cinematografele Cinema City, iar în funcție de cerințe și succesul filmului, rămâne de văzut dacă va ajunge în rețeaua acestui cinematograf și în țară.

  „Reacțiile au fost extrem de pozitive, publicului i-a plăcut, s-a râs foarte mult la film și, sigur, s-au trezit diverse curiozități, și din partea publicului, și din partea presei. A fost considerat, pe de o parte, un film educativ, pe de altă parte un film care arată niște aspecte mai puțin cunoscute ale vieții”, ne-a spus regizoarea, într-o convorbire telefonică.

  „Pe cuvântul meu! Foarte bun!”

  Întrebată dacă consideră filmul „Amar” cel mai bun dintre cele realizate de ea până acum, a răspuns în schimb, foarte hotărât, Amar Răducanu: „Da! Pe cuvântul meu! Foarte bun!”. Regizoarea Diana Gavra a adăugat că este „un altfel de film, pe care ne-am străduit să-l facem bine. Sigur că este relativ cât este de bun”.

  Filmografia Dianei Gavra (de profesie, avocat) înseamnă două documentare realizate la Arad, despre Arad, „Casa cu Lacăt” (2019) și „Dincolo de fațadă – Lajos Szántay și Secesionismul arădean” – filmat anul trecut, momentan aflat în post-producție. De asemenea, a mai realizat și scutrematrajele „I Am H” (2017) și „Vintage” (2017, regizat alături de Ligia Ciornei).

  Filmul „Amar” prezintă o serie de hoți de buzunare care au ridicat această activitate la rang de artă.

  Ceilalți protagoniști nu pot participa la proiecțiile din Sibiu, Arad și Timișoara din aceste zile, deoarece se află în închisoare.

  „Nașterea” filmului are o poveste cât se poate de inedită:

  Amar Răducanu, un tânăr de etnie romă din București, care tocmai ieșise din închisoare pentru furt, i-a furat avocatei și regizoarei Diana Gavra, într-o piață, câteva mii de lei, după care a sunat-o ca să-i restituie banii, deoarece fusese prins după mai multe furturi din acea zi și risca o nouă condamnare. Diana Gavra l-a refuzat, dar i-a propus în schimb o tranzacție: își retrage plângerea dacă el acceptă să fie personaj într-un documentar.

  Accesul la proiecția filmului de la Cinema Arta va fi liber, în limita locurilor disponibile.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.